Európa sokat költ egészségügyre, és ez csak tovább fog nőni
Gazdaság

Európa sokat költ egészségügyre, és ez csak tovább fog nőni

Portfolio
Az egészségügyi kiadások emelkedését, a társadalom elöregedését és az orvosok számának csökkenését prognosztizálta a Portfolio Private Health Forum 2018 című konferenciáján Erőss Loránd. Az idegsebész szerint a társadalmi és gazdasági haladást a technológiai innováció, a tehetség vonzása, kiemelése, valamint a tolerancia határozza meg.
A felfedező kutatás többségében állami szerepvállalással történik, ezt követően kellene a tudást olcsón a magánvállalatok részére biztosítani - mondta Erőss Loránd, idegsebész, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet programvezetője a Portfolio Private Health Forum 2018 című konferenciáján. "A 2010 és 2030 közötti periódus az élettudományok fejlődésének a kora, aki be akar fektetni, annak ebbe a szektorba kell befektetnie" - fogalmazott.

Az OECD országokban él a világ lakosságának 20%-a, miközben az egészségügyi kiadások 90%-át költjük el ebben a régióban. Erőss Lóránd hangsúlyozta: a Világgazdasági Fórumon elhangzott, hogy 2030-ban két iparágban fog hiányozni a legjobban munkaerő, az egyik az egészségipar, a másik a mérnöki szakma. Mindenki fél a mesterséges intelligenciától, miután állásokat vesz el, de munkahelyeket teremt is, így a tudásalapú társadalom felé haladunk - tette hozzá.

Európa sokat költ egészségügyre, és ez csak tovább fog nőni
Fotó: Stiller Ákos
A következő időszakban öregedő populáció, az orvosok számának csökkenése és az emelkedő egészségügyi költések jellemzik majd Európát. Az EU-ban 500 milliárd eurót költöttek nem idegrendszeri betegségekre, miközben 798 milliárd eurót idegrendszeri betegségekre fordítottunk, és a költések tovább emelkednek, ez motiválta a Nemzeti Agykutatási Program elindítását.

A hazai innováció motorját jelenti a felsőoktatás, a vállalatok, és a kutatóintézetek. Erőss Loránd hangsúlyozta: a kutatóhelyek és kutatók száma folyamatosan növekszik Magyarországon.

Szerinte egyre nagyobb arányt képviselnek a kreatív munkahelyek. A gazdasági és a társadalmi haladást a 3T fogja meghatározni:
  • ez a technológiai innováció,
  • a tehetség kiemelése, odavonzása, megtartása,
  • és ehhez a toleranciára (nyitott gondolkodásra) van szükség, hogy különböző csapatok együtt tudjanak dolgozni.

Kattintásra galéria nyílik:

mkb fintechlab design summit
Alteo klub
STA_28800
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
GettyImages-1128735755