Gazdaság

Masszív lassulás a kínai export és import növekedésében

MTI
Meredeken lassult Kína exportjának és importjának növekedése novemberben, híven tükrözve a hazai és a külföldi kereslet lanyhulását, ami azt jelezheti, hogy a kínai hatóságnak további intézkedéseket kell tenniük a gazdaság élénkítésére.
A kínai vámszolgálat szombaton közzétett adatai szerint az export dollárban számolt értéke éves összehasonlításban 5,4 százalékkal, az importé pedig 3,0 százalékkal nőtt novemberben. Ennél gyengébb ütemet a kivitel esetében márciusban mértek legutóbb, a behozatalnál pedig 2016 októberében.

Elemzők az export 10 százalékos növekedését várták novemberre az előző havi 15,6 százalékos emelkedés után, az import esetében pedig 14,5 százalékra számítottak az októberi 21,4 százalék után.

A kínai külkereskedelmi mérleg 44,47 milliárd dolláros többlettel zárt novemberben, míg elemzők 34 milliárd dollárra számítottak az októberi 34,02 milliárdos szufficit után.

A politikailag is különösen kényes amerikai relációban Kína exporttöbblete rekordnagyságú, 35,5 milliárd dollár volt, jelentősen emelkedett az októberben elért 31,78 milliárd dollárhoz képest. Az Egyesült Államokba irányuló export értéke novemberben 12,9 százalékkal 46,2 milliárd dollárra nőtt, gyengült az ütem az októberi 13,3 százalékhoz képest. Az import bővülésének mértéke 8,5 százalékról 5 százalékra mérséklődött, értéke 10,7 milliárd dollárt tett ki novemberben.

A novemberi külkereskedelmi adatok újabb jelzést küldtek arról, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési üteme tovább lassult. A kínai gazdaság a pénzügyi világválság, 2009 első negyedéve óta az idei harmadik negyedévben nőtt a legkisebb mértékben, a bruttó hazai termék (GDP) éves összevetésben 6,5 százalékkal bővült július-szeptemberben, az első és második negyedévben mért 6,8-6,8 százalék után.
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
chips