Gazdaság

Itt az új rekord: 4,5 millió magyar dolgozik

Portfolio
Új rekordra, 4,5 millió főre növekedett a foglalkoztatottak száma augusztus és október között - derült ki a KSH adataiból. Várakozásunk szerint a foglalkoztatás lassú növekedése még folytatódhat.
Egy év alatt 57 ezerrel, 4 millió 502 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélkülieké 10 ezerrel, 173 ezerre csökkent. Az adatok azt mutatják, hogy a hazai munkaerőpiac továbbra is erős, és igen közel vagyunk a teljes foglalkoztatáshoz. A KSH 60,6%-os foglalkoztatási arányt és 3,7%-os munkanélküliségi rátát mért a 15-74 éves korosztályban.

Itt az új rekord: 4,5 millió magyar dolgozik
Az adatokból az is kiolvasható, hogy folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, ami azt jelzi, hogy feltehetően közülük egyre többen találják meg a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon. Egy év alatt 54 ezerrel, 133 ezerre mérséklődött a számuk. Ez részben a munkaerőhiánnyal függ össze, hiszen a vállalatok folyamatosan csökkentik a felvételi kritériumokat, miközben a kormányzat is igyekszik támogatni a közmunkások visszaterelését az elsődleges munkaerőpiacra. A közfoglalkoztatottaktól tisztított munkanélküliségi ráta 6,5%-on áll.

Itt az új rekord: 4,5 millió magyar dolgozik
És most jön az, ami miatt a címben nem írhattuk, hogy "4,5 millióan dolgoznak Magyarországon". A (rövid ideje) külföldi telephelyen dolgozók száma 108 ezerre emelkedett augusztus és október között, vagyis egyre inkább szertefoszlanak azok a várakozások, amelyek arról szóltak, hogy az év elején látott 100 ezer alatti számok a magyarok visszavándorlását jelzik. Átmenetileg valóban láttunk a mostaninál kedvezőbb adatokat, azonban tavasszal-nyáron újra népszerűbbé vált a külföldi munkavállalás.

A foglalkoztatás korábban látott gyors növekedése már megtört, hiszen a munkanélküliek száma is alacsony szintre süllyedt. A következő időszakban még kissé csökkenhet a munkanélküliségi ráta és a közfoglalkoztatottak átáramlása is folytatódhat az elsődleges munkaerőpiacra, de látszik, hogy a tartalékok már fogynak, és olyan gyorsan nem növelhető a foglalkoztatás, mint korábban.
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
német200117