Kész a Brexit-szöveg, mégis a káosz határára jutott az Egyesült Királyság!
Gazdaság

Kész a Brexit-szöveg, mégis a káosz határára jutott az Egyesült Királyság!

Portfolio
Bár ma hajnalra lényegében elkészült az uniós kilépés jogi szövege az EU-brit tárgyalásokon, de ez mégsem ad okot örömre, mert ezt a kilépési feltételrendszert valószínűleg nem tudja elfogadtatni a brit parlamenttel Theresa May kormányfő, ami a font esését váltotta ki hétfőn. Ha viszont May mégis megpróbálkozik a parlamenti szavazással, de nem szerzi meg a legalább 320 támogató szavazatot az alsóházban, úgy káosz-közeli helyzet vár az országra. Hétfő délután aztán Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló be is jelentette, hogy tényleg kész a jogi szöveg, amire megrántották a fontot, de ez a borús politikai kilátásokon vajmi keveset változtat.
Még tovább nőtt a nyomás Theresa May kormányfőn, mert a hétvégi híráramlás szerint nemcsak pártján belül, hanem saját kormányán belül is vannak erősen ellenálló miniszterek, akik ellenzik a May által szorgalmazott Brexit-stratégiát (viszonylag szoros kapcsolat maradjon az EU-val a kilépés után). Múlt pénteken egyébként le is mondott Jo Johnson közlekedési miniszter (Boris Johnson volt külügyminiszter fiatalabb testvére), mert szerinte az újabb népszavazás lenne a megfelelő irány a May által vitt, általa erősen kritizált irány helyett, enélkül pedig szerinte a második világháború óta a legsúlyosabb válságába keveredik az ország.

Továbbra is az egyik legfőbb ütközőpont mind az EU-brit viszonylatban, mind a brit politikán belül az, hogy hogyan lehet megoldani az északír-ír határ kérdését, azaz hogyan lehet azt elérni, hogy az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésével hogyan ne álljon újra fel fizikai határellenőrzés az északír-ír határszakaszon. A brit kormány végső esetben átmeneti időre belemenne abba az EU által jobb híján akár tartósan javasolt felállásba, hogy az északír terület maradjon Brüsszel fennhatósága alatt (vámbeszedés). Az északír terület és az Egyesült Királyság többi része közötti szabályozói oldali különbségtétel azonban elfogadhatatlan az északír unionistáknak (DUP), és rájuk azért kell figyelnie Maynek, mert nélkülük nincs meg a formális többsége a londoni parlamentben.

Nemcsak emiatt erősen kérdéses, hogy May a végső Brexit-szövegről meg tudja-e szerezni a legalább 320 szavazatot az alsóházban, hanem mind saját pártján, mind ellenzéki oldalról erős támadások alatt áll. A Bloomberg múlt heti forgatókönyv elemzése azt sugallta, hogy a szükséges 320 helyett jó eséllyel inkább csak 290-310 támogató szavazat jöhet össze elsőre az eddigi képviselői jelzések, szavazási hajlandóság alapján.

Ha viszont May mégis megpróbálkozik annak a kilépési szövegnek az utólagos parlamenti elfogadtatásával (ez kötelező számára), ami most az asztalon van, de nem lesz meg a 320 szavazat, akkor káosz-közeli helyzet áll elő az Egyesült Királyságban. Nem lehet majd ugyanis tudni, hogy milyen irányt vesznek a folyamatok: a.) parlamenti elfogadás nélkül, így kvázi érvényes megállapodás nélkül esik ki jövő március végén az EU-ból az Egyesült Királyság, b.) May lemond, de megpróbálja a Konzervatív Párt választások nélkül, egy új vezetővel tovább vinni a folyamatot, c.) May lemond és előrehozott választások lesznek, amelyet valószínűleg a Munkáspárt nyerne, és így ők vennék át a Brexit-tárgyalások vezetését, az EU27 pedig feltehetően kicsit kitolná a brit kilépésre adott, jövő március végén lejáró időtartamot, d.) esetleg új népszavazás kiírására kerülne sor, ahol legalább 2-3 kérdést tennének fel az embereknek (beleértve az EU-ban maradás válaszát is).

Mivel ezt a belpolitikai káoszt és a végső jogi keret londoni elfogadtatásának kockázatait Brüsszelben is látják, ezért egyelőre várnak arra, hogy kiforrja magát a helyzet Londonban.

A JPMorgan minapi elemzése szerint elsőre és második próbálkozásra várhatóan visszautasítja majd a brit alsóház May tervét, de a piaci káosz és a politikai következmények miatt a harmadik ilyen szavazási probálkozás már sikeres lehet valamikor január elején.

A Financial Times hétfő délután arról számolt be, hogy Michel Barnier, uniós Brexit-ügyi főtárgyaló az Európai Tanács mai ülésén azt közölte az EU27-miniszterekkel, hogy a brit kilépés jogi szövege lényegében készen van, de annak (brit) politikai elfogadhatóságát még meg kell várni.

Egyelőre nem tudni, hogy a végső keretekben hogyan sikerült áthidalni az északír-ír határ kérdését és hogy May meg tudja-e szerezni legalább saját kormánya kellő támogatását a keddi kormányülésen a szöveghez. Az is kérdés, hogy egy előzetes felmérés nyomán megszavazná-e majd a brit alsóház a végső szöveget. Ha az előzetes felmérés alapján igen, akkor elképzelhető, hogy még össze tudják hívni novemberre a rendkívüli EU-csúcsot, ahol az állam- és kormányfők a végső szöveg mellett a kilépés utáni együttműködés kereteire is politikai felhatalmazást adnának.

Ha ez mégsem jönne össze ilyen gyorsan, akkor a decemberi EU-csúcsig még zajlana a végső keretrendszer politikai "szondázása" és ha azt látja a brit kormány és az EU, hogy van esély a brit parlamenti elfogadásra, akkor a nagy alku hivatalos megkötésére a decemberi EU-csúcson sor is kerülne. Ha viszont mindez ábránd, mert a 320 támogató szavazat nem jön össze Maynek a brit alsóházban, akkor a fent már jelzett négy lehetséges forgatókönyv valamelyike felé sodródik a helyzet.

A font a hétvégi híráramlásra (nem lesz meg Maynek a parlamenti többség, no-deal Brexit felé sodródik a helyzet) kis gyengüléssel nyitott hétfő hajnalban, majd Barnier hétfő délutáni kijelentésére rögtön erősödni tudott valamelyest. Az euró/font hajnalban 0,8770-ig emelkedett, majd a friss fejleményre, a no-deal Brexit esélyének csökkenésére 0,8720-ig ugrott. A Reuters múlt heti elemzői felmérése egyébként 25%-ra tette a no-deal Brexit esélyét.

Kész a Brexit-szöveg, mégis a káosz határára jutott az Egyesült Királyság!
Címlapkép forrása: AFP Fotó a brit parlamenti videóközvetítésből
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-200487905-002