Itt a figyelmeztetés: Magyarországnak azonnal lépnie kell
Gazdaság

Itt a figyelmeztetés: Magyarországnak azonnal lépnie kell

Portfolio
A következő két évben fokozatosan lassulhat az erőteljes gazdasági növekedés, ugyanakkor a béremelkedés és a foglalkoztatottság továbbra is támogathatja a növekedést - derül ki az OECD szerdán megjelent kiadványából Magyarországgal kapcsolatban. A nemzetközi szervezet arra figyelmeztet, hogy fennáll a gazdaság túlhevülésének veszélye, ami miatt szigorúbb gazdaságpolitikára lenne szükség.
A korábbi 4,4%-ról 4,6%-ra módosította idei magyar növekedési prognózisát a Gazdasági Együttműködésért és Fejlődésért Felelős Szervezet (OECD) szerdán megjelent kiadványában. Jövőre a nemzetközi szervezet közgazdászai szerint 3,9%-ra, majd 2020-ban 3,3%-ra lassul majd a magyar gazdaság növekedése. Idén és jövőre is elsősorban a háztartások fogyasztása húzza majd a növekedést, az OECD szerint ezt a reálbérek emelkedése és a rekord magas foglalkoztatottság fűtik. Emellett az építőipar és az uniós források felhasználása biztosíthatják a növekedés fennmaradását. A szervezet szerint a munkanélküliség tud még tovább csökkenni, a jelenlegi 3,6%-ról 2019-ben 3,2%-ra eshet.

A jelentésben kiemelik, hogy a fiskális és a monetáris politika is támogató jelenleg, az idén adócsökkentéseket és kiadásnöveléseket jelentett be a kormány, illetve további lépéseket tervez 2019-re is. Ezzel párhuzamosan a 3% feletti infláció mellett is alacsonyan tartja a kamatot az MNB.

Az OECD szerint szigorúbb gazdaságpolitikára lenne szükség, mivel a jelenlegi feltételek mellett a gazdaság túlfűtöttsége fenyeget.

A szakemberek szerint a jegybank monetáris politikája akár már 2019 első negyedévében szigorodhat, hogy az MNB kordában tartsa az inflációs várakozásokat. Közben a költségvetés oldaláról további támogató lépésekre számítanak, amelyik miatt a költségvetési hiány az erőteljes növekedés ellenére az idei 2,4% után jövőre is a GDP 2%-a lehet.

A jelenlegi trend feletti növekedési ütem jó lehetőséget kínálhat, hogy a kormány kezelje a középtávú költségvetési kockázatokat, mint például a társadalom elöregedésével kapcsolatos kiadásnövekedést. A növekedésnek köszönhetően több piaci munkahely születhet, ami segíthetne visszavágni a közmunka jelentőségét. Emellett szükség lenne a kkv-k erősítésére az üzleti környezet és a humán tőke javításán keresztül.

  • Az OECD kiemeli, hogy az előrejelzésben lefelé mutató kockázatok vannak:
  • A vártnál erőteljesebb béremelés miatt elrugaszkodhatnak az inflációs várakozások, ami a monetáris politika hirtelen szigorítását tenné szükségessé, ez pedig a növekedési kilátásokat rontaná. Ezt részben kiegyensúlyozza az, ha a közmunka leépítése miatt alacsonyabb lehet a bérnyomás.
  • Magyarország továbbra is sérülékeny az esetleges feltörekvő piaci megingásokkal szemben, ami rontja a pénzügyi stabilitást.
  • Az esetleges rendezetlen Brexit az exporton és az üzleti bizalmon keresztül lehetne hatással a magyar gazdaságra.
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Boris Johnson