Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok
Gazdaság

Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok

Portfolio
A háztartások jövedelmi helyzete javult 2017-ben a KSH friss felmérése szerint, ugyanakkor a felső jövedelmi tized továbbra is tízszer annyit keres, mint az alsó. Ami a szubjektív elvárásokat illeti, minél kedvezőbb jövedelmi helyzetben van a háztartás, annál magasabb jövedelmet tartanak szükségesnek egy-egy megélhetési szinthez.
2017-ben az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 1 millió 644 ezer forint volt, 9,3%-kal magasabb, mint az előző évben, a nettó jövedelem pedig 1 millió 300 ezer forintot tett ki, ami 8,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit; a reáljövedelem 5,9%-kal nőtt 2016-hoz képest.

Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok
A háztartások jövedelmét bevételi forrás szerint három fő típusra oszthatjuk: munka-, társadalmi és egyéb jövedelemre. 2010 óta a háztartások összes jövedelmének egyre nagyobb hányada származik munkából, ami fontos feltétele a fenntartható életszínvonal-emelkedésnek. Míg 2010-ben a munkajövedelem aránya 65,3%-ot tett ki, addig 2017-ben elérte a 72,0%-ot, a társadalmi jövedelmek részaránya pedig 32,5-ről 26,4%-ra csökkent. Az egyéb jövedelmek részesedése 2%-on stagnált.

2017-ben az egy főre jutó bruttó munkajövedelem 12,4%-kal növekedett 2016-hoz képest és 1 millió 184 ezer forint volt. A munkajövedelem reálértéken 9,8%-kal emelkedett. A munkajövedelem legnagyobb hányadát (89,4%) kitevő munkaviszonyból származó jövedelem 12,2%-kal gyarapodott, és egy főre vetítve 1 millió 58 ezer forintot tett ki.

A társadalmi jövedelmek egy főre számított éves összege 1,7%-kal, 433 ezer forintra emelkedett 2017-ben. Összetételét tekintve a legnagyobb részarányt (81,5%-ot) a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások képviselték. A családdal, gyermekekkel kapcsolatos ellátások egy főre vetített összege 63 ezer forint volt, 2,4%-kal több mint 2016-ban. Az egyéb jövedelmek 8,5%-kal emelkedtek 2016-hoz képest, egy főre számítva 26 ezer forintot tettek ki.

Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok
A legalsó és a legfelső jövedelmi tizedek közti különbség a bruttó jövedelmek tekintetében tízszeres volt 2017-ben, amely nem változott az előző évhez képest. A családi adókedvezmény kismértékben csökkentette ezt a különbséget, a nettó jövedelmeket tekintve ez 8,2-szeres volt. Az első tizedben az egy főre jutó éves átlagos bruttó bevétel az országos átlag egynegyede, a nettó jövedelemnél pedig 29,2%-a volt.

A legfelső tizedben az egy főre jutó éves bruttó jövedelem két és félszerese volt az átlagnak.

A jövedelmi tizedenkénti összehasonlításkor figyelembe kell venni, hogy az egy főre jutó jövedelmek nagysága függ a háztartás átlagos taglétszámától, ami az első tizedben 3,2, a tizedikben pedig csak 1,9. A bruttó jövedelmek összege az országos átlagot a hetedik tizedben tartozó háztartások esetében érte el és haladta meg.

Az első tizedben a háztartások bruttó jövedelmének több mint fele társadalmi ellátásokból származott, a munkajövedelem mindössze 46,2%-át tette ki a háztartás összes bevételének. A tizedikben volt a legmagasabb a munkajövedelem aránya, a teljes bruttó jövedelem 79,7%-a.

Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok
2017-ben legmagasabb jövedelemmel az egyedülálló férfiak rendelkeztek, éves nettó jövedelmük átlagosan 1 millió 754 ezer forintot ért el. Ennél 7,9%-kal kevesebb volt a nőké. A gyermekes háztartások egy főre jutó nettó jövedelme 1 millió 42 ezer forintot tett ki, amely 19,8%-kal maradt el az összes háztartás átlagától, a gyermekteleneké pedig közel ugyanennyivel (19,2%) haladta meg azt, összegszerűen pedig 1 millió 549 ezer forint volt.

2016-hoz képest a gyermekesek egy főre jutó nettó jövedelme 11, a gyermekteleneké 7,1%-kal emelkedett. 2017-ben a legrosszabb jövedelmi helyzetben továbbra is az egyszülős és a három- vagy többgyermekes háztartások voltak, egy főre jutó nettó jövedelmük nem érte el az országos átlag kétharmadát.

Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok
A háztartások véleményét tükrözik azok az adatok, amelyek arra vonatkoznak, hogy fejenként mekkora havi jövedelemre lenne szükségük bizonyos megélhetési szintekhez: minél kedvezőbb jövedelmi helyzetben van a háztartás, annál magasabb jövedelmet tartanak szükségesnek egy-egy megélhetési szinthez.

Míg az első tizedben havi 80 ezer forintot is elégségesnek tartottak az átlagos szinthez, addig a tizedikben fejenként 179 ezer forintra lett volna ehhez szükségük 2017-ben.

A nagyon jó megélhetési szintnél még nagyobb, 2,3-szeres volt az eltérés a szegények és a gazdagok elvárásai között. Érdekes különbség az is, hogy míg az első és az ötödik tizedben az átlagos megélhetéshez magasabb jövedelmet tartanak szükségesnek, mint a valóságos jövedelmük, addig a tizedikben lévő háztartások a valóságban 44,7%-kal magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint amit az átlagos megélhetéshez elegendőnek tartanának, azaz szubjektíven is érzik, hogy az átlagosnál jobban élnek.

Kapaszkodj meg: kétszer jobban keresnek az egyedülállók Magyarországon, mint a nagycsaládosok
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus