Újra több magyar dolgozik külföldön
Gazdaság

Újra több magyar dolgozik külföldön

Portfolio
Szeptember és november között lefordult korábbi, 4,5 milliós történelmi csúcsáról a foglalkoztatás, ez azonban nem meglepő a szezonális hatások miatt. Mindeközben a közfoglalkoztatottak létszámának csökkenése kitart, azonban az is látszik, hogy újra megindultak külföldre a magyarok a KSH adatai szerint.
Tavaly ősszel 4 millió 495 ezer magyar dolgozott, ami alacsonyabb szám, mint az augusztus és október között mért 4 millió 502 ezer, ez azonban szezonális tényezőkkel függ össze. Éves alapon ugyanis csaknem 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben 11 ezerrel kevesebben vannak munka nélkül. Az időszakban mért 169 ezer állástalan 3,6%-os munkanélküliségi rátát jelentett, ami teljes foglalkoztatást tükröz.

Újra több magyar dolgozik külföldön

Azonban ha azt feltételezzük, hogy a közfoglalkoztatottaknak nem lenne állásuk, akkor 6,4%-os munkanélküliségi rátát látnánk. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a közmunkások száma folyamatosan csökken (egy év alatt több mint 50 ezerrel mérséklődött a létszámuk), és közülük sokan találhatják meg a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon.

Újra több magyar dolgozik külföldön
Ez az egyre nagyobb munkaerőhiánnyal függ össze, hiszen a vállalatok csökkentették a felvételi kritériumokat a történelmi csúcsra emelkedő betöltetlen álláshelyek közepette.

Újra több magyar dolgozik külföldön

Van azonban egy rosszabb hír is, mégpedig az, hogy újra kitartóan emelkedik a rövid ideje (legfeljebb 12 hónap) külföldön dolgozó magyarok száma. Szeptember és november között már újra 100 ezer feletti számot láthattunk, ami éves alapon közel 4 ezer fős növekedés, a 2018 elején mért mélyponthoz képest pedig 14 ezer fős emelkedés. Mindez azt jelenti, hogy a külföldi munkavállalás a dinamikusan emelkedő magyar bérek közepette sem veszített népszerűségéből, a tavalyi év elején látott csökkenés csak átmenetinek bizonyult.

Újra több magyar dolgozik külföldön

A közfoglalkoztatástól és a külföldi munkavállalástól megtisztítva (hazai elsődleges munkaerőpiac) 4 millió 254 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, ami éves alapon közel 90 ezer fős növekedés. Ez azt jelzi, hogy a hazai vállalati szektor munkaerőkereslete továbbra is igen erős, és várhatóan a következő időszakban is növekedhet a foglalkoztatás az országban.
Boeing
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
munkasszallo epites palyazat miniszterium itm