Új rekordokat hoz a jövő év a magyar dolgozóknak
Gazdaság

Új rekordokat hoz a jövő év a magyar dolgozóknak

Portfolio
A rendszerváltás óta nem látott szintre emelkedett a foglalkoztatás Magyarországon idén, és nagyon jó esély van arra, hogy jövőre tovább emelkedik a dolgozók száma. Igaz, a foglalkoztatás bővülési üteme már sokkal lassabb, mint korábban, hiszen a munkaerő-tartalék folyamatosan apad. Valószínűleg soha nem volt még olyan jó esély arra, hogy a foglalkoztatás szerkezetében változást érjen el a kabinet, mint jövőre.
Idén új rekordot döntött a foglalkoztatás, a legfrissebb adatok szerint 4,5 millióan dolgoztak augusztus és október között. Ez közel 60 ezer fős növekedés volt éves alapon, az elsődleges munkaerőpiac viszont csaknem kétszer gyorsabban bővült ennél, amiben kulcsszerepet játszott a közfoglalkoztatottak számának csökkenése. Ennek eredményeképp a közmunkások száma 130 ezer fő közelébe csökkent.

Új rekordokat hoz a jövő év a magyar dolgozóknak

Az elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 260 ezren dolgoztak, ugyanis nem csak a közmunkások számával, hanem a rövid ideje külföldön dolgozókéval is korrigálni kell az adatokat ahhoz, hogy megkapjuk a versenyszféra és a (közmunkásokon kívüli) állami szektor foglalkoztatottjainak számát. Miután a külföldön dolgozók száma átmeneti csökkenés után újra 100 ezer fő fölött stabilizálódott, így ez továbbra is érdemi különbséget magyaráz a teljes foglalkoztatotti létszám és a hazai elsődleges munkaerőpiac között.

Új rekordokat hoz a jövő év a magyar dolgozóknak

Mindeközben a munkanélküliek létszáma 170 ezer fő közelébe csökkent, akiknek az elhelyezkedési esélyeik továbbra is gyengék, hiszen a munkaerőhiányos környezetben a vállaltok már érdemben csökkentették a felvételi kritériumokat. Nagyrészt ennek köszönhető a közfoglalkoztatottak átáramlása az elsődleges munkaerőpiacra.

Miután a gazdasági növekedés várhatóan jövőre is dinamikus marad, amit elsősorban az erős belső kereslet támogat, így a foglalkoztatottság várhatóan tovább emelkedik. De csak lassú ütemben. A vállalatok munkaerő-kereslete igen erős, ám egyre többen gondolják a termelésnövekedés korlátjának a munkaerőhiányt, a munkaerő-tartalék csökkenése miatt viszont a probléma egyre nagyobb lehet.

Mindezek miatt a munkaerőhiány fokozódhat és a foglalkoztatás lassan növekedhet jövőre, de meglepő lenne, ha érdemben 4 millió 550 ezer feletti foglalkoztatási számot látnánk. A tisztított foglalkoztatási adat azonban gyorsabban nőhet, hiszen a foglalkoztatási szerkezet átalakulására továbbra is lehet számítani, vagyis a közfoglalkoztatottak további átáramlására az elsődleges munkaerőpiacra. Mindeközben a munkanélküliek száma kismértékben, 150 ezer alá csökkenhet.

Új rekordokat hoz a jövő év a magyar dolgozóknak

A külföldi telephelyen dolgozók visszaáramlása egyelőre nem indult meg, azonban a továbbra is dinamikusan növekvő bérek hatására kismértékű visszavándorlásra esetleg lehet számítani. Ezzel ellentétes irányú hatást válthat ki a munka törvénykönyvének még rugalmasabbá tétele ("rabszolgatörvény"), ami finoman szólva sem teszi vonzóvá a hazai munkaerőpiacot. Összességében tehát nem érdemes arra számítani, hogy a Nyugat-Európában dolgozó magyarok száma hirtelen jelentősen csökkenne.

Mindent egybevetve tehát nőhet a foglalkoztatás, csökkenhet a munkanélküliség és egyre nagyobb lehet a munkaerőhiány.

Mindeközben az állami szféra évek óta halogatott reformjára (legalább 100 ezer dolgozó átterelése a versenyszférába) még soha nem volt olyan kedvező időszak, mint jelenleg, hiszen a gyors GDP-növekedés miatt óriási a kereslet a vállalatok részéről a munkaerő iránt.


(Címlapkép: MTI/Kovács Tamás)
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház