Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Gazdaság

Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron

MTI
Levélben fordul a franciákhoz Emmanuel Macron francia államfő, arra buzdítva őket, hogy minél többen vegyenek részt a kedden kezdődő "nagy nemzeti vitában". A levél a hétfői lapokban jelenik meg, de már vasárnap nyilvánosságra hozták, miután több médiumhoz is kiszivárgott. A vita se nem népszavazás, se nem választás - írja a franciákhoz intézett levelében Macron, azt ígérve, hogy a tervek szerint március 15-én záródó konzultációt követő hónapban beszámol a kormányzati kérdésekre adott válaszok mérlegéről.
"Az a célom, hogy Önökkel együtt a haragot megoldásokká alakítsuk" - írja levelében az elnök. A nemzeti vita keretében 35 kérdésben fejthetik ki a véleményüket a franciák; nyilatkozhatnak arról, hogyan képzelik el a demokrácia, az adózás, az ökológiai átállás és a bevándorlás jövőjét Franciaországban.

Macron levelében azt írja, hogy a vita lehetőséget teremt, hogy a nemzet új társadalmi szerződést kössön, meghatározza a parlament és a kormány munkáját, és Franciaország álláspontját az európai és nemzetközi színtéren.

A 35 kérdés között eldöntendő és nyitott kérdések is szerepelnek. A kérdéssor rákérdez, hogy a franciák szerint mely adókat kellene csökkenteni, és vannak-e olyan közszolgáltatások, melyeket a franciák szerint meg kellene szüntetni, mert többe kerülnek, mint amennyire hasznosak. A kérdőív arra is rákérdez, hogy támogatják-e az emberek, hogy több kérdésben tartsanak népszavazást, illetve milyen konkrét javaslataik vannak a zöld átállás felgyorsításához.

A bevándorlás terén a vitában az a kérdés szerepel, hogy miután Franciaország teljesíti kötelességét a menekültek befogadása terén, rögzítsen-e a parlament további éves befogadási célt.

A levélben Macron azt is világossá teszi, hogy korábban hozott intézkedésekre a vita miatt sem hajlandó visszatérni, mert azok szükségesek a befektetések ösztönzéséhez és ahhoz, hogy a munkából élő emberek több pénzt vihessenek haza. "Nem tudjuk folytatni az adócsökkentést, ha nem csökkentjük a költségvetési kiadásokat is" - húzza alá levelében a francia elnök.

A nagy nemzeti vita keretében maga Emmanuel Macron is részt vesz majd vitaeseményeken. A kedden kezdődő vita részleteit várhatóan hétfőn ismerteti Édouard Philippe francia kormányfő.
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1470496652