Folytatódhat a magyar bérrobbanás, de már nem örülhetünk túlságosan
Gazdaság

Folytatódhat a magyar bérrobbanás, de már nem örülhetünk túlságosan

Portfolio
Minden bizonnyal 2019-ben sem ér véget a magyar bérrobbanás, hiszen a keresetek további emelkedését támogatja a minimálbér és a garantált bérminimum érdemi, 8-8%-os emelkedése, valamint az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac (munkaerőhiány) is felfelé tolja a béreket. Igaz, az emelkedés kissé lassabb lehet, mint 2018-ban volt, ráadásul a korábbi éveknél várhatóan magasabb infláció miatt a reálkeresetek még lassabban nőhetnek.
A tavalyi 11% feletti béremelkedés után 2019-ben 9,4%-kal nőhetnek a bruttó keresetek Magyarországon - derült ki a kormány makrogazdasági és költségvetési előrejelzéséből. A decemberben kiadott prognózisban már bizonyára számoltak azzal is, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum idén is jelentősen növekszik, miután az utolsó pillanatban megállapodtak erről a felek.

Mindenesetre az látszik, hogy a kabinet a megelőző évekhez képest kissé lassabb, de továbbra is dinamikus béremelkedési ütemmel számol a nemzetgazdaságban, amit a versenyszféra és a költségvetési szektor emelései egyaránt támogatnak.

Folytatódhat a magyar bérrobbanás, de már nem örülhetünk túlságosan

A Pénzügyminisztérium (PM) anyaga szerint a kormánytisztviselők idei 30%-os béremelésén kívül a honvédelmi és a rendőrségi alkalmazottak 2019-től 20%, majd az azt követő években további 5-5-5% béremelésben részesülnek, illetve egy újabb többlépcsős béremelési program elindításával jelentős emelést kapnak az egészségügyi szakdolgozók és védőnők.

A konjunktúrának és a hatéves bér- és adómegállapodásnak köszönhetően a versenyszféra munkaerő-kereslete előretekintve is erős maradhat, a foglalkoztatás további bővülését és egyúttal a bérek további növekedését vetítve előre

- írja a Pénzügyminisztérium.

A legtöbb elemző - összhangban a PM-mel - azzal kalkulál, hogy kitarthat a gyors béremelkedés, de azzal is egyetértenek, hogy az elmúlt évek 11-13%-os üteme nem fenntartható. Azonban a munkaerőhiány idén valószínűleg még erőteljesebb lesz, mint korábban volt, ez pedig továbbra is komoly felhajtóerővel bír.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) felmérése szerint a külföldi cégek 6-8%-os béremelésre számítanak 2019-ben, végül azonban könnyen lehet, hogy ennél azért nagyobb emelést kell végrehajtaniuk.

A korábbi éveknél kissé lassabb béremelkedés csak az első rossz hír a munkavállalóknak, a második rossz hír az, hogy várhatóan az infláció is magasabb lesz. Az árak gyors emelkedése "megeszi" a béremelkedés egy részt, éppen ezért a Pénzügyminisztérium is azzal kalkulál, hogy a tavalyi 8% feletti reálbér-emelkedést idén 6,5%-os növekedés követheti.

A korábbiaknál magasabb infláció miatti lassabb reálbér-emelkedés már a tavalyi év második felében is érzékelhető volt:

Folytatódhat a magyar bérrobbanás, de már nem örülhetünk túlságosan

A kormány ráadásul nem is kalkulál túl magas inflációval, ők 2,7%-ra teszik a pénzromlás ütemét 2019-ben. Az elemzők ennél nagyobb inflációt is el tudnak képzelni, így pedig könnyen lehet, hogy a reálbérek emelkedése végül közelebb lesz a 6%-hoz.


(Címlapkép: MTI Fotó: Rosta Tibor)
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház