Előfizetői tartalom

Őrült szabadságharcot vívnak az olaszok: egész Európát magukkal ránthatják

Látszólag feloldhatatlan ellentét feszül az olasz kormány és az Európai Bizottság között, ezért valószínűnek tűnik, hogy a brüsszeli testület rövid időn belül elindítja Olaszország ellen a túlzott deficit eljárást, amelynek végén akár pénzbüntetéssel is szembesülhetnek az olaszok. Ez azonban nem valószínű, hogy eltántorítaná a helyi vezetőket, sőt, még a politikai tőke kovácsolását is segítené, vagyis a Bizottság valószínűleg nem fogja tudni kikényszeríteni a költségvetés racionalizálását. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az olasz vezetők ennyivel megúszták: a befektetők idegesek a felelőtlen (gazdaság)politikai szabadságharc miatt, és ha tovább durvul a helyzet, piaci eszközökkel könnyen térdre kényszeríthetik Olaszországot. Görögország és Törökország esetében már láthattuk, hogy a politikai unortodoxiával szemben végül a piac került ki győztesen, vagyis bebizonyosodott, hogy "azért a víz az úr".
Máig kapott időt az olasz kormány, hogy az Európai Bizottság által október végén visszadobott előzetes 2019-es költségvetést átdolgozza, és olyan számokat küldjön Brüsszelbe, amely a testület megítélése szerint lehetővé teszi az olasz államadósság hosszú távú mérséklődését, illetve biztosítja a költségvetési stabilitást.Kapcsolódó cikkünk2018.11.12Néhány...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái