Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy
Gazdaság

Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy

Portfolio
Idén látványosan átlépheti a 30 milliárd forintot a 10 legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltató cég éves árbevétele - hangzott el a Portfolio mai Private Health Forumán, amelynek első szekciójában sok érdekességet megtudtunk a szektorról.
Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont alapító-főigazgatója egyebek mellett arról beszélt:
  • A valós népegészségügyi szükséglet és a piaci szükséglet kapcsolatából nőttek ki a magánegészségügyi szolgáltatók, amelyek az egyik legdinamikusabb iparágat alkotják ma már. Az emberek a lábukkal döntenek.
  • A közegészségügy számos elégtelenséggel küzd, többek között ezek hívták életre a magánegészségügyet: 1. a beteg-orvos kapcsolat silányulása (kevés egységnyi idő a vizsgálatokra), 2. a szolgáltatásokhoz való gyenge hozzáférés (várólisták), 3. az ellátási környezet silánysága (betegkomfort hiánya), 4. tisztátalan finanszírozási viszonyok (hálapénz), 5. a prevenciós szolgáltatások (szűrővizsgálatok) csaknem teljes hiánya. A magánegészségügy létjogosultsága igen erős ez utóbbiban: a prevencióra komoly vállalkozókedv van a vállalkozók körében.
  • A Budai Egészségközpont 3+1 telephellyel működik, az ellátott ügyfelek száma idén várhatóan 50 ezer lesz, 104 ezer megjelenéssel. A komplex szűrővizsgálatok éves száma a szerződött kapacitás alapján 5100 lehet, ebből 3839 vállalati, 1261 magán. Idei árbevételük 7,8 milliárd, üzemi eredményük 750 millió, adózott eredményük 630 millió forint körül alakulhat. Az OEP által finanszírozott komplex gerincműtétek 74%-a náluk zajlik.


Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy
Jászkuti Bertalan, a Heal Partners alapító-ügyvezetője előadásában azt mondta:
  • Minden országban, így Magyarországon is nélkülözhetetlen az állam az egészségügyben. (Előadásában ugyanakkor a magánegészségügyi szolgáltatók cégértékeléséről szólt pénzügyi teljesítményük alapján.)
  • A 10 legnagyobb magán-egészségügyi szolgáltató 2007-ben még összesen csak 6 milliárd forintos bevételt ért el, 2017-re ez 29 milliárd forintra nőtt. A medián EBITDA fedezetük 9%-ról 13%-ra emelkedett.
  • Alapigazság továbbra is, hogy minden cég annyit ér, amennyit végül adnak érte. A befektetők használják a jövőbeni pénzáramlás jelenértékét figyelembe vevő bonyolultabb számítás mellett a szorzókkal történő (hasonló tranzakciókból kiinduló, pl. árbevétel, EBITDA alapján) becslést is.
  • Az egészségügyi szolgáltatók árbevételének jellemzően 50-70%-a anyagi jellegű ráfordítás (ebben az alvállalkozó orvosok is benne vannak), 15-30%-a személyi jellegű ráfordítás, 7-15% EBITDA.
  • Az árbevételhez képest 0,6-0,8-as, az EBITDA-hoz képest 6-8-szoros szorzót vesznek ma a régióban a leggyakrabban a cégérték meghatározása során, amit számos technikai tétellel (pl. bankhitel, nem napi jellegű készpénzállomány, működőtőke deficit / többlet) korrigálnak.
  • Aktív a befektetési piac, több eltérő profilú érdeklődőt is látnak a hazai magánegészségügyben.


Jó befektetési terep lett a magyar magánegészségügy
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foldgazgetty