Mindenki nyugodjon meg, még ma átutalják a nyugdíjakat!
Gazdaság

Mindenki nyugodjon meg, még ma átutalják a nyugdíjakat!

Portfolio
Mivel január 12. szombatra esik, ezért ma reggel kellett volna megkapnia a nyugdíj átutalásokat az arra jogosultaknak, de ez példátlan módon ma reggel nem történt meg. A Magyar Államkincstár nemrégiben kiadott közleménye szerint azonban a napközbeni rendszerben ma átutalják mégis a nyugdíjakat.
Mint a Magyar Államkincstár közleményéből kiderül, a mai utalásnál a napközbeni rendszert fogják használni a nyugdíjak átutalására:

A Magyar Államkincstár tájékoztatja Tisztelt Ügyfeleit, hogy technikai okok miatt a bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása napközbeni utalással történik meg.

A bankszámlára érkező nyugdíjakat tehát az érintettek a mai nap folyamán megkapják.

UPDATE:

A MÁK cikkünk megjelenése után küldött válaszában módosította a postai kifizetések véárható napját:

A postai kifizetések 2019. január 16-án indulnak el.

Korábban azt írták, a postai kifizetések 14-én indulnak el, ezek szerint ez is módosult.

A GIRO is megszólalt

Van olyan olvasó, akit arról tájákoztattak, hogy a GIRO-nál történt IT-hiba miatt nem mennek az átutalások. Ezzel szemben a GIRO most kiadott közleménye ezt cáfolja:

A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedik a 2019. január hónapban esedékes nyugdíjkifizetések jogszabály szerinti - mai napon történő - kifizetéséről.

A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer hibamentesen működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás.

A Bankközi Klíring Rendszer - a háttérben két központi elszámolási platformmal - két elszámolási módban működik. Az éjszakai elszámolási módot az InterGIRO1 (IG1) platform, a napközbenit az InterGIRO2 (IG2) platform támogatja. A két elszámolási platform között nincs átjárás. A nyugdíjakat és a Magyar Államkincstár egyéb átutalásait a mai napig a GIRO által üzemeltetett, 1994 óta működő éjszakai rendszerben kezelik, ami a most éles napközbeni rendszer elődje. Ahogy a GIRO oldalán olvasható:

Az MNB által meghatározott pénzforgalmi szabályokat követve a pénzforgalmi szolgáltatók az elektronikusan benyújtott átutalásokat a napközbeni elszámolásba továbbítják. Az MNB szabályozás hatálya alá nem tartozó Magyar Államkincstár átutalásait továbbra is az éjszakai elszámolásra küldi be.

Már évek óta szó van arról, hogy az éjszakai rendszert gazdaságossági okok miatt megszüntetik, erre azonban már valószínűleg csak az azonnali átutalási rendszer nyár közepi indulása után kerülhet sor, addig ugyanis a GIRO erre a meglehetősen nagy és bonyolult projektre koncentrál.Hosszú távon a GIRO azt tervezi, hogy a most használt napközbeni rendszert is megszünteti, és az összes átutalást az azonnali rendszer kezeli majd.Az Index olvasói közül van, aki arról panaszkodik, hogy nem csak a nyugdíjak, hanem egyéb esedékes juttatások sem érkeztek meg, pl. ápolási díj és rokkantsági járadék. Valószínűleg ezek az átutalások is a nyugdíjakhoz hasonlóan a napközbeni rendszerre kerülnek át.

A bankok is tájékoztatnak

Az OTP Bank az alábbi közleményt tette közzé az üggyel kapcsolatban, de ez nyilván a fentieknek megfeleően változik majd:

Az OTP Bank tájékoztatja ügyfeleit, hogy a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik.

A CIB Bank honlapján pedig az alábbi tájékoztatás olvasható:

A mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani.

A Raiffeisen azt írja:

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a nyugdíjak átutalásában a Raiffeisen Banktól független okok miatt késés lépett fel, a nyugdíjak a Magyar Államkincstártól egyelőre nem érkeztek meg bankunkhoz.

A hiba javítása a mai nap során várható, így a nyugdíjak várhatóan a nap folyamán jóváírásra kerülnek.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Balázs Attila
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kinai elnok