Hivatalos: 149 ezer forint lesz a minimálbér 2019-ben
Gazdaság

Hivatalos: 149 ezer forint lesz a minimálbér 2019-ben

MTI
Portfolio
Varga Mihály pénzügyminiszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülését követően doorstep sajtótájékoztatót tartott, amelynek keretében bejelentette: megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbérről. Ennek eredményeként a minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz 2019-ben. Az erről szóló kormányrendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Minimálbér: rengeteg fontos információ jelent meg a Magyar Közlönyben

Megjelent a jövő évi minimálbért és a garantált bérminimumot rögzítő kormányrendelet vasárnap a Magyar Közlönyben. A rendelet január 1-jén lép hatályba. Tovább a cikkhez

Videón a teljes bejelentés

Varga Mihály bejelentését rövid videóban foglalta össze a kormány:

Megszületett a megállapodás

A HírTV számolt be arról elsőként, hogy megszületett a megállapodás a jövő évi minimálbérről. A munkaadók és munkavállalók képviselői arról egyeztek meg a kormánnyal, hogy 2019-ben és 2020-ban is, 8-8 százalékos emelés lesz.

A megállapodás eredményeként jövőre a minimálbér 149 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 195 ezer forint lesz

- jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a kormány nyugodt szívvel csatlakozott a megállapodáshoz, az ezzel kapcsolatos rendelet pedig még idén megjelenik. A tárcavezető egyben emlékeztetett arra is, hogy a 2010-es összeghez képest, a minimálbér mára megduplázódott.


A most közzétette számokkal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy alacsonyabbak ahhoz képest, mint amik korábban kiszivárogtak: a bérminimum esetében ugyanis 11,9%-os, míg a minimálbér esetében 8,7%-os emelésről lehetett hallani. Ugyanakkor a 8-8 százalékos emelés nagyjából megfelel annak, amit a kormány el akart érni. Ezekkel a számokkal kalkulálva elmondható az is, hogy a minimálbér összege 160 920 forint, míg a garantált bérminimum 210 600 forint lesz 2020-ban. Az is jól látható, hogy a most megállapított béremelési ütem már nem az, amit az elmúlt években láttunk, de a jelenlegi inflációs környezetben és munkatermelékenység mellett nem is lenne indokolt ennél magasabb ütemről megállapodni (nincs rá fedezet ebből a szempontból), további adócsökkentéssel viszont lehet segíteni a helyzeten (a már ismert, 2019 júliusától megvalósuló 2 százalékpontos szocho-csökkentésen felül).

Minimálbér: nemsokára megszólal Varga Mihály

A kormány azt szeretné, ha a munkaadók és a munkavállalók kihasználnák azt a három napot, ami a minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló megállapodás kapcsán még rendelkezésükre áll - fogalmazott Varga Mihály a minimálbér kapcsán egy pénteki sajtótájékoztatón.

Vasárnapig volt lehetőségük ugyanis arra a munkaadók és munkavállalók képviselőinek, hogy megegyezzenek a 2019-től érvényes béremelésekről. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, amennyiben ez nem történt meg, nem sikerült a feleknek egyezségre jutnia, akkor a kormányhoz kerül a döntés joga, amely végül a munkaadók javaslatára hallgatva dönthet.

Ez a gyakorlatban a korábban már kiszivárgott összegeket jelentené jövőre. A bérminimum jövőre 180 ezer 500 forintról 202 ezer forintra, míg a minimálbér 138 ezerről 150 ezer forintra emelkedhet, azaz rendre 11,9%-os és 8,7%-os emelés valósulhat meg.

Ezért dönthet a kormány

A Munka Törvénykönyvének 153. paragrafusa mondja ki, hogy a kormánynak lehetősége van megállapítani a minimálbért és a garantált bérminimumot. Ezek alapján "felhatalmazást kap a Kormány, hogy a) a kötelező legkisebb munkabér és b) a garantált bérminimum összegét és hatályát - a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsban folytatott konzultációt követően - rendeletben állapítsa meg". A jogszabály érdekessége azonban, hogy határidőt nem szab a kormány döntésének, de nyilván annak január elseje előtt meg kell születnie praktikus okokból kifolyólag. Ezért tulajdonképpen legfeljebb három nap és megtudhatjuk a jövő évi minimálbér összegét. Tekintettel arra, hogy még december 23-án is volt közlöny, így a 30.-a sem kizárt.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Tesco