Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy
Gazdaság

Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy

Portfolio
Idén látványosan átlépheti a 30 milliárd forintot a 10 legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató cég éves árbevétele - hangzott el a Portfolio mai Private Health Forumán, amelynek első szekciójában sok érdekességet megtudtunk a szektorról.
Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapító-főigazgatója egyebek mellett arról beszélt:
  • A valós népegészségügyi szükséglet és a piaci szükséglet kapcsolatából nőttek ki a magánegészségügyi szolgáltatók, amelyek az egyik legdinamikusabb iparágat alkotják ma már. Az emberek a lábukkal döntenek.
  • A közegészségügy számos elégtelenséggel küzd, többek között ezek hívták életre a magánegészségügyet: 1. a beteg-orvos kapcsolat silányulása (kevés egységnyi idő a vizsgálatokra), 2. a szolgáltatásokhoz való gyenge hozzáférés (várólisták), 3. az ellátási környezet silánysága (betegkomfort hiánya), 4. tisztátalan finanszírozási viszonyok (hálapénz), 5. a prevenciós szolgáltatások (szűrővizsgálatok) csaknem teljes hiánya. A magánegészségügy létjogosultsága igen erős ez utóbbiban: a prevencióra komoly vállalkozókedv van a vállalkozók körében.
  • A Budai Egészségközpont 3+1 telephellyel működik, az ellátott ügyfelek száma idén várhatóan 50 ezer lesz, 104 ezer megjelenéssel. A komplex szűrővizsgálatok éves száma a szerződött kapacitás alapján 5100 lehet, ebből 3839 vállalati, 1261 magán. Idei árbevételük 7,8 milliárd, üzemi eredményük 750 millió, adózott eredményük 630 millió forint körül alakulhat. Az OEP által finanszírozott komplex gerincműtétek 74%-a náluk zajlik.


Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy
Jászkuti Bertalan, a Heal Partners alapító-ügyvezetője előadásában azt mondta:
  • Minden országban, így Magyarországon is nélkülözhetetlen az állam az egészségügyben. (Előadásában ugyanakkor a magánegészségügyi szolgáltatók cégértékeléséről szólt pénzügyi teljesítményük alapján.)
  • A 10 legnagyobb magán-egészségügyi szolgáltató 2007-ben még összesen csak 6 milliárd forintos bevételt ért el, 2017-re ez 29 milliárd forintra nőtt. A medián EBITDA fedezetük 9%-ról 13%-ra emelkedett.
  • Alapigazság továbbra is, hogy minden cég annyit ér, amennyit végül adnak érte. A befektetők használják a jövőbeni pénzáramlás jelenértékét figyelembe vevő bonyolultabb számítás mellett a szorzókkal történő (hasonló tranzakciókból kiinduló, pl. árbevétel, EBITDA alapján) becslést is.
  • Az egészségügyi szolgáltatók árbevételének jellemzően 50-70%-a anyagi jellegű ráfordítás (ebben az alvállalkozó orvosok is benne vannak), 15-30%-a személyi jellegű ráfordítás, 7-15% EBITDA.
  • Az árbevételhez képest 0,6-0,8-as, az EBITDA-hoz képest 6-8-szoros szorzót vesznek ma a régióban a leggyakrabban a cégérték meghatározása során, amit számos technikai tétellel (pl. bankhitel, nem napi jellegű készpénzállomány, működőtőke deficit / többlet) korrigálnak.
  • Aktív a befektetési piac, több eltérő profilú érdeklődőt is látnak a hazai magánegészségügyben.


Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as