Új meglepetéseket húz elő a kalapból az Orbán-kormány 2019-ben (TOP 10 sztori - 6.)
Gazdaság

Új meglepetéseket húz elő a kalapból az Orbán-kormány 2019-ben (TOP 10 sztori - 6.)

Portfolio
A magyar népesség folyamatosan csökken. Ha ez így megy tovább, a magyarok el fognak fogyni - figyelmeztetett nemrégiben Orbán Viktor. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a kormány idén több új családtámogató intézkedésről döntött és nagy bejelentésekre készül 2019-ben is. Azt is tudjuk, hogy ezeknek keresi a helyet a költségvetésben, és amit talál, ki is használja.

Nincs látványos eredmény

Érthető, hogy a kormány egyre nagyobb erővel feszül neki a gyerekvállalási kedv javításának, hiszen ezen a területen - bár fontos stratégiai célként jelölte meg - nem sok sikerélmény érte. 2014-től ugyan volt némi javulás, de az utóbbi két évben a termékenységi ráta az 1,5-ös szintnél kezdett stagnálni. Ezt a mutatót szeretné a kormány 2030-ig 2,1-re tornászni, ám a mostani elakadást látva valószínű, hogy további ösztönzők lesznek szükségesek. Mivel a szülőképes korú nők száma folyamatosan csökken, ezért a stagnáló gyerekvállalási kedv két éve apadó születésszámot eredményez. Arra is van esély, hogy az idén - 4 év után először - újra 90 ezer alatt legyen a gyerekszületések száma.

Új meglepetéseket húz elő a kalapból az Orbán-kormány 2019-ben (TOP 10 sztori - 6.)


Új meglepetéseket húz elő a kalapból az Orbán-kormány 2019-ben (TOP 10 sztori - 6.)
Nemrégiben megjelent a KSH Népességtudományi Intézetének friss előrejelzése is, miszerint a következő 50 évben Magyarország elveszítheti népességének több mint egyötödét az alapforgatókönyv esetén.

Új meglepetéseket húz elő a kalapból az Orbán-kormány 2019-ben (TOP 10 sztori - 6.)

Léptek már ...

A kormány is látja a folyamatosan romló mutatókat, Orbán Viktor például baljósan néhány héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy

Arany Jánosnak az a verse, miszerint Istennek nem lesz több magyarja, nem egy abszurd felvetés, hanem matematikailag jól belátható folyamat.

Mindezek fényében tehát érthetőek a kormány 2018-ben végrehajtott döntései és javaslatai. Ezek egyike például a kormánytisztviselőknek szól, amennyiben gyereket vállalnak. A kormány által benyújtott törvényjavaslat értelmében több szabadság, több kedvezmény több cafeteria és otthoni munkavégzés járna azoknak az alkalmazottaknak, akik gyermeket vállalnak.

Emellett kormány demográfiai programjának egyre hangsúlyosabb eleme a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) is. Ebben a tekintetben két fontos változás történt idén a CSOK szabályozásában és egy intézkedést is kilátásba helyezett a kormány, azonban ebben még nem született döntés:
  • Március 15-ével számos adminisztratív könnyítést és szabályenyhítést megtettek: nem mindig kell levonni a már felvett támogatást a CSOK összegéből, nem probléma a meglévő lakástulajdon, korlátozták a hitelintézeti jóváhagyás idejét, a korábbinál több pénz kérhető bővítésre, nem feltétlenül kell magyar tb-t igazolni, lakásvásárlás után később is benyújtható az igénylés, és nem a nyilatkozati elv bevezetésének köszönhetően kell minden igazolást beszerezni. Részletek itt olvashatók.
  • December 1-je óta a kétgyermekes családok is igénybe vehetik az eddig csak legalább három gyermekkel rendelkezők számára 10 millió forintig elérhető, legfeljebb 3%-os, államilag kamattámogatott lakáshitelt. Korábbi számításaink szerint a legkedvezőbb, teljesen fix kamatozású piaci lakáshitelhez képest ezzel havonta 10 ezer forintot, 20 év alatt csaknem 2,5 millió forintot spórolhatnak a hitelfelvevő családok.
  • Az év folyamán a kormány többször jelezte, hogy a sztenderdnél magasabb összegű CSOK-ot vezet be az 5000 fő alatti településeken, de erről egyelőre nem közöltek részleteket, a lépésre, úgy tűnik, még várni kell.

Két és fél év alatt egyébként 195 milliárd forintnyi CSOK-szerződést kötöttek a magyar családok a hitelintézeteknél. Az összeg 68%-át újépítésű, 31%-át használt lakásra, 1%-át pedig bővítésre vették eddig igénybe a háztartások, a darabszám szerinti arányok fordítottak lehetnek. A CSOK népszerűsége lényegében stagnál tavaly óta. Több szakértő is arra mutatott rá a CSOK kapcsán, hogy legalább annyira szolgál a program építőipari célokat és érdekeket, mint családpolitikai szándékokat.

Új meglepetéseket húz elő a kalapból az Orbán-kormány 2019-ben (TOP 10 sztori - 6.)

TOP10 sztori Ahogy minden évben, a Portfolio szerkesztősége idén is összeállította az év legmeghatározóbb eseményeit, híreit. Ez a cikk is egy a 10 közül.

... és lépni fognak

A jelek szerint ezzel még távolról sincs vége a demográfiai lépéseknek. November elején ugyanis elindult a kormány legújabb nemzeti konzultációja a családok támogatásáról, mely alapján döntések várhatóak. Ahogyan az lenni szokott az ilyen kérdőíveknél, már a kormányzati által feltett kérdésekből kiolvasható néhány konkrét terv.

Az tehát biztos, hogy 2019-ben újabb családpolitikai intézkedésekre készülhetünk. Már csak az a kérdés, hogy mi fér bele a jövő évi költségvetési keretbe, amelyet a parlament már nyáron elfogadott. A 2018-as büdzséfolyamatok alapján erősebb lesz a bázis a tervezettnél (a kormány is bevallotta, hogy a 2,4%-ra tervezett hiánycél helyett 1,9-2,1% körül lehet a deficit), ezért lehet mozgástér jövőre is a költségvetésben.
Hogy ezek mennyiben képesek megfordítani a romló demográfiai folyamatokat, még kérdéses, legkorábban is csak 3-5 év távlatában lehet megítélni ezeknek a pénzügyi ösztönzőknek az eredményességét. Azt is látni kell azonban, hogy a pénzbeli támogatások fontos szerepet tölthetnek be a gyermekvállalási döntésekben, azonban önmagukban nem képesek a csodára. Az egyéni családi helyzetek (munka és család összeegyeztetése, bölcsődei, óvodai kapacitás, rugalmas munkavégzés, személyes preferenciák, magatartás, apák szerepe, feladat- és munkamegosztás, külföldi munkavállalás, hazaköltözés, stb.) sokkal meghatározóbbak lehetnek.
Címlapkép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Falusi CSOK

A Portfolio Csoporthoz tartozó HelloVidék falusi CSOK település keresője: egyedi információk, lakásárak, népszámlálási adatok, gazdasági statisztikák, egyéb mutatók 2486 településről.

hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt