Előfizetői tartalom

Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?

Az elmúlt hetekben nagyon felpörögtek az események az amerikai kötvény- és részvénypiacokon: a tőzsdék óriásit estek decemberben, ezzel összefüggésben pedig a befektetők már azt várják, hogy a Federal Reserve következő lépése nem egy újabb kamatemelés, hanem egy kamatvágás lesz. A kötvénypiacokon szintén nagy mozgásokat láthattunk november eleje óta, a hozamok ugyanis rég nem estek ilyen rövid idő alatt ekkorát. Mindez arra utalhat, hogy a piaci szereplők egy újabb recessziótól tartanak, ezért igyekeznek biztonságos eszközökbe menekíteni pénzüket. A napokban hat hónapos csúcsra kapaszkodó aranyárfolyam is ezt sugallja. Persze lehet, hogy csak túlreagálják a piacok a jelenlegi helyzetet, mindenesetre óriási a feszültség, ami garantálja az izgalmakat a következő hónapokban.
2018 decemberében 25 bázisponttal 2,25-2,5%-ra emelte az irányadó kamatsávot a Federal Reserve. A döntés alapvetően nem okozott meglepetést, hiszen a piaci szereplők többsége újabb szigorításra számított, azonban a döntést megelőző hetekben a befektetők látványosan elbizonytalanodtak abban, hogy hány kamatemelést hajthat még végre a Fed, mielőtt kamatvágásra kényszerül...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái