Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
Gazdaság

Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?

Az elmúlt hetekben nagyon felpörögtek az események az amerikai kötvény- és részvénypiacokon: a tőzsdék óriásit estek decemberben, ezzel összefüggésben pedig a befektetők már azt várják, hogy a Federal Reserve következő lépése nem egy újabb kamatemelés, hanem egy kamatvágás lesz. A kötvénypiacokon szintén nagy mozgásokat láthattunk november eleje óta, a hozamok ugyanis rég nem estek ilyen rövid idő alatt ekkorát. Mindez arra utalhat, hogy a piaci szereplők egy újabb recessziótól tartanak, ezért igyekeznek biztonságos eszközökbe menekíteni pénzüket. A napokban hat hónapos csúcsra kapaszkodó aranyárfolyam is ezt sugallja. Persze lehet, hogy csak túlreagálják a piacok a jelenlegi helyzetet, mindenesetre óriási a feszültség, ami garantálja az izgalmakat a következő hónapokban.
2018 decemberében 25 bázisponttal 2,25-2,5%-ra emelte az irányadó kamatsávot a Federal Reserve. A döntés alapvetően nem okozott meglepetést, hiszen a piaci szereplők többsége újabb szigorításra számított, azonban a döntést megelőző hetekben a befektetők látványosan elbizonytalanodtak abban, hogy hány kamatemelést hajthat még végre a Fed, mielőtt kamatvágásra kényszerül majd.Fenti cikkünkben a piaci árazások alapján megállapítottuk, hogy november elején még 2,9% körül álltak a 2019 és 2020 végi kamatvárakozások, ami a decemberin kívül kettő további 25 bázispontos szigorítást jelentett volna az akkori állapothoz képest. December közepére azonban gyakorlatilag összeomlottak a piaci árazások alapján számolt kamatvárakozások, és a Fed döntését megelőző órákban már csak 35%-os valószínűséget áraztak a befektetők annak, hogy 2019-ben fog még egyszer kamatot emelni a Fed.

Az azóta eltelt bő két hétben még durvábbá vált a helyzet. Az amerikai tőzsdék tegnapi zuhanása, illetve a nagyon gyenge konjunktúraadat miatt tegnapra teljesen kiárazódott egy újabb kamatemelés, vagyis a piaci szereplők egyre inkább arra fogadnak, hogy a Fed következő lépése kamatvágás lesz.

Az első ábrán látszik, hogy az aktuális kamatsáv középértéke (fekete vonal) alá estek tegnap a 2019 végi kamatvárakozások (sárga vonal) is, vagyis teljesen kiárazódott az újabb kamatemelés. A második ábra pedig azt mutatja, hogy a 2020 végi kamatvárakozások még a 2019 véginél is nagyobb mértékben estek, mostanra pedig már egy teljes kamatcsökkentést beáraztak a befektetők 2020-ra. (Megjegyzés: az adatok a csütörtök esti állapotokat tükrözik, azaz nincs benne a pénteki, rendkívül erős munkaerő-piaci adat hatása. Ez azonban nem változtat az elmúlt hetek trendjén.)

Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?


Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
Az első grafikonról leolvasható, hogy a kamatemelési várakozások a részvényindexekkel (jelen esetben az S&P 500-zal) együtt zuhantak a mélybe. Erre az lehet a magyarázat, hogy a befektetők az elmúlt években hozzászokhattak ahhoz, hogy az extrém laza monetáris politikai környezetben minden részvénypiaci korrekció átmeneti. Magyarán nem érdemes kiszállni, hiszen legrosszabb esetben a jegybankok majd megijednek az esés láttán, visszafogják a szigorítást (illetve tovább lazítanak), ami támaszt ad a részvénypiacoknak. Ez most (egyelőre) nem történt meg, legalábbis Jerome Powell Fed-elnök a decemberi döntést követő sajtótájékoztatón nem jelzett különösebb aggodalmat a Fed döntéshozók részéről a piaci zuhanás láttán. Erre az üzenetre tovább szakadtak a várakozások és a részvénypiacok is.

Bár a Fed döntéshozók (FOMC-tagok) decemberi kamatpálya-előrejelzéseiben a szeptemberihez képest csökkentették jövőbeli kamatvárakozásaikat (háromról kettőre mérsékelték az idei kamatemelési várakozásaikat), az utóbbi hetek piaci folyamatainak eredményeként még így is durván eltávolodtak egymástól a jegybankárok által előrevetített kamatpálya és a piaci várakozások (hiszen utóbbi alapján egyetlen szigorítás sem várható már az idén).

Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
Ez kellemetlen helyzetet teremt a Fed számára, hiszen:

  • A részvénypiacok esése a múltbéli tapasztalatok alapján foglalkoztatja a döntéshozókat, így (hiába nem mondják ki nyíltan) minden bizonnyal aggasztja őket az elmúlt hetek intenzív esése. Az aggodalom oka az, hogy egy ilyen jelentős részvénypiaci esés önmagában is a monetáris kondíciók szigorodását jelenti, ami a vagyonhatás miatt rányomja a bélyegét a fogyasztói hangulatra, a vállalaki beruházási aktivitásra, és így összességében a konjunktúra-kilátásokra.
  • Ezzel szemben viszont a reálgazdasági folyamatok (konjunktúra-indokátorok, munkaerő-piaci statisztikák, bérinfláció, stb) egyelőre nem indokolják azt, hogy hirtelen behúzzák a féket a szigorításban.
  • A helyzetet ráadásul tovább bonyolítja Trump, aki az utóbbi hetekben rendszeresen kritizálta a Fed-et, illetve Powell elnököt a kamatemelések miatt. Az amerikai elnök ezzel a viselkedésével potenciálisan veszélybe sodorta a Fed hitelességét és függetlenségét, hiszen a kamatemelések hirtelen felfüggesztése esetén felmerülne a politikai nyomásgyakorlás eredményességének gyanúja, ami káros lenne a piaci bizalomra nézve.


A Fed döntéshozói egyelőre nem fogalmaztak meg (legalábbis nyilvánosan) az amerikai gazdaság jövőbeli növekedését övező aggodalmakat: a legfrissebb jegybanki előrejelzés (dot plot) szerint 2021-re a tavalyi 3,5%-ról 1,8%-ra fog lassulni a GDP-növekedés üteme, ami jelentős, de nem drámai fékezés. Közben viszont a piaci szereplők körében az elmúlt hónapokban felerősödtek az amerikai és a globális gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek, sőt, egyre többen tartanak a következő két évben egy amerikai recessziótól. Ennek hatására az amerikai állampapír-piaci hozamok meredek esésbe kapcsoltak november eleje óta, hiszen a befektetők elkezdtek fedezékbe húzódni a közelgő (általuk várt) vihar elől.

Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?


Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
Megjegyzés: rég nem láttunk ekkora hozamesést ilyen rövid időszak alatt az amerikai állampapírpiacokon.
A piaci szereplők körében növekvő bizonytalanságról tanúskodik az arany árfolyama is, ami a napokban több mint hat hónapos csúcsra emelkedett.

Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
A menekülőeszköznek számító japán jen is erősödött az elmúlt hetekben a főbb devizákkal, köztük az amerikai dollárral szemben, ami szintén a fokozódó feszültséggel lehet összefüggésben.

Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
Összességében az látszik, hogy miközben a piaci szereplők egyre jobban aggódnak az amerikai (és a globális) gazdaság kilátásai miatt, ezzel összefüggésben pedig arra számítanak, hogy a Federal Reserve befejezi kamatemelési ciklusát, addig a Fed döntéshozói szerint még nem jött el a kamatemelések vége. A kamatvárakozások közötti különbség az elmúlt hetekben nagyon nagyra nőtt, vagyis úgy tűnik, vagy a piaci szereplők, vagy a Fed döntéshozói rosszul látják a helyzetet. Valaki tehát téved, ez pedig garantálja, hogy izgalmas hónapok állnak előttünk.
BET
öngondi
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
új lakás, zöld