Kudarcba fulladtak a tárgyalások: marad a 400 órás túlóra
Gazdaság

Kudarcba fulladtak a tárgyalások: marad a 400 órás túlóra

Portfolio
Hiába voltak ígéretesek a múlt heti egyeztetések, amelyeken a munkavállalói érdekvédelmi szervezet vezetői és Kósa Lajos találkozott, az akkori ígérgetésekből alig maradt meg valami - írja a Zoom.hu.
A munkavállalói érdekvédelmi szervezetek hétfő délelőtt folytatták azokat a megbeszéléseket, amelyek a múlt héten abbamaradtak a "rabszolgatörvénynek" csúfolt, a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai kapcsán. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) elnöke a mai tárgyalásokat követően a Zoom.hu-nak elmondta, hogy fájdalmas visszalépés történt. A szakszervezet néhány napja arra kapott ígéretet, hogy az évi maximális 400 óránál alacsonyabb szám lesz a parlament elé benyújtandó módosítóban a lehetséges túlóramennyiség.

Ma viszont Kósa Lajostól azt a választ kapták, hogy marad a 400 óra, az lesz a felső határ. Ráadásul ez kiegészül egy másik kellemetlen változással is.

A szakszervezetek mindezek miatt tüntetést szerveznek:Múlt hét második felében az egyeztetéseken és számos kormányzati megszólalásban ugyanis az hangzott el, hogy a 400 órára való növelést csak reprezentatív szakszervezet által kötött kollektív szerződéssel lehet megtenni, vagyis a munkavállalók hozzájárulása szükséges egy ilyen döntéshez.

Ehhez képest a mai egyeztetésen a kormányoldalról azt jelentették ki, hogy ezt már üzemi megállapodás keretében is meg lehet tenni

- mondta a Zoom.hu-nak Kordás László.

Ezzel a módosítással a kormány a munkavállalói érdekérvényesítés lehetőségét egyszerűen kiveszi a rendszerből - magyarázta Kordás. Ráadásul a munkaadó sokkal könnyebben eljuthat az általa kívánt célig. A gyakorlatban ugyanis így szinte bármikor képes lehet a munkáltató felemelni a maximális túlóramennyiséget 400 órára. (A jelenlegi jogszabály szerint az éves többlet legfeljebb 250 óra, amit kollektív szerződéssel lehet 300 órára növelni.)

Ezen felül a megbeszéléseken most azt a választ kapták, hogy a munkaidőkeret 12-ről 36 hónapra növelése is benne lesz a parlament elé benyújtandó javaslatcsomagban.
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock