Csák János a Corvinus átalakításának részleteiről beszélt
Gazdaság

Csák János a Corvinus átalakításának részleteiről beszélt

Portfolio
Márciusra ki kell alakulnia a Budapesti Corvinus Egyetem új struktúrájának, hogy legyen idő a finomhangolásra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az átalakításon dolgozó testület vezetője. Csák János azt is elmondta, hogy az alapítványi intézménnyé válással akár nevesebb professzorok is elérhetővé válnak, akik jelenlétükkel is javítják az iskola nemzetközi megítélését.
Elsőként a Portfolio szólaltatta meg Csák Jánost a témában:A Budapesti Corvinus Egyetemnek júliusra kell alapítványi működésűvé válnia. Ehhez megalakult a Corvinus Megújulásáért Felelős Projektszervezet és a munkáját segítő nyolc fős tanácsadó testület, amely héten tartja első ülését - mondta a testület vezetője. A rektor és a kancellár vezette egyetemi szervezetben megközelítőleg 100-an igyekeznek a "jövőt fölvázolni" - emelte ki Csák János.

Ezek a tervezetek, alternatívák kerülnek be a tanácsadó testület elé - tette hozzá. Mint mondta: márciusig látniuk kell az állam által létrehozott közhasznú alapítvány struktúráját, utána három hónap marad a finomhangolásra és a jogszabályoknak megfelelő változások végrehajtására. Meg kell határozni a rendelkezésre álló vagyont, és ki kell jelölni a felette rendelkező személyeket.

Július 1-jével a Innovációs és Technológiai Minisztérium átadja a fenntartói jogokat az alapítvány kuratóriumának - mondta Csák János, hozzátéve: a Corvinus Egyetem működésében 2019-ben még nem lesz semmilyen változás. A jövő évi költségvetést idén még az állami költségvetés részeként határozzák meg, 2019 második felében pedig a szülők, hallgatók és oktatók számára is átláthatóvá teszik a 2020-ra tervezett változásokat.

A címzetes egyetemi tanár hangsúlyozta: a felvételi szisztéma nem változik, az intézmény marad az állami felvételi rendszerben. 2020-tól is ugyanannyi hallgató tud majd ingyenesen tanulni az egyetemen, mint most - emelte ki.

Csák János hozzátette: a jelenlegi államilag finanszírozott helyek helyett Corvinus-ösztöndíjak lesznek. A tervek szerint a jelenlegi kiválósági és szociális ösztöndíjat kiegészítenék a közösségért tett munka elismerését célzó ösztöndíjakkal.

A közfinanszírozás nehézségei

Egy egyetemek teljesítményét a kibocsátott hallgatók kezdőfizetésével, illetve a nemzetközi rangsorokkal mérik - mondta az átalakulási tanácsadó testület vezetője, hozzátéve: akár egy Nobel-díjas tudós érkezése is sokat javíthat egy intézmény nemzetközi megítélésén. Állami egyetemként - éves költségvetéssel - a Corvinus rektorának és kancellárjának nagyon nehéz hosszútávú gazdasági tervezés.

"A közbeszerzési rendszer folyamatainak hosszadalmassága akadályozza, hogy egy globálisan versengő iparágban gyors döntések szülessenek" - fogalmazott, hozzátéve: a dolgozók közalkalmazotti foglalkoztatása is terhet jelent az intézmény számára.

Hogyan kérhetnénk meg egy rektort, akinek a mandátuma három évre szól, hogy készítsen egy ötéves stratégiai tervet és vállaljon felelősséget azért? - tette fel a kérdést Csák János. A kormány elhatározta, hogy egy angolszász típusú alapítványi fenntartóba tesz annyi pénzt, hogy az egyetem képes legyen 5-10 évre előre gondolkodni.

"Ma a közalkalmazotti bértábla szerint nem tudnánk elhozni a Harvadról egy professzort, szétrobbanna az a bértábla" - vélekedett.

A Corvinus Egyetem célja 2030-ra a világ 200 és Európa 100 legjobb egyeteme közé kerülni. A címzetes egyetemi tanár szerint ez a vállalás nem is túl agresszív, de nem is könnyű. Csák János kiemelte: az intézmény a menedzsment képzésben jól teljesít mind a hazai, mind a külföldi rangsorokon, a kutatási teljesítmény viszont viszonylag gyenge. Csák János hozzátette: a Corvinus Egyetemnek a térségben is erős riválisokkal kell versenyben lennie.

Csák János a Corvinus átalakításának részleteiről beszélt
Bogsch Erik, az igazgatóság elnöke (b) és Csák János igazgatósági tag a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén a fővárosi Honvéd Kulturális Központban 2017. április 26-án. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Corvinus átalakításáról korábban itt számoltunk be:

A felsőoktatás, mint iparág?

A magyar bankszektor, energiaszektor és távközlési szektor sok tekintetben a világ élvonalába tartozik. És ezek az iparágak globális iparágak, a tőke, az eszközök, a technológia teljesen szabadon áramlik. Az az olajtársaság, vagy az a távközlési társaság, amelyik nem a legjobb technológiát használja, akkor kiesik a versenyből. Ugyanez igaz a bankiparra - magyarázta Csák János a műsorban. Mi van annál globálisabb, mint az emberi elme - fejtette ki annak kapcsán, hogy miért tekinthető a felsőoktatás is önálló iparágnak.

Ez esetben nincs szállítási költség, nincs földrajzi kötöttség, nincs helyhez kötött szabályozó hatósági engedély. Az emberi teljesítmény határtalan - fogalmazott. A jól művelt emberi elme a legjobban eladható termék, ezért más nemzetközi versenyképes gazdaságokban ez exporttermék és versenyképes iparág.

Nincs globálisabb és versengőbb iparág, mint a felsőoktatás - hangsúlyozta.

A munkaerőpiacok nyugati megnyitása előtt a magyar felsőoktatási rendszer viszonylag jól ki tudta szolgálni az igényeket. Amikor viszont tömegesen kinyílt a lehetőség, hogy a tehetséges gyerekek külföldön tanuljanak és sok nyugati cég már nemcsak összeszerelésre, hanem ún. SCC-központokba, illetve kutatóközpontokba szeretne embereket felvenni, akkor kiderült, hogy a felsőoktatás kibocsátása nem üti meg sem mennyiségben, sem minőségben azt az igényt, amit a gazdaság elvár - fejtette ki.

Most úgy látom, hogy a csillagzat jól áll. A gazdaság nagyon igényli, a Corvinus esetében például az ilyen végzettségű embereket. A kormány részéről nemcsak nyitottság, hanem már ösztökélés van, hogy ez az oktatási átalakulás valósuljon meg - érzékeltette.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump