Az MTA 2019 első negyedévében nem kapja meg a teljes finanszírozását
Gazdaság

Az MTA 2019 első negyedévében nem kapja meg a teljes finanszírozását

Portfolio
Rendkívüli közgyűlést tartott a Magyar Tudományos Akadémia, melyre Palkovics László innovációs miniszter nem ment el. Így a tárcavezető és az MTA is külön sajtótájékoztatót tartott. Lovász László MTA-elnök szavaiból kiderült: az Innovációs és Technológiai Minisztérium vissza kívánja tartani az akadémiai kutatóhálózat első negyedéves finanszírozását.

Ezt mondta Palkovics

A kormány fontosnak tartja, hogy a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer átalakításakor az átmeneti időszakban is lehetővé tegye a Magyar Tudományos Akadémia zavartalan működését, hiszen alapelvünk, hogy értek nem veszhet el - mondta Palkovics László innovációs és technológia miniszter az MTA csütörtöki rendkívüli közgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a kormány biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, amíg az új struktúra a tervek szerint jövő áprilisra létrejön, a működési költségeket pedig az akadémia biztosítja. A miniszter azt is kiemelte, hogy a jövő év elején kiírják az új pályázatokat a kutatócsoportok finanszírozására és ezek az innovációs ökoszisztéma valamennyi szereplője számára elérhetővé válnak.

"Az akadémia költségvetése 64 milliárd forint, ebből mindössze 17 milliárd a kutatás egy bizonyos támogatása, az akadémián megvannak a források a dologi költségek fedezésére a következő néhány hónapra" - tette hozzá egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Palkovics László hangsúlyozta: az előzetes tervek ellenére azért nem ment el az MTA rendkívüli közgyűlésére, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek méltatlanok az akadémia közgyűléséhez. "Ezek egyrészt tájékoztató, az eddigi tárgyalások eredményeit összefoglaló, a sajtóban is megjelent anyagok, másrészt az MTA elképzeléseit tartalmazza, de a közgyűlés nem munkaszervezet, ezek az anyagok nem tartalmaznak olyan pontokat, amelyekkel az akadémia köztestületét terhelni kellene" - vélekedett.

Felidézte: a kormány fél évvel ezelőtt hatalmazta fel a minisztériumot arra, hogy a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs rendszert egységessé, hatékonnyá tegye és továbbfejlessze. Hozzáfűzte: a nemrég megjelent tízpontos kormányhatározat jelölte ki azokat a feladatokat, amelyeket el kell végezni a következő négy hónapban, március 31-ig.

A kormány nem elvenni, hanem adni akar, ezért jelentősen meg akarja változtatni a kutatásra fordítható összegeket, a kutatási feltételrendszert. Ehhez a struktúrát is át kell tekinteni, az MTA kutatási rendszere pedig lényegében nyolcvan éve nem változott

- jelentette ki. Kiemelte, hogy a most javasolt rendszer megegyezik az EU kutatástámogatási struktúrájával és három elemet tartalmaz: a kiváló kutatási rendszert, a különböző gazdasági és társadalmi kihívásokra válaszoló kutatások finanszírozását, valamint az innovációs rendszer finanszírozását.

"Úgy gondoljuk, hogy nem intézetet kell finanszírozni, hanem a kiváló kutatókat szabad, sőt kell. A folyamatok, amelyek elindultak, semmifajta viszonyban nincsenek az akadémia függetlenségével, köztestületével, az MTA köztestületének minden jogosultsága sérthetetlen, azt az Alaptörvény garantálja, viszont kutatóintézet-hálózatára ugyanúgy vonatkoznak az említett elvárások" - jegyezte meg.

Szólt arról, hogy a kormány megpróbál segítséget nyújtani az MTA-nak a rendszert átalakításához, ezért jött létre az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága, amelynek 14 tagjából hetet az akadémia, hetet pedig a kormány delegált. "Azt várjuk, hogy a testület február végéig letegye javaslatát arra, milyen formában gondolja működtetni az akadémia az elkövetkező időszakban kutatóintézeti hálózatát. Ennek lehet olyan eleme, hogy bizonyos kutatócsoportokat nem kíván tovább működtetni, együttműködhet más intézményekkel és be is zárhat kutatóintézeteket" - beszélt a részletekről a miniszter.

Így döntött az MTA

Palkovics László szavaiból tehát már kiolvasható volt, hogy a kormány a kutatóintézetekben dolgozók bérét finanszírozza, mást nem. Ez később megerősítést is nyert az MTA elnökének szavai után.

Lovász László az MTA rendkívüli közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón közölte: három döntésről határoztak.
  • A tudománynak a társadalomban betöltött szerepéről szóló MTA-állásfoglalást fogadtak el.
  • Elutasítják a kormány átalakítási javaslatát.
  • Azt kérik az innovációs és technológia minisztertől, hogy ne tartsa vissza az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi finanszírozását.

Hozzáfűzte: a miniszter jelenleg a 2019. első negyedévi teljes finanszírozás mintegy felét, a béreken felüli, dologi kiadásokra fordítható összeget visszatartja az ITM és az MTA közötti teljes megállapodás megszületéséig arra hivatkozva, hogy egyébként az "akadémia nem csinálna semmit".

Ez a lépés méltatlan az akadémiához és a kormányhoz is

- fogalmazott az MTA elnöke.

Hangsúlyozta azt is: a közgyűlés elvárja, hogy az átvilágítás próbáját kiálló akadémiai kutatóintézetek alapfinanszírozása hosszú távra biztosított legyen. Az átvilágítást az MTA Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottsága végzi el március 31-ig, amelynek hét tagját az akadémia, hét tagját pedig az ITM delegálja - mondta.

Lovász László a sajtótájékoztatón elmondta azt is: nagyon sajnálja, hogy Palkovics László távolmaradásával nem méltatta az akadémia legfőbb döntéshozó szervét, a közgyűlést arra, hogy közvetlenül is bemutassa elképzeléseit. Nem az MTA élezte ki a viszonyt a kormánnyal - szögezte le az MTA elnöke, hozzátéve, hogy hamis az a vád, amely szerint az akadémiai kutatóhálózat nem elég hatékony, hiszen ha a eredményességet a finanszírozás nagysága függvényében vizsgáljuk, az MTA kutatóhálózata Európa leghatékonyabbjai közé tartozik.

Kitérve a többször elhangzott vádra, amely szerint az MTA politizál, Lovász László úgy fogalmazott: az akadémiának kötelessége, hogy olyan kérdéseket vizsgáljon és olyan tudományos eredményeket közvetítsen a döntéshozók felé például a környezetvédelem terén, amelyek hatással lehetnek szakpolitikai döntésekre. Az MTA kutatói pedig szabadon fejthetik ki a véleményüket és nyilatkozhatnak magánemberként politikai kérdésekről is.

Az MTA 2019 első negyedévében nem kapja meg a teljes finanszírozását
Lovász László, az MTA elnöke. Kép és címlapkép forrása: MTA/Szentes Tamás

Hogy jutottunk idáig?

A történet idén nyáron kezdődött, amikor a 2019-es költségvetési törvényből kiderült, hogy az MTA által irányított kutatóközpontok és kutatóintézetek működtetésének finanszírozása a jövőben az Innovációs és Technológiai Minisztérium kerül. Ezt követően indultak meg az egyeztetések a minisztérium és az akadémia vezetése között. Szeptember elején viszont megszakadtak a tárgyalások, ugyanis Palkovics László szeptemberben egy munkaanyagot adott át az MTA elnökének, amelyben új tervezett változások is szerepeltek:
  • az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének.
  • Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének.
  • Az MTA fenntartásában maradó intézetek "konszolidáción és profiltisztításon" mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana.

Néhány héttel később azonban kiderült, hogy létrejön egy vegyes testület a kormány és az MTA képviselőiből. Felállt az MTA-ITM Kutatóhálózati Tudományos Elnöki Bizottság (KTEB), hogy létrehozza a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között létrejövő együttműködési és finanszírozási megállapodástervezet. Az MTA-t képviselő hét tudós Török Ádám főtitkár, Barnabás Beáta főtitkárhelyettes, Vékás Lajos alelnök, Freund Tamás alelnök, Bokor József alelnök, Kertész András osztályelnök, MTA Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya, Prószéky Gábor igazgató, MTA Nyelvtudományi Intézet, míg a kormány a következő személyeket jelölte ki: Kásler Miklós, az MTA doktora, miniszter; Merkely Béla, az MTA doktora, rektor; Sótonyi Péter, az MTA doktora, rektor; Závodszky Péter, az MTA rendes tagja; Fülöp Zsolt, az MTA doktora; Maróth Miklós, az MTA rendes tagja; Lánczi András, kandidátus, rektor. A munka célja az MTA működésének átvilágítása, erre jövő tavaszig van idejük. Az akadémia elvárása az volt, hogy az átvilágítás lezárása előtt ne szülessen döntés az MTA kutatóhálózatának struktúrájával vagy működésével kapcsolatban. Közben viszont az is kiderült, hogy az innovációs miniszter december 1-jéig kapott határidőt az állami fenntartású alkalmazott kutatóintézet-hálózat létrehozására.

Közben az MTA elnöksége október 30-i ülésén határozatot fogadott el, melyben hangsúlyozza, hogy az intézmény jelentős átalakítása szükségtelen, a kutatóhálózatnak pedig nincs szüksége túlzott centralizációra. Az elnökség ekkor hívta össze a rendkívüli közgyűlést december 6-ára.

Palkovics László és Lovász László mostani bejelentései után tehát az a helyzet, hogy amíg az átvilágítás eredménye nem zárul le, addig a kormány nem utalja át az eddigieknek megfelelő működéshez szükséges finanszírozást az MTA-nak és a kutatóintézeteknek.Az MTA 2019 első negyedévében nem kapja meg a teljes finanszírozását
Az MTA rendkívüli közgyűlése december 6-án. Kép forrása: MTA/Szentes Tamás
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Denso