Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!
Gazdaság

Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!

Portfolio
A harmadik negyedévben (a szezonálisan és munkanap tényezővel igazított adatok szerint) 5%-kal bővült a magyar gazdaság. A kiigazítatlan GDP-növekedés 4,8% volt, az erre vonatkozó piaci konszenzus 4,3% volt. Az adat nagy pozitív meglepetést jelent, a magyar gazdasági növekedés szemlátomást egyelőre nem követi a lassuló európai trendet.
Az első becsléskor a KSH nem közöl részleteket, így nincs arról pontos információnk, mi okozhatta a meglepetést. A hivatal szűkszavú információja mindössze annyi, hogy

a növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

Az előző negyedévhez képest 1,2%-os volt a növekedés, ez alapján pedig kijelenthető, hogy a magyar gazdaság egyenletes tempóban bővül. 2017 eleje óta ez a mutató az 1,0-1,4 százalékos tartományban ingadozott.

Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!
Az igazi meglepetés éppen ez: a közgazdászok alapvető várakozása, hogy a magyar gazdaság lassuló pályára kerül, hiszen a növekedés motorjai gyengülnek. Úgy tűnik viszont, hogy ez egyre későbbre tolódik, az idei éves átlagos növekedés akár 4,5% felett is lehet, ami 14 éve nem látott ütemet jelent.

Óriási meglepetés: itt a friss magyar GDP-adat!
A növekedés szerkezetéről a KSH munkatársa, Boros Zsuzsa mondott kicsit többet a Reutersnek: "A piaci szolgáltatások, különösképpen a vendéglátó szektor bővült gyorsan, valamint az építőipar hozzájárulása volt magasabb, mint az első két negyedévében. A mezőgazdasági teljesítmény is emelkedett negyedéves összevetésben, nagyrészt a jó kukoricatermésnek köszönhetően."

Ezek nagyjából a piaci várakozásokkal egybevágó faktorok, Boros azonban azt is elmondta, hogy az előrejelzésektől való eltérést elsősorban az okozhatta, hogy a beruházások erőteljesebben bővültek. A másik meglepetés faktor a külkereskedelem lehetett. Részletes havi adatok csak az áruforgalomra vannak, amelyek markáns romlást mutattak, ám eközben a szolgáltatás külkereskedelem továbbra is jól teljesít. A KSH szakértője azt is hozzátette, hogy (az erős beruházásokkal összhangban) az építőipari teljesítmény is meghaladhatta a várakozásokat. (Meglepetés faktornak sejtjük a mezőgazdaság pozitív növekedési hozzájárulását is, az elemzők többsége ezt előzetesen valószínűleg nulla körül sejtette.)

A növekedésnek két karakteres motorja van:
  • Az egyik a lakossági jövedelmek bővülése, ami a fogyasztást pörgeti. Bár a reálkeresetek növekedése az elmúlt hónapokban kicsit visszafogottabb lett, ám eközben a háztartások hitelfelvételi hajlandósága erősödött.
  • A másik fontos növekedési faktor az EU-forrás, pontosabban az ezt megelőlegező költségvetési költekezés. Ennek köszönhetően óriási összegek áramlanak a gazdaságba, amelyek keresleti oldalról húzzák a GDP-t.


Bár a friss adat nagy meglepetést jelent, előretekintve a lassulást ígérő pálya nem nagyon változott. Az ugyanis továbbra is érvényes, hogy a GDP-bővülésnek vannak nem fenntartható elemei. Az azonban a negyedévről negyedévre meglepetést okozó GDP-adat láttán nagy kérdés, hogy ez a pálya valóban annyira meredek lesz-e, mint ahogy azzal többnyire számoltak a szakértők. A jövő évi GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzések konszenzusa egyébként 3,5%.

A lefelé mutató kockázatok az alábbiak lehetnek:
  • A nemzetközi konjunktúra érezhetően lanyhul, különösen az európai gazdaságok vesztenek lendületet.
  • A belső felhasználás gyors bővülése az importigény miatt elkezdte rontani a külső egyensúlyt, ami felveti a kérdést, hogy folytatódhat-e hasonló tempóban a bérek emelkedése.


Ugyanakkor a hitelezés felfutása, a kitartó építőipari konjunktúra, illetve az, hogy az uniós forrásfelhasználás jövőre fut a csúcsára felveti annak a lehetőségét, hogy kedvező külső környezet mellett 2019-ben sem látunk még érdemi lassulást, és az csak 2020-ban érkezik majd.


A sokféle GDP-növekedésről - Így nézzük mi
A KSH többféle GDP-mutatót közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított (yoy) indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított (wda), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított (swda). Ezek közül a Portfolio 2016-tól következetesen a szezonális és naptár-hatással igazított indexet (swda) tekinti fő számnak (headline). Ennek oka, hogy a munkanapok száma (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Mivel az Eurostat minden ország esetében az swda számot hivatkozza, ezért a nemzetközi összehasonlítást megkönnyíti, ha mi is ezt tekintjük fő adatnak.

Az előző negyedévhez viszonyított (qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított, mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Ugyanakkor ez a mutató rendelkezik a végponti gyengeség nevű kellemetlen tulajdonsággal, vagyis hogy a szezonális igazítás jellegéből fakadóan a számok utólag többször változnak, de rövid bázisú konjunktúra-jelzőszámként így is nagyon hasznos.

Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas