Gazdaság

A Brexitről és Theresa May-ről fog szólni a ma kezdődő EU-csúcs

Portfolio
A Brexit ellopta a showt más témáktól, így a migrációtól és a következő uniós keretköltségvetéstől az Európai Tanács csütörtökön kezdődő kétnapos ülésén. Az EU27-ek előbb meghallgatják Theresa Mayt, és lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, hogy gesztust gyakoroljanak. Kivéve egy dolgot: a november 25-én kitárgyalt kilépési megállapodás újratárgyalását - mutatnak rá magas rangú uniós források.
A Bruxinfo a beharangozójában azt írja, hogy első ízben tart érdemi vitát az Európai Tanács csütörtökön délután a 2021 és 2027 közötti keretköltségvetésről, ám a figyelem - nem először - mégis egy másik témára, a brit kilépésre irányul. A vezetők rögtön a hosszúra tervezett pénzügyi vita után meghallgatják brit kollégájuk helyzetértékelését a Csatorna másik partján kialakult helyzetről és esetleges kérését, mielőtt késő este a további lépésekről döntenének.

Egy magas rangú EU-forrás szerint ebben a pillanatban minden lehetséges, egy dolog kivételével. Ez pedig az, hogy a november 25-én kitárgyalt kilépési megállapodást újratárgyalják. "A többiről beszélhetünk" - közölte a nevének mellőzését kérő illetékes, aki hozzátette, hogy jogi szempontból számos lehetőség kínálkozik (egy kiegészítő nyilatkozattól kezdve egy, a megállapodáshoz csatolt jegyzőkönyvig), de előbb mindenki a brit kormányfőtől akarja hallani, hogy milyen megoldást vagy biztosítékot szeretne.

Az EU27-ek késő este a vacsorát követően mindennek fényében döntenek a további lépésekről, nincs kizárva, hogy írásos formában is állást foglaljanak.

Az idő vészesen fogy, és ezzel párhuzamosan annak a valószínűsége is nő, hogy nem lesz megállapodás

- húzta alá a magas rangú diplomata arra célozva, hogy a brit politikai elit jelenlegi formájában várhatóan nem szavazza meg a Theresa May kormánya által kitárgyalt Brexit-megállapodást.

Az EU részéről mindenesetre nem sok értelmét látnák a kilépési határidő meghosszabbításának.

A csúcs első napján a brit kilépés és a pénzügyi vita mellett az Oroszországgal szembeni szankciók újabb hat hónappal történő meghosszabbítása, ciprusi és horvát kérésre a Nyugat-Balkán (Szerbia-Koszovó és Bosznia-Hercegovina) és az Arab Ligával februárban tervezett csúcs előkészítése is napirenden lesz.

A migrációról más témák (belső piac, védelmi politika, állampolgári konzultációk, klímapolitika stb.) mellett és a zárókövetkeztetések szövegezése kapcsán péntek délelőtt tárgyalnak majd az állam- és kormányfők, ám - mint egy EU-forrás leszögezte - "ne számítsanak hosszabb vitára erről".

Az EU-csúcsot egy újabb - 12 hónapon belül már az ötödik - Eurócsúcs követi majd, amelyen a tagállamok, kiterjesztett, azaz 27-es létszámmal jóváhagyják a pénzügyminiszterek által elfogadott reformokat, amelyek tovább mélyítik a gazdasági és monetáris uniót. Ezek: az egységes bankszanálási alaphoz rendelendő biztonsági háló, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) hatásköreinek bővítése és a bankunió.

A vezetők egyúttal mandátumot készülnek adni a pénzügyminiszteri tanácsnak az eurózóna új fiskális eszközének kitárgyalásáról, aminek a jelen helyzet alapján két fő funkciója, a versenyképesség és a konvergencia előmozdítása lesz.

Egy EU-forrás elismerte, hogy valószínűleg ez lesz a pénteki nap legkeményebb diója, miután elsősorban Lengyelország és Magyarország fenntartásokat és aggályokat jelzett azzal kapcsolatban, hogy az eurózóna fiskális eszközéről, ami alkalmasint a többéves keretköltségvetésről szóló tárgyalások részét képezi (hiszen nem önálló büdzséről van szó, hanem az EU költségvetésén belüli alfejezetről), az eurózóna tagjai az egységes valután kívüli országok részvétele és beleegyezése nélkül akarnak dönteni, egyfajta kétsebességes modellt létrehozva ezzel.

Egy EU-diplomata jogosnak nevezte a két ország észrevételeit, és emlékeztetett rá, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács és az Eurócsúcs elnöke mindig is inkluzív, azaz nem csak az eurózóna tagjait magába foglaló megközelítés híve volt. A Tanács jogi szolgálatának vezetője egyébként egy keddi miniszteri vitán lengyel kérdésre közölte, hogy jelenleg nincs olyan mélységig és részletekig kidolgozva a reform, hogy az alapján a jogi szolgálat véleményt tudna formálni. Ilyen értelemben a magyar és a lengyel lépés nyilvánvalóan "megelőző csapásként" értékelhető - közölték megfigyelők.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk