Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti
Gazdaság

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti

Este 8-kor jön a Fed idei utolsó kamatdöntése, ami az év legizgalmasabb döntésének ígérkezik. Bár szinte borítékolható, hogy az amerikai jegybank idén negyedszerre is kamatot emel, az utóbbi hetek tőzsdei zuhanása, illetve az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek felerősödése miatt kérdéses, hogy innen milyen irányba halad majd tovább a Fed. Sokan a részvénypiaci zuhanás miatt óvatosabb kommunikációra számítanak a jegybank részéről, ami a dollár gyengítésén keresztül erőt adhatna a feltörekvő piaci devizáknak, köztük a forintnak is. Fennáll azonban a kockázat, hogy a befektetők túlzottan előre szaladtak várakozásaikkal, a Fed pedig egyelőre tartja magát korábbi kamatemelési pályájához: ebben az esetben a dollár további erősödésére lehet felkészülni, ami a forintot új mélypontja felé mozdíthatja el a zöldhasúval szemben. Bármi is legyen a mai döntés eredménye, valószínűleg nagy mozgásokra kell felkészülni a piacokon este, illetve az év vége is izgalmasabb lehet az ilyenkor megszokottnál.
Időközben megérkezett a várt döntés:Magyar idő szerint este 8 órakor érkezik a Fed idei utolsó kamatdöntése, ami az év legizgalmasabb döntésének ígérkezik. A piaci árazások alapján valamivel kevesebb mint 70%-os a valószínűsége annak, hogy a döntéshozók (idén negyedszerre) 25 bázispontos kamatemelést hajtanak végre, amivel az irányadó kamatsáv 2,25-2,5%-ra emelkedik.

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti
Mivel közel 70%-os eséllyel emelni fog a Fed, felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan érdekes a mai döntés. Két dolog miatt is.

  • Egyrészt az utóbbi időben Donald Trump a korábban megszokottnál is keményebb kommunikációval igyekezett nyomást gyakorolni Jerome Powell Fed-elnökre, hogy a jegybank fejezze be a monetáris szigorítást.
  • Másrészt az utóbbi hetekben az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek erősödése, illetve ezzel összefüggésben a részvénypiacok zuhanása miatt látványosan csökkentek a kamatemelési várakozások.


A mai kamatemelésnek december elején még 80% feletti valószínűséget áraztak a piaci szereplők, ehhez képest a jelenlegi 70% ugyan nem drasztikus, ám mindenképp említésre méltó visszaesés. Sokkal látványosabb viszont a következő ábra, ami a 2019 decemberére, illetve a 2020 decemberére vonatkozó kamatvárakozások alakulását mutatja.

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti
Megjegyzés: az ábra az adott hónapban lejáró Fed Fund Futures-ök árfolyama alapján számolt kamatvárakozások alakulását mutatja. A kamatvárakozások a kamatfolyosó közepére vonatkoznak, vagyis például egy 2,375%-os kamatvárakozás azt jelenti, hogy a jelenlegi 2-2,25%-os irányadó sávhoz képest egy 25 bázispontos kamatemelést áraznak a piaci szereplők az adott időpontig.
November elején még 2,9% körül álltak a 2019 és 2020 végi kamatvárakozások, ami összességében nagyjából három 25 pontos szigorítást jelentett a jelenlegi szinthez képest. Azóta viszont gyakorlatilag összeomlottak a várakozások, most pedig az látszik, hogy a piaci szereplők jövőre nem áraznak már további emelést (35% körül van most az esélye annak, hogy 2019-ben lesz még egy emelés). Ami ennél is látványosabb, az az, hogy az utóbbi hetekben a 2020 végére vonatkozó kamatvárakozások fokozatosan eltávolodtak (negatív irányba) a 2019 végitől, vagyis egyre több befektető fogad arra, hogy 2020-ban már kamatot fog vágni a Fed.

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti

Valakinek nincs igaza

Annak fényében, hogy milyen jelentős mértékben visszaestek a piaci szereplők jövő évi kamatvárakozásai, nagyon érdekes lesz a Fed-döntéshozók helyzetértékelését tartalmazó legfrissebb dot-plot. Csak emlékeztetésképp, szeptemberben 2019-re három további (25 pontos) kamatemelést, 2020-ra pedig még további egyet vetített előre a várakozások mediánja.

