Holnap ítéletet mondanak az olaszok felett: még nincs pánik, de egyre idegesebb mindenki
Gazdaság

Holnap ítéletet mondanak az olaszok felett: még nincs pánik, de egyre idegesebb mindenki

Portfolio
Az elmúlt napokban érezhetően nőtt a piaci szereplők körében az Olaszországgal, és közvetve az egész euróövezettel kapcsolatos aggodalom. Novemberben jelentős emelkedést láthattunk az olasz államkötvény-hozamokban, ma reggel pedig újabb eladási hullám bontakozott ki, ami kis híján mintegy ötéves csúcsra lökte az olasz 10 éves hozamot. Bár azóta kicsit visszajöttek a hozamok, az összképen ez nem változtat: holnap dönthet az Európai Bizottság arról, hogy javasolja az Eurogroupnak az Olaszország elleni túlzott deficit eljárás elindítását, ami borítékolhatóan fokozni fogja a feszültséget a két fél között a következő hónapokban. A befektetők Olaszország és az egész euróövezet miatt aggódnak, egyelőre azonban nincs pánikhangulat, hiszen más (perifériás) euróövezeti országok kötvénypiacán nem látszanak pánikra utaló jelek.
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke egy múlt heti interjújában kijelentette, hogy az Olaszország által benyújtott költségvetési terv jelentősen eltér az ország korábban tett vállalásaitól és nyíltan szembe megy az EU-s szabályokkal.Valószínűnek tűnik tehát, hogy az Európai Bizottság kezdeményezni fogja a túlzott deficit eljárás elindítását Olaszországgal szemben. A hosszú folyamat tulajdonképpen holnap indulhat el, eddig van ugyanis ideje véleményezni a brüsszeli testületnek az olaszok által benyújtott tervezetet. Az EU-s szabályok alapján, amennyiben a Bizottság értékelése szerint egy ország nem teljesíti kötelezettségeit, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurogroup dönthet az eljárás elindításáról (bizottsági javaslatra). Erre legkorábban decemberben kerülhet sor, a procedúra tényleges kezdete azonban könnyen áttolódhat jövő év elejére.

Luigi Di Maio olasz kormányfő-helyettes mai nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy készek a párbeszédre az Európai Bizottsággal, vagyis megoldást akarnak találni a helyzetre, a programjuk fő pontjaiból azonban nem engednek. Mivel azonban nagyon messze vannak az álláspontok egymástól, valószínűtlennek tűnik, hogy a Bizottság apró kozmetikázásokkal megelégedne.

A piaci szereplők aggódnak Olaszország miatt, hiszen egy elfajuló politikai konfliktus, illetve annak gazdasági hatásai az egész euróövezetet veszélybe sodorhatják. A piac idegességét jól mutatja, hogy az elmúlt napokban meredeken emelkedtek az olasz állampapír-hozamok.

A 10 éves olasz kötvényhozam a mai kereskedésben a 3,7%-os szint fölé is benézett (azóta kicsit visszakorrigált), ami közel van az új, mintegy ötéves csúcsához. Október 18-án pár óráig járt már 3,7% felett az hozam, innen azonban másnap visszahúzták.

Holnap ítéletet mondanak az olaszok felett: még nincs pánik, de egyre idegesebb mindenki
Közben a menedékeszköznek tekinthető német 10 éves állampapír hozamában - a kockázatkerülő magatartás erősödése miatt - ellentétes irányú mozgást láthattunk az elmúlt napokban.

A német hozamesés és az olasz hozamemelkedés következtében az olasz-német hozamkülönbség a mai kereskedésben 330 bázispont fölé kapaszkodott.

Holnap ítéletet mondanak az olaszok felett: még nincs pánik, de egyre idegesebb mindenki
Ekkora különbségre legutóbb 2013 áprilisában volt példa. Úgy tűnik, hogy az olasz krízis egyelőre nem fertőzte meg a többi országot, máshol ugyanis nem látunk hasonló hozamemelkedést. Dombrovskis, a Bizottság alelnöke múlt heti nyilatkozatában jelezte: ugyan nincs nyoma annak, hogy az olasz helyzettel kapcsolatos befektetői aggodalom a többi (perifériás) országra is átterjedne, "aggódnak" amiatt, hogy ez bekövetkezhet, ezért szorosan nyomon követik az eseményeket. Ez érthető, hiszen az utolsó dolog, ami most az euróövezetnek hiányzik a jelenlegi, lassuló konjunktúrával jellemezhető helyzetben, az egy egész övezetre kiterjedő bizalmi válság, ami az adósságválság idején majdnem bedöntötte az egész rendszert, és csak az Európai Központi Bank aktív közreműködésével sikerült elkerülni a legrosszabbat.

Holnap ítéletet mondanak az olaszok felett: még nincs pánik, de egyre idegesebb mindenki
(Címlapkép: VINCENZO PINTO / AFP)
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond