Gazdaság

Benyújtották: így lenne elrendelhető a 400 óra túlóra

Portfolio
Úgy módosítaná a 400 óra túlórát lehetővé tevő törvényjavaslatot a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága, hogy csak kollektív szerződés esetén lehessen elrendelni a magasabb túlóraszámot.
A módosítás a törvényjavaslatban foglaltakhoz képest javasolja, hogy csak kollektív szerződés keretében legyen elrendelhető négyszáz óra rendkívüli munkaidő. A módosítás a kollektív szerződések megerősödésének kormányzati szándékait segíti elő, mivel a munkavállalók mellett a munkáltatói érdekeltséget és hajlandóságot is erősíti a kollektív szerződések megkötésének irányába. A bizottság elnöke, Z. Kárpát Dániel (Jobbik) nyújtotta be a javaslatot, amely összecseng a kormányzati tisztviselők által elmondottakkal.

A javaslat szerint egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén (megszakítás nélküli, a több műszakos, vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló számára) havonta legalább két heti pihenőnapot be kell osztani, míg a korábbi tervezetben egy szerepelt.

A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére vagy hozzájárulásával is módosíthatja

- olvasható a javaslatban.

A 36 hónapos elszámolási keret - ami alapján elegendő lenne csak évekkel később fizetni a túlóráért - egyelőre nem módosul.

Korábban arról volt szó, hogy az egyéni képviselői indítványban benyújtott törvénymódosító tervezetet kiegészítik azzal, hogy a munkaadó csak akkor rendelhet el 400 óra túlmunkát, ha erről a munkavállalókkal kollektív szerződésben megállapodik. A két szabadnap sem jelent meglepetést, Kósa Lajos - az eredeti javaslat benyújtója - azt is mondta korábban, hogy a "túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul".
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
kábítószer
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
szakkepzes