Úgy tűnik tehát, hogy a piaci szereplők és a Fed-döntéshozók közül valaki téved, hiszen az elmúlt hetekben nagyon eltávolodtak egymástól a piaci várakozások, illetve a Fed dot plotjai (a jegybankárok egyéni kamatpálya-előrejelzéseit összesítő ábra) által előrevetített kamatpálya.

A befektetők aggódnak

Nem könnyű igazságot tenni abban a kérdésben, hogy ki látja jobban a helyzetet, a piac, vagy a Fed. Feljebb már volt róla szó, hogy a piaci kamatvárakozások visszaesésében fontos szerepe volt az amerikai és a globális gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek erősödésének. Ennek van valóságalapja, hiszen az USA költségvetési lazításának pozitív növekedési hatása jövőre kifut, közben a kereskedelmi háborús konfliktus továbbra is negatívan érinti az üzleti bizalmat, ami az egész világgazdaságra hatással van. Erre jön rá még az is, hogy a kínai gazdaság egyre több jelét mutatja annak, hogy a felszín alatt komoly problémák húzódnak, egy váratlan, jelentős kínai lassulás pedig súlyos következményekkel járna az egész világra nézve.

Az amerikai lassuláshoz visszakanyarodva érdekes fejlemény, hogy a Reuters által megkérdezett elemzők konszenzusa alapján 40%-ra nőtt annak a valószínűsége, hogy az USA két éven belül recesszióba süllyed - legutóbb 2008 januárjában, nyolc hónappal a Lehman Brothers csődje előtt voltak ilyen pesszimisták a szakértők. Aztán mindenki tudja, mi lett a történet vége.

Ez a 40%-os valószínűség persze önmagában nem jelenti azt, hogy újabb recesszióra kell felkészülni 2020-ig, azt meg végképp nem, hogy a 2008-ashoz hasonló világgazdasági összeomlás fenyeget. Mindenesetre az amerikai kötvénypiacok az elmúlt hetekben egyre aggasztóbb képet vázolnak fel a jelenlegi helyzetről. Egyrészt csökkennek a kötvényhozamok, másrészt a hozamgörbe egyre laposabbá válik: mindkét tényező arra utal, hogy az amerikai növekedési kilátások (legalábbis a piaci szereplők szerint) romlanak.Ehhez ráadásként (a növekedési félelmek erősödésétől egyáltalán nem függetlenül) jött az utóbbi hetek tőzsdei zuhanása. Az elmúlt években - nagyrészt a jegybankok extrém laza monetáris politikájának és az eszközvásárlási programoknak köszönhetően - elterjedt az a mentalitás a piaci szereplők körében, hogy ha nagyobb esés jön a tőzsdéken, akkor majd a jegybankok beavatkoznak, még több pénzt pumpálnak a rendszerbe, illetve felhagynak a monetáris politika szigorításával, hogy ezzel megelőzzék a tőzsdei pánikot. Nagyon érdekes ennek fényében egy ábrára rakni a 2019 és 2020 végére vonatkozó kamatvárakozások és az S&P 500 értékének alakulását.

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti
Nyilván nem lehet kijelenteni, hogy csak azért esnek a kamatvárakozások, mert a tőzsdeindexek lefelé vették az irányt, azonban joggal feltételezhetjük, hogy az általános gazdasági félelmek és geopolitikai kockázatok erősödésére rátett még egy lapáttal a részvénypiacok meredek esése.

Kellemetlen helyzetbe kerülhet a Fed

A fentiek alapján joggal mondhatnánk azt, hogy az amerikai jegybanknak szüneteltetnie kellene kamatemelési ciklusát, illetve akár fel is kéne hagynia a szigorításokkal, az éremnek azonban van egy másik oldala.A Fed jelenlegi gazdasági helyzetértékelése alapján nem számít a növekedés drámai lassulására, így emiatt nem indokolt a szigorítási ciklus megszakítása. Ráadásul a munkanélküliségi ráta fél évszázados mélyponton van, a bérnövekedési ütem közben fokozatosan gyorsul, az inflációs folyamatok pedig folytatólagos kamatemelést tesznek szükségessé. Általánosságban véve laza monetáris politika mellett fennáll a gazdaság túlhevülésének veszélye.

