Kórházhelyzet: Szlovákia megcsinálja, mi miért ne tudnánk?
Gazdaság

Kórházhelyzet: Szlovákia megcsinálja, mi miért ne tudnánk?

Portfolio
A látványos eredményeket elért dán modellt vette figyelembe a Boston Consulting Group a szlovák fekvőbeteg-ellátási modell kidolgozásakor. A kórházreformot az ellenzék is támogatta, és hasonló Magyarországon is implementálható lenne - hangzott el a Portfolio mai Private Health Forumán.
Újlaki Ákos, a Boston Consulting Group (BCG) projektvezetője szerint
  • hat közös kihívás áll a közép-európai egészségügyi rendszerek előtt: 1. az eredmény-minőségek óriási eltérései, 2. a növekvő egészségügyi kiadások (ezek optimális szintje), 3. az alacsony társadalmi bizalom, 4. az orvosok elvándorlása, 5. a megörökölt infrastruktúra, 6. a vegyes működési modell.
  • Magyarországon a legmagasabb a megelőzhető és elkerülhető halálesetek száma: százezer lakosra nálunk 2015-ben 268 elkerülhető és 418 megelőzhető jutott. Ezt azonban pénzzel nem lehet megoldani: az egészségügyi kiadások növelése erről a szintről a nemzetközi adatok alapján nem segít.
  • A BCG szerint paradigmaváltásra van szükség, az érték központba helyezésével. Értéknek a beteg egészségében elért mérhető eredmény és az eredmény elérésének költsége hányadosát tekinthetjük. Pl. nem a kórházak szükséges, hanem optimális számáról kellene beszélni.
  • Dánia viszont jelentős minőség- és hatékonyságjavulást ért el 2007 és 2015 között. Az egy ágyra eső orvosok száma 42%-kal, az egy ágyra eső nővérek száma 35%-kal, az 1000 főre eső ambuláns ellátások száma 32%-kal javult. A dán modellt vette figyelembe a BCG a szlovák fekvőbeteg-ellátási modell kidolgozásakor. Az ellenzék is teljes támogatását adta a reformcsomaghoz.
  • Szlovákiában a kórházak egyharmada a társadalom 1%-át fedi le, vagyis társadalmi hasznossága szinte zéró. A kórházi kapacitások legmagasabb kihasználtsága az 50%-ot sem éri el, a kórházak teljesítménye egyenetlen. A kórházak teljesen átfedik egymást, optimális számuk mindössze 45 lenne - találták. Minden egyes kórházban pedig nem szabad minden szolgáltatást nyújtani, mert az nem optimális.
  • Magyarországon is az ellátás és az eredmény minőségének javítása, az optimalizált személyzet- és forrásallokáció, valamint az intézményrendszer hatékonyságának a növelése hozhatna pozitív változást.


Kórházhelyzet: Szlovákia megcsinálja, mi miért ne tudnánk?
Fotó: Stiller Ákos
Az egészségügy átalakításának témájában a KPMG is aktív, erről Kohanecz Margó igazgató beszélt:

A mai egészségügyi rendszereket érintő kihívások és várható jövőbeli trendek szerte a világon hasonlóak, többek között elöregedő és növekvő társadalmak, növekvő egészségügyi költségek, munkaerőhiány, magas színvonalú szolgáltatás nyújtása, előrehaladások az orvostudományban és a technológiában, az egészséget meghatározó tényezők bővülő köre határozza meg az helyzetüket.

Egy fenntartható szervezet kialakításának lépései között említette: 0. Páciensek ismerete, 1. Betegközpontú rendszer elképzelése, 2. Betegek bevonása co-designerként, (...), 7. technológia használata az ellátásban, 8. szakképzett egészségügyi dolgozók biztosítása.

Kórházhelyzet: Szlovákia megcsinálja, mi miért ne tudnánk?
Fotó: Stiller Ákos

Kattintásra képgaléria nyílik:

shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
donaldtrumpgolf