Eldőlhet Európa sorsa: összeborulnak a németek és a franciák
Gazdaság

Eldőlhet Európa sorsa: összeborulnak a németek és a franciák

Portfolio
Janhuár 22-én szövetségi szerződést ír alá Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, ami a létező legszorosabb kapcsolat lesz két EU-tagállam között. A lépés Európa jövője szempontjából sem elhanyagolható, hiszen mostantól a fontosabb kérdésekben összehangolt német-francia álláspont jelenhet meg.
A Politico híre szerint a két politikus január 22-én írja alá az aacheni szerződést, ami tovább mélyíti Németország és Franciaország kapcsolatait. A lap értékelése szerint alig két hónappal a Brexit előtt üzenetértéke is lehet annak, hogy a két európai nagyhatalom az együttműködés mellett teszi le a garast.

A Politico által megszerzett tervezetben az szerepel, hogy a németek és a franciák is vállalják, hogy egyeztetnek a másik féllel a fontosabb EU-csúcsok előtt, törekednek közös álláspont kialakítására, illetve a két ország minisztereinek egyetértésére.

Emellett a szerződésben leszögezhetik, hogy a németek és a franciák közösen kezdenek hadiipari fejlesztéseket, hogy Európa felzárkózzon ebben az iparágban. A biztonságpolitikai együttműködés keretét egy új német-francia biztonsági tanács adhatja, melyet felállítanának a felek, ez a testület rendszeresen ülésezne "a legfelső szinteken". A két ország az ENSZ-ben is összehangolná működését, céljuk, hogy Németország is állandó tagja legyen a Biztonsági tanácsnak, illetve megreformálják a testületet.

A tervezet szerint a németek és a franciák a gazdaságukat is jobban összehangolnák, létrehoznák a német-francia gazdasági övezetet közös szabályokkal. Emellett támogatnák, hogy a két ország állampolgárai megtanulják a másik nyelvet kölcsönösen, a határok mentén a teljes kétnyelvűség lenne a távlati cél.

A Politico szerint a szerződés legfontosabb kérdése, hogy az valóban két ország "szerelméről" szól, vagy csak Merkel és Macron kapcsolatát szimbolizálja. A jövő dönti majd el, mi lesz az együttműködés sorsa, ha a két politikus esetleg távozik a közéletből.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt