Gazdaság

Újra felszólította Brüsszel Magyarországot a költségvetési kiigazításra

Portfolio
Mivel a nyári bizottsági ajánlást figyelmen kívül hagyta a magyar kormány, így most már a pénzügyminiszteri tanács sürgeti azt, hogy tegyen hathatós lépéseket a költségvetési kiigazításra és erre jövő április közepi határidőt is adott. A felszólításhoz hozzátartozik, hogy ennek nincs szankciós következménye, így esélyes, hogy a magyar kormány ezt is figyelmen kívül hagyja.
A középtávú költségvetési céltól (MTO, ami a magyar esetben a GDP 1,5%-a, miközben a Bizottság őszi előrejelzése szerint a strukturális deficit 2,3%) való tartós és jelentős eltérés miatt az Európai Bizottság már nyáron felszólította a magyar kormányt, hogy tegyen hathatós lépéseket a célhoz való közeledés érdekében. Mivel azonban ez nem a túlzott deficit eljárás, így szankciók sem tartoznak hozzá, ezért a kormány ezt figyelmen kívül hagyta, akárcsak a románok.Most viszont az ügy már az uniós tagállamok pénzügyminiszteri tanácsa elé került, ahol a Bruxinfo összefoglalója szerint kedden újra felszólították Magyarországot arra, hogy tegyen lépéseket és évente a GDP 1%-át kitevő strukturális deficitet érintő kiigazítást hajtson végre. A lépésre ráadásul határidőt is szabtak, 2019. április 15-öt. A Tanács emellett azt is elvárásként fogalmazta meg, hogy a nettó elsődleges kormányzati kiadások névértéken ne nőjenek 3,3 százaléknál nagyobb mértékben, azaz minden rendkívüli többletet a deficit csökkentésére fordítson, ne pedig a kiadások növelésére.

A lap megjegyzi: ez a típusú eljárás nem azonos a túlzott mértékű hiány miatt indított eljárással, ami a stabilitási és növekedési paktum korrekciós szárnyához tartozik (ez pedig a megelőző ágához). Ennélfogva szankciók sem társulnak az eljáráshoz, bár ha többszöri felszólításra sem történik korrekció, akkor a költségvetési mutatók előbb-utóbb úgy romolhatnak, hogy annak deficiteljárás lehet a vége.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as