Lefújhatják a Brexitet! - Már a legnagyobb támogatói is erre számítanak
Gazdaság

Lefújhatják a Brexitet! - Már a legnagyobb támogatói is erre számítanak

Portfolio
Ha a brit parlament többsége elutasítja a jövő keddi szavazáson a Theresa May kormányfő által összehozott Brexit-megállapodást, akkor az egész Brexit-folyamat "lebénulhat", ami végül oda vezethet, hogy az ország ki sem lép az EU-ból - hívta fel a figyelmet ma reggeli interjúiban Jeremy Hunt brit külügyminiszter. Közben a Reuters arról számolt be, hogy a 2016-os Brexit-kampány két legnagyobb adományozója már úgy számol, hogy meg sem fog történni a Brexit, ezért elkezdtek a font erősödésére fogadni. A London's Evening Standard időközben már úgy értesült miniszterektől, hogy a brit kilépésre rendelkezésre álló 2 éves időintervallum kinyújtására készül a brit kormány, amely hírre másfél havi csúcsra ugrott a font, de röviddel később cáfolta ezt a tervet a brit kormányfő szóvivője.
Jeremy Hunt brit külügyminiszter a Sky News-nak és a BBC-nek adott ma reggeli interjúiban arra figyelmeztetett, hogy ha a most legvalószínűbbnek tűnő eset következik be, azaz a brit parlament alsóháza a jövő kedd esti döntéskor leszavazza a brit kormányfő által összehozott Brexit-megállapodást, akkor senki sem fogja tudni, hogy merrefelé mehet tovább a folyamat. Szerinte ez a "bénultság" végül oda vezethet, hogy a 2016-os népszavazási eredmény ellenére mégsem történik meg a Brexit (mert vagy visszavonják a brit kilépési kérelmet, vagy kitolják annak 2 éves határidejét - a szerk.). A jövő keddi szavazáshoz kapcsolódóan minapi fontos előremutató anyagunk:A külügyminiszter szerint az utóbbi napok alapján az jól látszik, hogy a brit parlament többsége igyekszik elkerülni azt a forgatókönyvet, hogy megállapodás nélkül essen ki Nagy-Britannia az EU-ból, de az is látszik, hogy a most asztalon lévő megállapodást sem akarja elfogadni a többség. Összességében tehát nem látszik az, hogy mi lenne az, amit a parlamenti többség támogatna, és ez az a bénultság az, amire Hunt célozott akkor, amikor azt mondta, hogy ez végül az egész Brexit-folyamat megállításához, vagy lefújásához is elvezethet.

Hunt szerint egyébként lehet számítani arra, hogy az EU további (megnyugtató) garanciákat ad az északír-ír vészhelyzeti megállapodás kapcsán, és ezt ma a romániai látogatáson lévő Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is ígérte. Utóbbi azonban azt is hangsúlyozta: az egész Brexit-megállapodás újratárgyalása nem lehetséges.

Hunt szerint ha a parlament nem teljesíti azt az elvárást, amit a 2016-os népszavazási döntéssel az emberek többsége kinyilvánított, akkor az nagyfokú bizalomvesztést okozna az emberekben.

A brit külügyminiszter tehát lényegében arra figyelmeztetett, hogy akár el is maradhat a Brexit és ezt már alapforgatókönyvként kezeli két olyan milliárdos, akik 2016-ban még a legnagyobb összegeket adták a kilépési kampány támogatására. A Reuters exkluzív anyagként hozta le ugyanis ma délelőtt, hogy a két nagy támogató már úgy gondolja: a Brexit nem fog megtörténni, ezért inkább a font erősödésére számítanak.

Peter Hargreaves milliárdos és Crispin Odey veterén hedge fund menedzser azt mondta a hírügynökségnek, hogy szerintük Nagy-Britannia az EU-ban fog maradni, noha éppen ennek ellenkező kimenetelére adtak pénzt 2016-ban.

