Ez volt a földi pokol 2018-ban
Gazdaság

Ez volt a földi pokol 2018-ban

Portfolio
2018 alapvetően nem volt rossz éve a világgazdaságnak. Bár a fejlett országok lassulásnak indultak, az éves átlagos GDP-növekedés globálisan így is az egyik legmagasabb lesz a válság utáni időszakban. Ennek ellenére továbbra is vannak olyan helyek a világon, ahol az idén hírből sem ismerték a gazdasági prosperitást. Humanitárius katasztrófák, gazdaságpolitikai hibák, külső sokkok okozta recessziókat egyaránt találunk. A 10 legnagyobb gazdasági visszaesést felmutató országok listája következik.

1 2

A korábbi gyakorlatnak megfelelően ezúttal is az IMF legfrissebb előrejelzéseit használtuk, a nemzetközi szervezet 193 országra ad GDP-növekedési prognózist.
10-6..

10. Puerto Rico: -2,3%

Az ország már tavaly is szerepelt a kétes dicsőségű listán. 2017-ben az egyébként is súlyos adósságválsággal küzdő Puerto Rico szigetét térdre kényszerítette a Maria hurrikán, de a gazdasága az idén sem állt talpra. Ez nem meglepetés, már korában is írtunk az ország rossz kilátásairól. A szélsőséges törvényi szabályozás először befektetői paradicsomot csinált a szigetből, hogy aztán az adókedvezmények eltörlése után a cégek és a lakosság egyszerre fogja menekülőre a dolgot. Jelenleg a lakosság több mint 40%-a él a szegénységi küszöb alatt, akik megtapasztalhatták: bár könnyen az országba csábíthatók a nagyvállalatok, ez önmagában kevés ahhoz, hogy a helyi közösség érdemben profitáljon jelenlétükből. Megfelelő üzleti környezet hiányában (infrastruktúra, oktatás minősége és ezzel összefüggésben a munkaerő képzettsége, jogbiztonság) mindez inkább csak a vállalati adóelkerülést segíti, mintsem a gazdaságfejlesztésen keresztüli tartós felzárkózást a célország számára.

Ez volt a földi pokol 2018-ban

9.: Szudán: -2,3%

Az ország kettészakadása óta Dél-Szudánnak bérelt helye van ezen a listán, ezúttal azonban az északi rész is felkerült. Az etnikai villongásoktól sújtott, olajfüggő, óriási egyenlőtlenségeket felmutató szegény ország képtelen megszervezni a gazdálkodását, valutája folyamatosan veszít az értékéből, az emberek pénzrendszer iránti bizalma pedig tragikus. A 60% felett infláció már csak hab a tortán.

Ez volt a földi pokol 2018-ban

8. Nauru: -2,4%

A lista legegzotikusabb tagja a foszfátexportból, halászatból (és egy kicsit "offshore banki szolgáltatásokból") élő kis óceániai sziget, Nauru. Az ország hosszabb ideje küszködik problémákkal az ásványkincsek kimerülése és a termőföld szűkössége miatt, és alaposan rá van szorulva Ausztrália segélyeire és Tajvan hitelére. Az ország gazdasági kilátásai meglehetősen sanyarúak, hiszen a "foszfátkincs átka" magas korrupcióhoz, hibás gazdaságpolitikai döntésekhez vezetett, ami miatt az ország teljesen felkészületlen a nyersanyaggazdagság utáni évekre.

Ez volt a földi pokol 2018-ban

7. Argentína: -2,6%

A Portfoliót rendszeresen olvasók bizonyára Argentína listára kerülésén lepődnek meg a legkevésbé. A gazdasági összeomlás elől IMF-hitellel megmenekülő ország komoly árfolyamválságon esett keresztül az idén, a kamatok és az infláció is ez egekbe emelkedtek. A krízis oka részben az amerikai monetáris politika szigorodása (és az ezzel kapcsolatos tőkekivonás), részben pedig az ország gazdasági problémái, amelyek érzékennyé tették a külső sokkokra az országot. A gazdasági problémák főként az előző vezetés populista, a problémákat a szőnyeg alá söprő gazdaságpolitikájára vezethetők vissza, ami után költségvetési szigorral próbálja elkerülni a csődöt Maurico Macri kormánya.

Ez volt a földi pokol 2018-ban

6. Jemen: -2,6%

Évek óta dúl a polgárháború Jemenben, így igazából csak erős találgatásnak nevezhető, hogy az összeomlott gazdaság teljesítménye milyen is volt 2018-ban. Az IMF előrejelzése is inkább technikai kivetítésnek tekinthető, mondván, az elmúlt évekhez képest már csökkenhetett a visszaesés mértéke. Néhány év alatt így is felére zsugorodhatott a gazdaság. A szaúdiak aktív harcoló alakulatokkal is támogatják az ádeni kormányt, míg az ellenlábasaikat, a húti mozgalmat Irán pénzeli és látja el fegyverekkel. Az áttekinthetetlenül zűrzavaros politikai viszonyok valószínűleg kevésbé elszomorítók, mint a vízhiány, az éhínség, a malária, a mindennapi fegyveres erőszak. A legszegényebb arab ország helyzetét még az idén is leírhatjuk a humanitárius katasztrófa kifejezéssel.

Ez volt a földi pokol 2018-ban
Ez a cikk folytatódik
1 2
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk