Gazdaság

Két órát késik a vonatod? - A menetjegy egésze visszajárna

Portfolio
A vonaton utazók egy óránál hosszabb késés esetén a menetjegy árának 50 százalékát, két óránál hosszabb késés esetén pedig a teljes összeget visszakapnák az Európai Parlament döntése alapján, azonban magyar néppárti képviselők szerint ez a terv kiegyensúlyozatlan és hátrányosan érintené a vasúti szolgáltatókat, így többek között a MÁV-ot is - mutat rá körképében a Bruxinfo.
A vonaton utazók jogainak számottevő kiszélesítéséről döntöttek az Európai Parlament tagjai, amikor megszavazták a vonatkozó irányelv-tervezetet. A képviselők nagyobb késések esetén jelentősen megnövelnék a kártérítést, javítanák a csökkent mozgásképességű emberek utazási feltételeit és bővítenék a vasúton utazók, például a kerékpárosok jogait is. Ahogy a lap rámutat: ez még nem a végleges jogszabály, hiszen arról még az EP-nek meg kell állapodnia a kormányokkal.

A képviselők azt szeretnék, ha egy óránál nagyobb késés esetén az utasoknak fizetendő kártérítés összege a menetjegy árának negyedéről a felére emelkedne. Az utasoknak mindenképpen járna ez a kompenzáció, függetlenül attól, hogy folytatják-e az utazást, és hogy az eredeti vagy módosított útvonalon haladnak. Ha a vonat másfél órát késne már a menetjegy árának 75 százaléka, kétórás késés esetén pedig a 100 százaléka járna vissza az utasoknak. A képviselők elutasították a javaslatnak azt a részét, amelynek értelmében az utasok "rendkívüli körülmények" fennállta esetén nem kaptak volna kártérítést - mutat rá a cikk.

A képviselők az ideiglenes derogációk előrehozott kivezetését is támogatták. A felmentést több tagállam, köztük Magyarország is megkapta ahhoz, hogy a 2009-es utasjogokat egy ideig csak részben alkalmazhassák a hazai vasúton. A felmentéseknek a javaslat szerint viszont legkésőbb egy évvel a megváltoztatott szabályok életbe lépte után meg kell szűnniük. A képviselők az új szabályokat külvárosi vasutak esetében is alkalmaznák.

A Bruxinfo azonban megjegyzi: két magyar néppárti képviselő közös közleményében úgy véli, hogy az elfogadott dokumentum ellentmondásos, mert számtalan valóságtól életszerűtlen intézkedés bevezetésére kötelezné a vasúttársaságokat, ezáltal megterhelő többletköltségeket okozva nekik.

A csökkent mozgásképességű emberek számára a nagyobb állomásokon ingyenesen és előzetes kérés nélkül segítségnek kell rendelkezésére kell állnia - erről is határozta az EP-képviselők. A kisebb állomásokon a képviselők lerövidítették az előzetes értesítés határidejét, és tisztázták: a kerekes székben vagy egyéb mozgássegítő eszközben a vasúti társaságok és állomásüzemeltető által okozott kár teljes körű megtérítése a társaságok és az üzemeltető felelőssége.

Az Európai Parlament azt szeretné, ha az utasok felvihetnék kerékpárjukat a vonatra, beleértve a nagysebességű, távolsági, a határokat átlépő és a helyi járatokat is. Az új és felújított vonatokban mindenképpen lennie kell jól láthatóan kijelölt helynek összeszerelve szállított kerékpárok számára.
címlap_INA
continental uj auto szag acella
Webp
D_MTI20191212057
boris johnson brexit
naptár 2020
usa wall street trader
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mav ev vegi juttatas