Megjelent a döntés: gigantikus pluszpénzt kap Budapest a 3-as metró felújítására
Gazdaság

Megjelent a döntés: gigantikus pluszpénzt kap Budapest a 3-as metró felújítására

Portfolio
Megtartotta alakuló ülését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa, amely a kormány és a főváros együttes döntéshozói fóruma a Budapest fejlesztését érintő ügyekben. Ennek keretében a 3-as metróvonal felújításával kapcsolatban is születtek új döntések és kiderült: az északi szakasz átadása és a munkálatok befejezése késik.
Mozgalmas nap volt a szombati a fővárosi fejlesztések szempontjából.

Több pénz a metrófelújításra

Szombaton elfogadták az FKT ügyrendjét és egy projektlistát is, amelynek végleges preferenciasorrendjét a későbbiekben határozzák meg.

Ezek közül a legjelentősebb, hogy eldőlt:

a kormány 80 milliárd forinttal növeli a 3-as metró felújításának támogatását, az eredeti 137,5 milliárd forintról, és a pénzt várhatóan 2020-2021-ben használják majd fel.

Az erről szóló kormányhatározat meg is jelent a Magyar Közlöny szombati számában. Ez volt az egyetlen határozat a dokumentumban.

Ebben az szerepel, hogy a kormány egyetért az "M3 metróvonal infrastruktúra rekonstrukciója" című projekt 80 milliárd forintos többletfinanszírozásával. Az Európai Unió felé elszámolható költségek finanszírozása a 2014-2020 közötti programozási időszakban az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (a továbbiakban: IKOP) 3.1. beruházási prioritás pénzügyi keretének terhére történhet meg a döntés értelmében.

Ez a magyarázat

A főpolgármester a többletforrás szükségességének okai között sorolta fel azt az MTI beszámolója szerint, hogy az eredeti támogatási szerződést már 2,5 éve kötötték meg, akkori árbecslések alapján, és az építőiparban változtak az árak. Továbbá az Európai Unió elszámolható költségnek már csak 172 milliárdot fogadott el - mondta, hozzátéve, ezen kívül felmerülnek olyan el nem számolható költségek is, amelyek szükségességét nem vitatja az unió, de az említett kategóriába nem férnek be.

Közölte azt is, hogy olyan felújítási elemeket is megvalósítanak a 3-as metróvonal rekonstrukciója során, amely "kompletté teszi a rendszert", például felújítják a gyalogos-aluljárókat is.

Tarlós István kitért arra, hogy a felújított metrókocsik légkondicionálása műszakilag nem megoldható, ugyanis olyan méretűek, hogy a tetejükre nem helyezhetnek ilyen berendezéseket, mert nem férnének be az alagútba. Ugyanakkor valamilyen légkondicionálásról gondoskodik majd a BKV - tette hozzá.

A 3-as metróvonal rekonstrukciójáról a főpolgármester közölte azt is, hogy

az északi szakaszon 2-3 hónapos csúszás várható, így márciusban adhatják majd át. A rekonstrukció a déli szakasz felújításával folytatódik majd.

mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mexikói katonák