Gazdaság

Nagy brüsszeli utalás is segített a költségvetésnek

Portfolio
A korábbi évekhez képest nem kiugró hiány keletkezett a költségvetésben. Ezzel azonban az első tizenegy havi kumulált deficit már az éves előirányzat 135%-án áll.

A havi adat

164,3 milliárd forintos mínusszal zárta a novemberi hónapot a költségvetés központi egyenlege. Ez a korábbi évekhez képest nem kimagasló.

Nagy brüsszeli utalás is segített a költségvetésnek

A Pénzügyminisztérium előzetes tájékoztatójából kiderül, hogy

novemberben jelentős, 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a büdzsébe.

Emellett a novemberi hónapot terhelte a nyugdíjprémium kifizetése, ami a tárca közlése szerint 41,2 milliárd forintot tett ki. Ezen túlmenően folytatódott a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések (mint például a közúthálózat felújítása, a Modern Városok Program stb.) finanszírozása - teszi hozzá a PM.

Így áll az éves deficit

A tárca már a közleményének címében is azt hangsúlyozza, hogy "minden feltétel adott a hiánycél eléréséhez", majd később hozzáteszik: "a várhatóan jóval négy százalék felett alakuló növekedés mellett a 2,4%-os uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycél tartható". Emlékeztet a tárca arra, hogy 2018 harmadik negyedévében kiemelkedő mértékű, 5,2%-os GDP-bővülést láthattunk. Erről itt írtunk részletesen:A fentiek nyomán 2018 novemberéig általános forgalmi adóból 343,6 milliárd, személyi jövedelemadóból 235,4 milliárd, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 247,3 milliárd, míg jövedéki adóból 81,3 milliárd forinttal több bevétel folyt be, mint a tavalyi év azonos időszakában - részletezi a tárca, hogy miért is van kedvező helyzetben az idei büdzsé.

A 2018. januártól-novemberig terjedő időszakban az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1842,4 milliárd forintra nőtt, ez minden eddiginél magasabb a korábbi évekkel összevetve. De valósabb képet ad a költségvetés évközi teljesítményéről, ha az éves előirányzathoz viszonyítjuk az elszaladást.

Ebben az esetben 135,4%-os arányt látunk, ami már jobb a tavalyi arányszámnál és 2010-ben is láttunk ennél magasabb éves hiánycél-teljesülést. Vagyis a kormány novemberben már nem engedte el a gyeplőt annyira, mint a tavalyi évben. Ebben segíthették az előző hónapban a brüsszeli források is.

Nagy brüsszeli utalás is segített a költségvetésnek


Nagy brüsszeli utalás is segített a költségvetésnek

Az a bizonyos uniós egyenleg

Érdemes minden hónapban megvizsgálni, hogy az uniós projektek finanszírozásának egyenlege mit okozott a költségvetésben. A tárca most azt közölte, hogy novemberben 102,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett, már 574,6 milliárd forintra emelkedtek a Brüsszeltől hazánknak megtérített összegek. Eközben a költségvetés eddig 1737,4 milliárd forintot fizetett ki a kedvezményezettek részére.

Számításainkból kiderül, hogy az uniós pénzek érkezésének felpörgése miatt az EU-források egyenlege egyre kisebb szerepet játszik az általános költségvetési hiányban. Az október végi 66%-ról ennek szerepe 63%-ra mérséklődött.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy eközben a költségvetés (EU-források egyenlegétől) tisztított mérlege 679 milliárdos mínuszt mutat, vagyis itt sem látunk nagyarányú ugrást októberhez képest.

Nagy brüsszeli utalás is segített a költségvetésnek


Nagy brüsszeli utalás is segített a költségvetésnek
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház