Megjelent a döntés: gigantikus pluszpénzt kap Budapest a 3-as metró felújítására
Gazdaság

Megjelent a döntés: gigantikus pluszpénzt kap Budapest a 3-as metró felújítására

Portfolio
Megtartotta alakuló ülését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amely a kormány és a főváros együttes döntéshozói fóruma a Budapest fejlesztését érintő ügyekben. Ennek keretében a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatban is születtek új döntések és kiderült: az északi szakasz átadása és a munkálatok befejezése késik.
Mozgalmas nap volt a szombati a fővárosi fejlesztések szempontjából.

Több pénz a metrófelújításra

Szombaton elfogadták az FKT ügyrendjét és egy projektlistát is, amelynek végleges preferenciasorrendjét a későbbiekben határozzák meg.

Ezek közül a legjelentősebb, hogy eldőlt:

a kormány 80 milliárd forinttal növeli a 3-as metró felújításának támogatását, az eredeti 137,5 milliárd forintról, és a pénzt várhatóan 2020-2021-ben használják majd fel.

Az erről szóló kormányhatározat meg is jelent a Magyar Közlöny szombati számában. Ez volt az egyetlen határozat a dokumentumban.

Ebben az szerepel, hogy a kormány egyetért az "M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója" című projekt 80 milliárd forintos többletfinanszírozásával. Az Európai Unió felé elszámolható költségek finanszírozása a 2014-2020 közötti programozási időszakban az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: IKOP) 3.1. beruházási prioritás pénzügyi keretének terhére történhet meg a döntés értelmében.

Ez a magyarázat

A főpolgármester a többletforrás szükségességének okai között sorolta fel azt az MTI beszámolója szerint, hogy az eredeti támogatási szerződést már 2,5 éve kötötték meg, akkori árbecslések alapján, és az építőiparban változtak az árak. Továbbá az Európai Unió elszámolható költségnek már csak 172 milliárdot fogadott el - mondta, hozzátéve, ezen kívül felmerülnek olyan el nem számolható költségek is, amelyek szükségességét nem vitatja az unió, de az említett kategóriába nem férnek be.

Közölte azt is, hogy olyan felújítási elemeket is megvalósítanak a 3-as metróvonal rekonstrukciója során, amely "kompletté teszi a rendszert", például felújítják a gyalogos-aluljárókat is.

Tarlós István kitért arra, hogy a felújított metrókocsik légkondicionálása műszakilag nem megoldható, ugyanis olyan méretűek, hogy a tetejükre nem helyezhetnek ilyen berendezéseket, mert nem férnének be az alagútba. Ugyanakkor valamilyen légkondicionálásról gondoskodik majd a BKV - tette hozzá.

A 3-as metróvonal rekonstrukciójáról a főpolgármester közölte azt is, hogy

az északi szakaszon 2-3 hónapos csúszás várható, így márciusban adhatják majd át. A rekonstrukció a déli szakasz felújításával folytatódik majd.

olaj
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures
budapest bank shutter
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Mikesy Álmos Katona Bence Hiventures