Gazdaság

Száguldanak a beruházások Magyarországon

Portfolio
A harmadik negyedévben a beruházások volumene 22%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - jelentette ma a KSH. A nagymértékű növekedés a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projekteknek, valamint a továbbra is élénk lakás- és egyéb ingatlanberuházásoknak köszönhető. A dinamikus bővülésből csupán a feldolgozóipar és a kommunikáció ágazat marad ki.
A beruházások 2016 óta viszonylag egyenletesen, gyors tempóban bővülnek, egyrészt az uniós források lehívásának, másrészt a magánberuházások élénkülésének köszönhetően.

Száguldanak a beruházások Magyarországon
Az uniós források meghatározó szerepét mutatja, hogy a beruházásaikat leggyorsabban bővítő ágazatok között van a közigazgatás, az állami dominanciájú energetika, valamint az állami infrastrukturális megrendelésekre alapozó szállítás. Ugyanakkor a magánszektor lendületét jelzi, hogy ingatlanügyletek és a kereskedelem területén is sok fejlesztés zajlik.

Száguldanak a beruházások Magyarországon
Az erős beruházási aktivitás nem meglepő azok után, hogy a KSH november közepén váratlanul erős 3. negyedéves GDP-növekedésről számolt be. Konjunkturális szempontból egyedül a feldolgozóipar lassú kapacitásbővítése lehet figyelmeztető. A nemzetgazdasági beruházások negyedét megvalósító ágazat fejlesztései visszafogottan nőttek (3,2%). A fejlesztések volumene a legnagyobb mértékben a villamos berendezések gyártása területén emelkedett, az ágazat termékei iránti élénk nemzetközi kereslet hatására. Kiemelkedő volt a fejlesztések bővülése a kohászat, fémfeldolgozás területén és az elektronikai iparban is. Több alágban viszont visszaestek a beruházások, közöttük a gép, gépi berendezés és a vegyi anyag, termék gyártásában is. A járműgyártás beruházásai - amelyek a feldolgozóipar tárgyidőszaki fejlesztéseinek negyedét tették ki - szintén csökkentek. Ez akár arra is utalhat, hogy az export iránti kereslet a globális konjunktúra lanyhulásával mérsékeltebben növekszik, mint korábban.
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
GettyImages-1186510967