Az egyetlen komoly kockázatot a Fed szempontjából (legalábbis rövid távon) az jelenti, hogy a tőzsdék tovább esnek, amiért a jegybank nem áll le a kamatemelésekkel, a részvényárfolyamok folytatólagos csökkenése pedig előbb vagy utóbb tovább gyűrűzik a fogyasztói bizalmi indikátorokon romlásán keresztül a reálgazdaságba is.

Kellemetlen helyzetbe került tehát a Fed, hiszen egyrészt a részvénypiacok esése a múltbéli tapasztalatok alapján foglalkoztatja, akár már aggaszthatja is a döntéshozókat, a reálgazdasági folyamatok azonban egyelőre nem indokolják azt, hogy hirtelen behúzzák a féket. A szituációt tovább bonyolítja Trump, aki az utóbbi hetekben rendszeresen kritizálta a Fed-et, illetve Powell elnököt a kamatemelések miatt. Az amerikai elnök ezzel a viselkedésével potenciálisan veszélybe sodorta a Fed hitelességét és függetlenségét, hiszen a kamatemelések hirtelen felfüggesztése esetén felmerülne a politikai nyomásgyakorlás eredményességének gyanúja, ami káros lenne a piaci bizalomra nézve.

A Fed-nek tehát most úgy kell lavíroznia, hogy a jelenlegi gazdasági környezet a monetáris politika további, lassú szigorítását teszi szükségessé, a részvénypiacokon azonban egyre nő a feszültség, ami nem elhanyagolható kockázatot jelent a döntéshozók szemében. Mindeközben politikai hitelességük és függetlenségük megőrzéséért is küzdeniük kell egy olyan elnökkel szemben, aki már többször bebizonyította, hogy a legalapvetőbb gazdasági összefüggésekkel sincs tisztában.

Összegezve, az alábbiakra lesz érdemes odafigyelni azon kívül, hogy meglépi-e az újabb szigorítást a Fed:

  • Mit mutatnak az új dot plotok, illetve a növekedési és inflációs várakozások hogyan alakulnak a tanácstagok legfrissebb előrejelzése szerint?
  • Szóba kerül-e Powell sajtótájékoztatóján az elmúlt hetek részvénypiaci esése?
  • A jegybankelnök beszél-e arról, hogy miért távolodhattak el ennyire egymástól a piaci várakozások és a dot plotok?
  • Összességében a jegybanki kommunikáció "galamb" hangvételűbb lesz-e, enged-e Fed a piaci nyomásnak és kommunikációjával elkezdi előkészíti a kamatemelések lassítását, esetleg felfüggesztését?

Nagy mozgások jöhetnek a devizapiacokon

Tegnap írtunk róla, hogy a technikai képet nézve fontos kitörési szinthez közelít a dollár árfolyama, legalábbis ez olvasható le a dollár index elmúlt hetekben mutatott mozgásából.

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti
A kitörés irányában a Fed kommunikációja, illetve az új dot plotok lesznek a meghatározók. Amennyiben a piaci szereplők úgy ítélik meg, hogy az amerikai jegybank óvatosabbá válik, és kommunikációjával elkezdi előkészíteni a szigorítási ciklus lassítását, akkor könnyen megszakadhat az idei dollárerősödési trend. Ebben az esetben a feltörekvő piaci devizák is lendületet kaphatnak.

A forint különösen izgalmas helyzetben van, ugyanis az euróval és a dollárral szemben is kitörés közelében tartózkodik, az utóbbi hetekben ugyanis nagyon beszűkült a mozgástér. Egy visszafogottabb Fed-kommunikáció a magyar fizetőeszköznek is lendületet adhat, amennyiben viszont az amerikai jegybank a piaci várakozásokkal szembe menve kitart a fokozatos kamatemelések mellett, akkor a forint rövid időn belül célba vehetné a másfél éves mélypontot jelentő 288-as szintet.

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti
Az euró-forint kurzusra is érdemes lesz figyelni, hiszen itt még látványosabb a mozgástér szűkülése: óvatosabb Fed esetén a 320-321-es, meg nem hátráló Fed estén pedig a 324-es, majd a 326-327-es sávot veheti célba a hazai deviza a következő időszakban.

Néhány óra múlva jön a döntés, ami az egész világot felforgathatja - A forint is megérezheti
(Címlapkép:ANGELA WEISS / AFP)
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
koronavírus coronavirus virus