Hargreaves úgy látja, hogy a brit politikai elit a Brexit "elcsúsztatását" akarja, és ez egy egész generációra bizalmatlanságot fog okozni a politikusokkal szemben. Arra számít, hogy a brit kormány előbb csak kitolja a brit kilépésre adott 2 éves határidőt (az 50-es cikkben rögzített intervallum meghosszabbítását kezdeményezi), aztán népszavazásra viszi az ügyet, és végül bent maradnak a britek az EU-ban.

Már teljesen feladtam. Teljesen kétségbe vagyok esve, mert nem gondolom, hogy a Brexit valaha megtörténik

- fakadt ki a hírügynökségnek az ország egyik leggazdagabb embere, aki 3,2 millió fontot adott 2016-ban a kilépési kampányra. Szerinte az EU-ban maradást szorgalmazók arra játszanak, hogy a briteknek már annyira elegük van az egész Brexit témából, hogy végül (egy népszavazáson) úgy döntenek, hogy "jó, akkor maradjunk". A milliárdos látja ezt a változó attitűdöt az embereken.

Odey - aki 870 ezer fontot adott a kilépési kampányra - szerint nem lesz második népszavazás, de Brexit sem lesz.

Meglátásom szerint ez (a Brexit - a szerk.) nem fog megtörténni. Egyszerűen nem látom, hogy ez hogyan tudna megtörténni a parlament jelenlegi összetétele mellett

- fogalmazott az interjúban.

A Reuters megjegyzi, hogy a 2016-os népszavazáson a jelenlegi parlamenti képviselők háromnegyede az EU-ban maradás mellett voksolt. Odey szerint egyébként mivel el fog maradni a Brexit, így a font a dollárral szemben a jelenlegi 1,2750 körüli szintről 1,32-ig, akár 1,35-ig fog erősödni.

A Sky News csütörtök este közzétett brit közvélemény-kutatása egyébként az alábbi eredményeket hozta:
  • Ha a parlament leszavazza jövő kedden a Brexit-megállapodást, akkor az emberek 45%-a ellenzi, 37%-a támogatja, hogy előrehozott választások legyenek az országban
  • 31% szerint a Brexit a tervezett március 29-i időpontban bekövetkezik, 37% szerint későbbre tolják a kilépést, 21% szerint pedig meg sem fog történni a Brexit.

Röviddel péntek dél előtt jött le az Evening Standard értesülése, miszerint a brit kilépésre rendelkezésre álló 2 éves időintervallum kinyújtására készülhet a brit kormány (az 50-es cikk szerinti szabálynál kérnék a többi EU-tagállamot a nyújtásra), amely hírre nagyot ugrott a font. A dollárral szemben a hír előtt még 1,2750 körül járt, majd hirtelen 1,2850-ig ugrott (másfél hónapos fontcsúcs), aztán visszasüllyedt 1,2780-ig. A gyors visszagyengülésben annak van szerepe, hogy a lap értesülését (2 éves intervallim kinyújtása) röviddel később cáfolta a brit kormányfő szóvivője, azaz azt hangsúlyozta, hogy a brit kilépési jogi értelemben március 29-én éjfélkor meg fog történni. Majd meglátjuk, hogy ugyanezt mondja-e a brit kormányfő/szóvivő jövő kedd után, amikor már túl leszünk a szavazáson.

Lefújhatják a Brexitet! - Már a legnagyobb támogatói is erre számítanak


Lefújhatják a Brexitet! - Már a legnagyobb támogatói is erre számítanak
Címlapkép forrása: Shutterstock
Richter
A Budapesti Elektromos Mûvek Nyrt. MTI
roosevelt 7_8 iroda shutter
weworkiroda2
BET
Mosoczi_Laszlo_Jaszbereny_ikop1500
Richter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
A Magyar Köztisztviselõk, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) egynapos sztrájkja