Egészségügyi szétválasztás: ítéletet mondtak a cégvezetők a kormány tervéről
Gazdaság

Egészségügyi szétválasztás: ítéletet mondtak a cégvezetők a kormány tervéről

Portfolio
Kártékony lenne a köz- és a magánegészségügy teljes és radikális szétválasztása, ugyanakkor szükség volna a kettő közötti verseny kialakítására - foglalta össze mai Private Health Forumunk első panelbeszélgetésének egyik fő tanulságát Lantos Csaba, a beszélgetés moderátora. A beszélgetésben állami és magánszolgáltatók vezetői is megjelentek, a szétválasztás mellett a cafeteria megszüntetéséről és a minőségbiztosításról is szó volt.
Hogy értelmezhető az a jogszabálytervezet, amely kizárná közintézményeket a magánegészségügyi szolgáltatások végzéséből?

Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja szerint nem lenne jó megoldás ez, de a jelenlegi körülményekből ennyit lehet kihozni. Nem megtiltani akarja, hanem rendezett mederbe próbálja terelni a kormány az állami kapacitások kihasználását. Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatója butaságnak tartaná, ha megvalósulnának a tervek, igaz egyelőre nem tudni, mi sül ki pontosan belőlük. Attól tart, a fizetőképes ügyfelek a magánegészségügybe fognak átmenni, a többiek továbbra is a paraszolvenciát választják majd, miközben nincs két egészségügyi rendszerre való orvos. Kirschner András, a Swiss Medical Group tulajdonosa és ügyvezető igazgatója szerint össze lehetne fésülni a magán- és az állami egészségügyi ellátást: a szolgáltatást igénybe vevő betegek dönthetnének, hogy az állam általfizetett szolgáltatáson felül igénybe veszik-e a magánúton fizethető többletszolgáltatást. A színvonalas orvos-beteg kultúrát ma a magánegészségügy képviseli, a verseny mindenkinek jót tenne. Kovács Antal, a Da Vinci Magánklinika ügyvezető igazgatója szerint a közfinanszírozott ellátásokat nem lehet megkülönböztetni a kórházakban a magán-egészségügyi ellátásoktól, inspiráló lehetne mindkét fél számára egy összehasonlítható szolgáltatásokon alapuló versenyhelyzet kialakítása és a co-payment bevezetése. Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója úgy látja, valami megmozdult a döntéshozói szinten a magán- és állami egészségügy szétválasztása irányába, de szinte lehetetlen lenne párhuzamos kapacitásokat egymás mellett felépíteni. Jó irány lenne ugyanakkor egyes közfinanszírozású egészségügyi szolgáltatások magánkézbe adása, de ehhez co-paymentre vagy új biztosítási konstrukciókra lenne szükség.

Egészségügyi szétválasztás: ítéletet mondtak a cégvezetők a kormány tervéről
A Private Health Forum 2018 első panelbeszélgetésének résztvevői. Moderátor: Lantos Csaba. Fotó: Stiller Ákos.

Mi kényszerítheti ki az egységes minőséget a köz- és magánegészségügyben?

Fendler Judit szerint az a legnagyobb probléma, hogy OTH-engedélyre van szükségük az orvosoknak és az intézményeknek is. Egységes minőségbiztosítást, kontrollt, teljesítményértékelést és visszacsatolást kellene alkalmazni minden egészségügyi ellátó fölött, függetlenül a tulajdonosi hátterétől. Ficzere Andrea szerint egy hazai szolgáltató kivételével nem merik kitenni az ablakba a szolgáltatók, hogy milyen teljesítménymutatókkal és sikerességgel dolgoznak. Ma jórészt ugyanazok az orvosok dolgoznak a köz- és a magánegészségügyben - azért sem lenne jó a teljes szétválasztás, mert aki csak a magánegészségügyben dolgozik, azt nem érik a minőséghez szükséges, más típusú (közintézményben szerezhető) impulzusok. Elő kellene írni a magánegészségügyben dolgozó orvosok számára is, hogy időnként megforduljanak a közintézményekben is. Szerinte a szétválasztás helyett azt kellene jobban szabályozni, mikor és mily módon kerülhet át a beteg az államiból a magán rendszerbe vagy fordítva. Kirschner András elmondta: saját mérési rendszerrel, sztenderdizált folyamatokkal és képzési elemekkel igyekeznek biztosítani a minőséget, és pl. hagyják, hogy a saját Facebook-oldalukon "köpködjék" őket a betegek, mert ez lehetőséget teremt a hibákkal való szembenézésre. Kovács Antal szerint nagyobb transzparenciára lenne szükség az egységes és magas minőséghez, mert számos egészségügyi eredmény ma nem elérhető, az egységesség hiánya pedig alma-körte típusú összehasonlításokhoz vezet. Leitner György szerint nagyon előremutató fejlesztések vannak a minőségbiztosítások területén a PRIMUS-nak köszönhetően, amelynek a védjegyét a közfinanszírozottak is alkalmazhatnák. Egyelőre az is probléma, hogy a magánorvosok egy része szürke zónában működik.

Mi kell ahhoz, hogy a politika több finanszírozást próbáljon becsatornázni a munkáltatóktól, vállalatoktól?

Kirschner András szerint rossz hír, hogy megszűnik a munkáltatói juttatások adómentessége. Bízik benne, hogy a törvényhozási hajrában még visszajöhet valami belőle. Leitner György "teljesen értelmetlennek" nevezte a vállalati finanszírozás visszaszorítását, hiszen a vállalati egészségügyi programokban például nagy jelentőséget kap a prevenció. Fendler Judit szerint azért kellene megteremteni a közellátók normális bevételtermelő képességét, mert ez biztosítaná az esélyegyenlőséget, az egyenlő hozzáférést.

Kattintásra képgaléria nyílik:

brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nyugdíjas parlament