Gazdaság

A BMW-gyár miatt kell a rabszolgatörvény? - Reagált a kormány

MTI
Portfolio
A Parlamentben újra éles vita támadt a 400 óra túlmunkát lehetővé tevő törvényjavaslatról. A kormány korábban törvénymódosítást ígért, a Pénzügyminisztérium illetékese azonban most ezt nem említette. Szerinte a törvényjavaslat a munkaidő jobb alkalmazásának feltételeit célozza, és nincs köze az új BMW-gyárhoz.
Varga-Damm Andrea, a Jobbik képviselője azt tudakolta, kinek az érdekét szolgálja a munkaidő-szervezéssel kapcsolatos törvénymódosítás, a túlmunkakeret 400 órára emelése. Úgy látja, hogy a változtatás a Debrecenbe tervezett BMW-gyárral van összefüggésben.

Elképzelhető, hogy a gyár azért települ ide, mert Magyarország importálni fogja az olcsó ukrán munkaerőt?

- kérdezte. Szerinte az új szabályokkal a BMW-nek 20 százalékkal kevesebb embert kell alkalmaznia, mivel a munkavállalóiktól 400 óra túlmunkát követelhet.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára szerint a képviselő által elmondottak köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Rögzítette, a törvényjavaslat a munkaidő jobb alkalmazásának feltételeit célozza. Hangsúlyozta, az előterjesztés célja semmiképpen nem a vállalkozások adóelkerülésének ösztönzése vagy a munkavállalók jogainak csorbítása.

Hozzátette: "a munkaidő megszervezésének korszerűsítése" az általánostól eltérő munkarendben foglalkoztatott munkavállalóknak, valamint az őket alkalmazó munkáltatóknak szükséges, mert ezzel a jelen gazdasági környezethez igazodó munkakörülményeket alakíthatnak ki.

Felhatalmazást kap a kormány, hogy a munkaerőkölcsönzés minimális díját rendeletben határozza meg; ez garantálja, hogy a munkavállalók hozzájussanak a garantált bérminimumhoz, minimálbérhez, illetve hogy a közterheket a munkáltatók befizessék - magyarázta.

Korábban a kormányzat tisztviselői azt ígérték, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével lehet majd 400 órára emelni a túlórák számát, erről azonban most nem esett szó.
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
fehér ház getty stock