Ennyire nagy a baj? - Máris bejelentette a lépést a kínai jegybank
Gazdaság

Ennyire nagy a baj? - Máris bejelentette a lépést a kínai jegybank

Portfolio
A kínai miniszterelnök ma hajnalban már előrevetítette, hogy a jegybank kötelező tartalékráta vágást fog bejelenteni, ez pedig pár órával később meg is történt: ráadásul szokatlanul nagy vágást tartalmaz a bejelentés. A tavalyi négy vágás után ez tehát már az ötödik ilyen lépés és a mértéke, illetve a lépések gyakoriságának sűrűsödése arra utal, hogy tényleg egyre nagyobb lehet a nyugtalanság a kínai vezetésben is a gazdaság és a bankrendszer kilátásait illetően.
A kínai jegybank mai döntése szerint a bankok számára előírt kötelező tartalékráta mértéke két lépésben, január 15-től, illetve január 25-től 50-50 bázisponttal, azaz összesen 100 bázisponttal fog csökkenni. A lépések a várakozások szerint mintegy 1500 milliárd jüannyi (mai árfolyamon kb. 220 milliárd dollárnyi) likviditást fognak felszabadítani (ebből 800 milliárdnyi hosszabb távú likviditást) és a bankok számára évente 20 milliárd jüannal csökken a jegybank felé a kamatfizetés mértéke is.

A tartalékráta vágás következtében növekvő likviditás kapcsán azt hangsúlyozza a jegybank, hogy ez csupán célzott beavatkozás, nem pedig nagy monetáris lazítás és érvelése szerint ezzel is igyekszik például enyhíteni a kínai újév körüli likviditási ingadozásokat a bankrendszerben. Azzal, hogy a bankok számára megint csökken a kötelező tartalékráta, a várakozások szerint több forrást tudnak például a kis- és középvállalatok hitelezésére, illetve az első negyedévben lejáró hosszabb futamidejű saját adósságaik visszafizetésére fordítani.

Az újabb kötelező tartalékráta vágás nem érhette nagy meglepetésként a piaci-elemzői kört, inkább annak időzítése, mértéke és a hozzá kapcsolódó kommunikáció lehetett bizonytalan. A döntés bejelentése után a jüan/dollár árfolyam 6,87 körül ragadt, míg a vezető amerikai határidős részvényindexek kissé tovább tudtak emelkedni a tegnapi csúnya részvénypiaci esés után.

Ennyire nagy a baj? - Máris bejelentette a lépést a kínai jegybank
Címlapkép forrása: Shutterstock
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
An electrical charging port sits on the bodywork of a Kuga Vignale hybrid automobile displayed during a Ford Motor Co. launch event in Amsterdam, Netherlands, on April 2, 2019.
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
hkprot5