Gazdaság

Még tovább puhul az olasz kormány, hogy elkerülje Brüsszel haragját (2.)

Portfolio
Több mint 4 órás, vasárnap éjjeli ülés után olyan hírek érkeztek hétfőn az olasz Liga szóvivője felől, hogy sikerült megállapodnia a két kormánypártnak abban, hogy az alapjövedelem és a nyugdíjrendszer tervezett lépéseiből még tovább engednek, hogy el tudja kerülni Olaszország az Európai Bizottság által most szerdán elindítani tervezett túlzott deficit eljárást.
A konkrét számok és módosított intézkedések részletei egyelőre nem derültek ki a Reuters tudósításából, de mindez azt jelenti, hogy a múlt hétre kidolgozott 2,04%-os jövő évi GDP-arányos deficitcélnál is alacsonyabb deficittervről van már szó 2019-re. Az Európai Bizottság ma déli sajtótájékoztatóján az illetékes szóvivő csak azt mondta, hogy folynak még az egyeztetések az olasz kormány és a Bizottság szakértői között, hogy milyen jövő évi költségvetés mellett tudná elkerülni az ország a túlzott deficit eljárást.Olasz sajtóértesülések szerint az éjszakai egyeztetésen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök felszólította Luigi Di Maiót (Öt Csillag Mozgalom vezére, miniszterelnök-helyettes) és Matteo Salvinit (a Liga vezére, szintén miniszterelnök-helyettes), hogy engedjenek költségvetési követeléseikből. Az olasz lapok szerint a miniszterelnök egyenesen lemondással fenyegette meg helyetteseit abban az esetben, ha az Európai Bizottság Róma erőfeszítései ellenére elindítja a túlzottdeficit-eljárást.

Mindketten hangsúlyozták, hogy nem mondtak le választási ígéreteikről: Luigi Di Maio továbbra is azt állítja, jövőre bevezetik az állampolgári joghoz kötött alapjövedelmet, amelyre 7,1 milliárd eurót szánnak. Matteo Salvini pedig már az év elején elindítaná a Liga ígérte nyugdíjreformot, amely mintegy 5 milliárdot igényel a költségvetésből 2019-ben.

Az olasz kormány költségvetési tervezetének végleges változata továbbra sem ismert. Az olasz sajtó is csak találgatja, hányszor módosították már a költségvetési csomagot. Korábbi bejelentések szerint biztosnak tűnik, hogy a római kormány 2,4 százalékról 2,04-re csökkentette a GDP-arányos hiánycélt. Ez több mint 6 milliárd eurós megszorítást jelent Róma eredeti terveihez képest. Az ehhez szükséges intézkedések között szerepel az évi bruttó 90 ezer euró feletti nyugdíjak különadója, valamint a luxus kategóriába sorolt gépjárművekre kiszabott új adó.

Róma most Brüsszel válaszát várja, hogy a most megszületett új költségvetési megállapodás már kielégíti-e az Európai Bizottság elvárásait. Olasz kormányforrások optimistán értékelték a helyzetet.

Az olasz költségvetési csomag kedden a római parlament költségvetési bizottságába kerül át, majd csütörtökön vagy pénteken a szenátus elé, ahol nagy valószínűséggel a kormány bizalmi szavazásra bocsátja.

Az éjjeli kormányülésről megjelenő biztató hírek mindenesetre enyhítik a feszültséget az olasz állampapírpiacon. Erre szükség is van, mert az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója szerint nem fenntartható az a nyomás, amely a kötvénypiacon kialakult (azaz tartós fennmaradása esetén ez fokozottan hátrányos lenne az olasz költségvetésre, illetve a banki hitelezésre is).

A 10 éves olasz-német kötvényhozam különbsége hétfő dél körül 270 bázispont körül, közel háromhavi mélypontnál járt, közben viszont a francia-német spread ugyanilyen időtávú csúcs felé halad. Utóbbinak az az oka, hogy a francia miniszterelnök ma elismerte: a múlt héten bejelentett költségvetési intézkedések miatt (amelyeket a sárgamellényes tüntetések miatt hozott engedményként a kormány) jövőre 3,2%-os GDP-arányos deficitet okozhatnak Franciaországban és így ez nyugtalanítja a piacokat és esélyes, hogy emiatt az országgal szemben majd tényleg elindul a brüsszeli eljárás.
FrankfurtTőzsde
forint191231
OTP
cimlap_olaj0127
unios koltsegvetesi alku Orban Viktor EU csucs
MagyarTelekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
london brexit tower híd nagy-britannia