Gazdaság

Kiakadtak a szakszervezetek: belehalnak a dolgozók a rabszolgatörvénybe!

Portfolio
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a túlórák számának törvényi emelését, a szakszervezetek azonban elutasítják. Arról beszélnek, hogy romolhat a dolgozók egészségi állapota.
Szinte mindenütt munkaerőhiány van, szinte minden szakma hiányszakmának minősül - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Magyarul Balóval című műsorban, ahol a 400 óra túlórát lehetővé tevő törvényjavaslat volt a téma.

Parragh támogatja, hogy 400 órára emeljék a maximális túlórát, és nem gondolja, hogy tömegével állnának odább a munkavállalók, ha bevezetik a szabályozást, az embereknek van egy lakóhelyük és képzettségük - tette hozzá.

A vállalati munkaszervezés egy speciális feladat. Ha egy cég kap egy nagyobb megrendelést, ki karja elégíteni, profitot akar generálni, és fejleszteni ebből a pénzből, ezért meg kell adni a lehetőséget, hogy a munkaerővel megállapodjon

- fejtegette.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke azonban arról beszélt, hogy fontos megőrizni a munka-magánélet egyensúlyát és a dolgozók egészségét, amit az új javaslat nem tesz lehetővé.

A szakszervezeteket és a munkaadókat azonban nem kérdezték meg a javaslat benyújtása előtt.

A magyar egyeztetési rendszer gyenge, miután a szereplők gyengék. Ha Németországot nézzük, az ottani gyáriparosok és szakszervezetek megkerülhetetlen tényezők. Nekünk a fejlődésben ez még előttünk van. A munkaadói és a munkavállalói szervezetek is gyengék

- fejtegette Parragh.

Mészáros Melinda is úgy véli, hogy Németországban ezt a törvényt nem tudnák keresztülvinni, ott teljesen más a szociális párbeszéd kultúrája. Arról is beszélt, hogy a környező országokban, Szlovákiában és Csehországban is a német minta erősödik.
A német multik kedvére tevő szabályozás kapcsán Parragh megjegyezte: szívesebben jön oda a befektető, ahol a szabályozás gyengébb.

Magyarország rosszul áll az üzemi balesetek ügyében, és az orvosok attól tartanak, hogy nőni fognak ilyen mértékű túlóráztatás esetén - hívta fel a figyelmet Baló György műsorvezető.

Mészáros Melinda szerint nem csak a szolidaritás nyilvánul meg az orvosok részéről, hanem az, hogy a munkaerőhiány növelte a foglalkoztatási megbetegedéseket az elmúlt időszakban, mert sokkal többet dolgoztatják az embereket, és a halálos munkabalesetek száma is emelkedett.

Ez a leterheltség nem fokozható tovább következmények nélkül. Ezt jól ismerik az orvosok

- mondta a LIGA elnöke.

Parragh László kiemelte: nem hiszi, hogy ez van a dolog mögött, a munkavédelem Magyarországon európai szintű, ugyanakkor elismerte, hogy romolhat az egészsége annak, akit sokkal többet dolgoztatnak.

Mészáros Melinda szerint nem lehet másra visszavezetni az adatokat, mint a fizikai, pszichikai leterhelésre.

orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
vodafone birsag gazdasagi versenyhivatal
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty