Financial Times: Soros György az év embere
Gazdaság

Financial Times: Soros György az év embere

Portfolio
A neves brit üzleti napilap Soros György milliárdos befektetőt választotta meg az év emberének.
Az FT cikke megemlékezik arról, hogy hazájától, Magyarországtól egészen Amerikáig a nacionalizmus és a populizmus erői megsemmisítik a liberális demokratikus rendet, amelyet ő személy szerint támogat.

Az egyetlen ember, aki magánszemélyként saját külpolitikát épít, közben pedig a világ erős embereivel kell megküzdenie, akiknek céljuk személyének delegitimizálása.

A Financial Times írása szerint ő a liberális demokrácia és a nyitott társadalom képviselője, ezek azok az értékek, amelyek a hidegháború idején győzedelmeskedtek. Mára azonban mindenhonnan támadják, elég Vlagyimir Putyinra vagy Donald Trumpra gondolni.

Több mint három évtizede filantrópként harcol a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen és mostanra egyre jobban kiváltja a nemzeti populisták haragját, akik egyre erősebbek, főleg Európában.

Mindenért engem hibáztatnak, még antikrisztusnak is neveznek. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de szerintem ez is annak a jele, hogy valamit jól csinálok

- értékelte a folyamatokat a lapnak.

A magyar származású üzletember Donad Trumpról is kifejti a véleményét. Szerinte Trump saját maga ellensége, egy nárcisztikus személy, aki azt szeretné, hogy a világ körülötte forogjon.

Financial Times: Soros György az év embere

Soros György szerint a világ egyfajta forradalmi állapotban van, de nem vesztette el a reményt például arra, hogy Nagy-Britanniában egy újabb brexit-népszavazást tartsanak.

Továbbra is szenvedélyesen beszél az európai projektről, de nyíltan beszél annak hiányosságairól. Őt az EU bizonyos értelemben a Szovjetunió végnapjaira emlékezteti, mivel a brüsszeli bürokrácia nem érti meg, hogy kezdi elveszíteni a harcot.

Szerinte most az EU alkotmányos ügyvédek, jogászok kezében van, akik kiskapukat találnak a dolgok elvégzésére, ezért ezeknek a folyamatoknak egyszerűnek kell lenniük.

Bevallása szerint megtalálta utódját a pályán, fiával Alexanderrel elvekért harcolnak, az eredményektől függetlenül.

Harcolunk, ha nyerünk, ha veszítünk. Mondjuk annyira nem szeretek veszíteni

- idézi Sorost a cikk.

Az FT 1970-től osztja ki az év embere elismerését, elsőként Jean Rey kapta, aki az Európai Bizottság első elnöke volt. A legutóbbi években megkapta Jean-Claude Trichet (EKB-elnök) 2007-ben, Barack Obama korábbi amerikai elnök 2008-ban, Lloyd Blankfein (Goldman Sachs vezér) 2009-ben, Steve Jobs (Apple alapító) 2010-ben, Mohamed Bouazizi (arab ifjúság képviselője) 2011-ben, Mario Draghi (EKB-elnök) 2012-ben, Jack Ma (Alibaba-vezérigazgató) 2013-ban, Tim Cook (Apple-vezérigazgató) 2014-ben, Angela Merkel (német kancellár) 2015-ben, Donald Trump amerikai elnök 2016-ban, Susan Fowler (az Uber korábbi szoftverfejlesztője) 2017-ben.

Címlapkép forrása: HERBERT NEUBAUER / APA / AFP
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház