Elsült a kormány legújabb csodafegyvere
Gazdaság

Elsült a kormány legújabb csodafegyvere

Portfolio
A hét egyik legérdekesebb sztorija volt, hogy bemutattuk: az online számlázás tavaly júliusi bevezetésének hatására tovább fehéredett a gazdaság.
Az általános forgalmi adóbevételek növekedése jelentősen meghaladja azt a mértéket, amit pusztán a makrogazdasági mutatók, a fogyasztás növekedése, illetve az infláció indokolnak. Részletesen bemutattuk ezt ebben az elemzésben.

Cikkünkben megszólalt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is, aki szerint az áfabevételek növekedése arra utal, hogy folytatódott a gazdaság elmúlt években megindult fehéredése és ehhez az online számlázás is hozzájárulhatott.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig épp a héten szintén arról beszélt, hogy 2018-ban 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába, ami a gazdaság növekedése mellett jelentős mértékben köszönhető a gazdaságfehérítő intézkedéseknek, így például a 2018 júliusa óta működő online számla-rendszernek is.

Pénteken pedig szintén az online számlázás témájában jelent meg elemzés a jegybank részéről. Tóth G. Csaba, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdasági elemzője azt írta, hogy a gyorsan növekvő bevételeket magyarázhatják a gazdaság fehérítése érdekében több hullámban meghozott intézkedések (mindenekelőtt az online pénztárgépek, később az EKÁER, 2018-ban pedig az online számlázás bevezetése). Másfelől a méréssel kapcsolatos kihívások miatt a pontos okok feltárása további kutatásokat igényel, azért is, mert a rejtett gazdaság egészének alakulására vonatkozó nemzetközi becslések egyelőre alig mutatnak változást.

Szebeni Dávid, az Enrawell stratégiai igazgatója a friss adatok láttán pedig arról értekezett a Portfolio-n megjelent írásában, hogy az online számlázás rendszerének első pozitív tapasztalataira hogyan lehetne építkezni, három javaslattal is élt a döntéshozók felé.

Videónkban összefoglaljuk, mit és hogyan okozott az online számla rendszere:Címlapkép forrása: Pénzügyminisztérium
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-200487905-002