Időzített bombán ül a nagyhatalom - Versenyt futnak az idővel a túlélésért
Gazdaság

Időzített bombán ül a nagyhatalom - Versenyt futnak az idővel a túlélésért

Portfolio
A hétfői adat után itt az újabb rossz hír Kínából: az állami nagyvállalatok mellett a kisebb feldolgozóipari vállalatok is egyre jobban szenvednek (részben) a kereskedelmi háború miatt, az aktivitást mérő feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke ugyanis a kritikus szint alá esett. Ez újabb bizonyíték arra, hogy óriási szüksége van a kínai gazdaságnak az idei évre tervezett költségvetési és monetáris lazításra, ezek nélkül ugyanis félő, hogy megroppanna a gazdaság a kereskedelmi háború súlya alatt. Lazítás ide, vagy oda, nem kizárt, hogy 2019-ben 30 éve nem látott mélypontra lassulhat a világ második legnagyobb gazdaságának növekedési üteme, ráadásul a kereskedelmi háború megnehezíti a kínai vezetők számára az ország alatt időzített bombaként ketyegő hitelezési buborék lassú leeresztését is. A kínaiak szenvedése persze jó hír Donald Trumpnak, aki kihasználhatja ezeket a gondokat, hogy minél jobb kereskedelmi megállapodást érjen el az Egyesült Államok számára.
Hétfőn tette közzé a Kínai Statisztikai Hivatal a decemberi beszerzésimenedzser-indexek előzetes értékét, amelyből kiderült, hogy a tavalyi év utolsó hónapjában 2016 júliusa óta először csökkent az aktivitás a kínai feldolgozóiparban, a bmi mutató ugyanis az 50 pontos kritikus szint alá esett.Ma újabb rossz hír érkezett a világ második legnagyobb gazdaságából, ugyanis nyilvánosságra hozták a Caixin/Markit felmérése alapján készített feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értékét. A Caixin/Markit és a hétfőn közölt, hivatalos statisztika módszertana közti legnagyobb eltérés az, hogy az előbbi a kis- és középvállalatok, utóbbi az alapvetően állami tulajdonú nagyvállalatok teljesítményét méri.

A Caixin/Markit feldolgozóipari bmi értéke decemberben a várakozásokat meghaladó mértékben, szintén a zsugorodást jelző kritikus szint, vagyis 50 pont alá süllyedt, amire 2017. május óta nem volt példa.Időzített bombán ül a nagyhatalom - Versenyt futnak az idővel a túlélésért
Ez alapján tehát nem csak a nagy állami feldolgozóipari cégek szenvednek egyre jobban, hanem a kisebb vállalkozások is, amelyek feltehetően jobban ki vannak téve a külkereskedelmi folyamatoknak. Beszédes adat, hogy a Caixin bmi új megrendelésállomány alakulását követő komponense - ami alapján a jövőbeli kilátásokra lehet következtetni - két és fél év óta először számolt be visszaesésről, miközben az új exportmegrendelések kilencedik egymást követő hónapja csökkentek. Ez azt mutatja, hogy a külső kereslet visszaesése mellett a belső kereslet is folyamatosan gyengül, ami aggasztó előjel a kínai gazdaság számára.

Az elmúlt hónapok egyre rosszabb kínai adatait látva kár lenne tagadni, hogy az Egyesült Államokkal vívott kereskedelmi háború nagyon is fáj az ázsiai nagyhatalomnak. Már az ország vezetői sem tagadják, hiszen az idénre tervezett gazdaságélénkítő lépésekkel gyakorlatilag beismerték ezt a tényt. Az ING becslései szerint idén 4000 milliárd jüan értékű költségvetési lazítást hajthat végre a kommunista vezetés (adócsökkentések és infrastrukturális fejlesztések révén), hogy ezzel nyújtson támaszt a gyengélkedő belső keresletnek, emellett pedig a jegybank újabb lazításokat hajthat végre, egyrészt a kamatok csökkentésén, másrészt a kereskedelmi banki tartalékráta további mérséklésén keresztül, élénkítve ezzel a hitelezési folyamatokat.

Felmerül persze a kérdés, hogy nem ellentétes-e ez a lazítás a kínai vezetés hosszú távú céljaival.

Vagyis, hogy a túlzott vállalati hitelezés óvatos visszafogásán keresztül szép lassan leeresszék a veszélyesen nagyra duzzadt vállalati hitelbuborékot. Sokan tartanak ugyanis attól, hogy a kínai vállalatok elképesztő eladósodottsága, amelyet az átláthatatlan árnyékbankrendszer is táplál, időzített bombaként ketyeg az ország alatt, ami bármelyik pillanatban robbanhat.A válasz igen, a hosszú távú céllal mindez ellentétes, viszont a költségvetési és monetáris lazítás nélkül félő, hogy teljesen megroppanna a világ második legnagyobb gazdasága, ami az egész világgazdaságot megviselné.

A vezetők ezekkel az intézkedésekkel valószínűleg időt akarnak nyerni az USA-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra. Amolyan versenyfutás az idővel, hogy elkerüljék a legrosszabbat.

Azonban még ha sikerül is megállapodni az amerikaiakkal, a Világbank előrejelzése szerint a kínai GDP-növekedés üteme idén 6,2%-ra lassulhat, ami 30 éve a leglassabb ütem lenne.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nem csak a kereskedelmi háború miatt lassul a kínai növekedés, hiszen már évekkel ezelőtt kezdetét vette a nagy gazdasági szerkezetváltás, amelynek keretében az exportvezérelt gazdasági növekedési modellről a fogyasztás és K+F vezérelt növekedésre térnek át. Ennek a folyamatnak a levezénylését viszont nagyon megnehezíti a kereskedelmi háború.

Időzített bombán ül a nagyhatalom - Versenyt futnak az idővel a túlélésért
Bár a kínai gazdaság megroppanásával a szorosan összekapcsolódó globális ellátási láncok miatt az Egyesült Államok gazdasága is rosszul járna, a kommunista ország látványos, korábbi várakozásokat felülmúló gyengélkedése jó hír Donald Trump számára, hiszen az amerikaiak így előnyösebb alkupozícióból folytathatják idén a kereskedelmi tárgyalásokat. Csak emlékeztetésképp: a tavaly decemberi G20 találkozón született megállapodás értelmében átmenetileg felfüggesztette a két fél további vámok kivetését és a 2019-es év első három hónapjában intenzív tárgyalásokba kezdenek. Ha jól játszák ki az amerikaiak a kártyáikat, kihasználhatják Kína szenvedését egy számukra előnyösebb kereskedelmi alku kiharcolása érdekében.
(Címlapkép: STR / AFP)
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Brexit london tuntetes1500