Kiderült: a kormány támogatja a 400 órás túlóra-javaslatot
Gazdaság

Kiderült: a kormány támogatja a 400 órás túlóra-javaslatot

MTI
Portfolio
A kormány támogatja Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők túlóra-módosításra és munkaidő-szabályozásra vonatkozó törvénymódosító javaslatot.
Kedd este zajlott le a kormánypárti képviselők túlórát növelő javaslatának parlamenti vitája, mely ellen december 8-ára általános tüntetés készülődik.

A parlamenti felszólalásokból kiderült:

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára jelezte, a kormány támogatja az előterjesztést.

Barcza Attila (Fidesz) vezérszónokként azt mondta: mivel a javaslat támogatja a kormány gazdasági célkitűzéseit, ezért a Fidesz is támogatja az előterjesztést.

Egyébként hétfő esti tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminisztert kérdezték arról, hogy a kormány mit gondol a javaslatról, azonban a tárcavezető akkor még nem mondott konkrét állásfoglalást az ügyben.

Mit mond Kósa?

Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők önálló képviselői indítványban módosítanák a munkaidő-szervezéssel kapcsolatos szabályokat és a munkaerő-kölcsönzés minimális díjával összefüggő szabályokat. Kósa Lajos előterjesztői expozéjában kifejtette: a jelenlegi szabályok szerint munkaidő-keretes elszámolás esetén 250 óra túlmunkát rendelhetnek el 12 hónap alatt, a módosítással ezt a keretet 400 órára és 36 hónapra módosítanák. Hozzátette: ez a szabályozás elsősorban a szezonalitásnak kitett cégeknek kedvez, és az unió számos országában, így Németországban is bevett gyakorlat.

A törvényjavaslat másik eleme szerint a munkaerő-kölcsönzőknek megszabnák, hogy önköltségi ár alatt ne vállalhassanak munkát. A javaslat ugyanis megszabná, mely az a minimális ár, amely alatt nem vállalhatnak munkát. A képviselő elmondása szerint, ha alacsonyabb áron dolgoznak, akkor vagy adót nem fizetnek, vagy járulékokat, vagy teljes bért, a kormány viszont azt szeretné, ha a minimálbér és a szakmunkás minimálbér minden dolgozó számára elérhető legyen.

Kósa Lajos közölte: a javaslat nyugati megoldásokat alkalmaz, ezért nehezen tud mit kezdeni azzal, ha valaki "armageddont, összeomlást, rettenetet, bérrabszolgaságot" vizionált.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház