Leszavazták Theresa May Brexit-megállapodását!
Gazdaság

Leszavazták Theresa May Brexit-megállapodását!

Portfolio
Magyar idő szerint fél 9 után szavazott a brit alsóház Nagy-Britannia kilépési megállapodásáról. A Theresa May vezette kormány történelmi mértékű vereséget szenvedett: a képviselők 432-202 arányban utasították el a Brexit-megállapodást. Szerdán már a kormány ellen szóló bizalmatlansági indítványról szavazhatnak.

Szerda este bizalmatlansági szavazás

A Brexit-történet rendesen pörög is tovább a kedd esti kritikus parlamenti szavazás után. Kiderült ugyanis, hogy szerda este terítékre kerül a bizalmatlansági indítvány, amit az ellenzéki Munkáspárt nyújtott be Theresa May vezette kormány ellen.

Finoman üzent Donald Tusk a briteknek

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az elsők között szólalt meg az uniós vezetők közül a brit parlament Brexit-szavazása után. Tovább a cikkhez

A Munkáspárt készült

Theresa May történelmi vereségét hozó parlamenti szavazást követően nem sokkal a legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt meg is jelentetett egy videót arról, miért kérnek bizalmatlansági indítványt May kormányával szemben. Ebben a Jeremy Corbyn vezette párt új választások és új Brexit-megállapodás szükségessége mellett érvel.

Hogyan tovább?

Ahogyan azt korábbi cikkünkben jeleztük, az előzetes várakozások is arról szóltak, hogy a Theresa May által összehozott megállapodás bukásra van ítélve, annak csak a mértéke a kérdéses. Miután a szavazás eredménye megsemmisítő erejű lett a kormánytó Konzervatív Pártra nézve, ezért - ahogyan az várható is volt - egy bizalmatlansági indítványt kell túlélnie Theresa Maynek és kormányának. Ha a bizalmatlansági indítvány, amit az ellenzéki Munkáspárt azonnal kezdeményezett, átmegy (a mai szavazás után ennek esélye megnőtt), akkor előrehozott választások felé menetelne az ország, ami tovább fokozza majd a belpolitikai bizonytalanságot. Bonyolítja azonban a helyzetet, hogy a Konzervatív Pártot sokszor támogató DUP Párt részéről már jelezték, hogy May mögé állnak, de közben a mai szavazás során Theresa May ellen szavazott 118 képviselő a saját pártjából. A befektetők szavazásra adott azonnali reakciója sem meglepő. Ahogyan azt korábbi cikkünkben jeleztük: valószínűbb, hogy rövid távon a piacok örülni fognak, ha elbukna May és a sorsdöntőnek mondott Brexit-szavazás, mert ez növelné a valószínűségét annak, hogy az Egyesült Királyság az EU-ban marad. A Brexit-megállapodás leszavazása után jól láthatóan belevettek az amerikai tőzsdékbe és az angol font is hirtelen erőre kapott. Ennél nagyobb jóslásokba egyelőre korai lenne belemenni a rendkívül sok bizonytalansági tényező miatt. Ez a mostani szavazás ugyanis nemcsak az EU-ban maradás esélyeit növelhette meg, hanem egy no-deal Brexit előtt is megnyitja az utat, ami beláthatatlan következményekkel járhat. Arról nem is beszélve, hogy a politika egy második népszavazás felé is elmozdulhat. Ami biztos: rövid távon a bizalmatlansági indítvány eredményére érdemes figyelni (az ebből fakadó előrehozott választási esélyekre) és az Európai Unió vezetői felől érkező reakciókra. A bizalmatlansági szavazás eredménye útelágazás lesz az évek óta zajló kilépési történetben. Ha Theresa May megússza, akkor a jelenlegi keretrendszer farigcsálása mentén haladhatnak tovább (kinyújtják a 2 éves kilépési intervallumot), ha megbukik a kormány, akkor egy előrehozott választás mentén akár a Brexit belső tartalma is jócskán változhat (vámunióban való permanens maradás).

Gyengül a dollár, erősödik a font a szavazás után

A délelőtti inflációs adatok érdemben nem mozgatták meg az árfolyamot, dél körül azonban hirtelen gyengülni kezdett a forint, késő délutánra pedig az euróval szembeni jegyzések a 323-es szint fölé emelkedtek. Estére a Brexit-szavazás hozott izgalmakat a piacokra. Tovább a cikkhez

May felszólal a vereség után

A történelmi kormányzati vereség elszenvedését követően elsőként Theresa May szólalt fel a képviselők előtt. Rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány meghallgatja a ház döntését, és látja, hogy a képviselők mit nem akarnak, de nem tudja, hogy a szavazás eredménye egyáltalán mit támogat, ez alapján a képviselők mit akarnak, és nem tudja, a mostani szavazás mennyire tartja tiszteletben a korábbi népszavazás eredményét, melynek során a britek a kilépés mellett döntöttek. Arról is beszélt, hogy ha bizalmat kap, akkor további tárgyalásokat fog folytatni a képviselőkkel. Szóvivője jelezte: Maynek nem áll szándékában lemondani.

A brit miniszterelnök jelezte: szerda reggel megfelelő időt biztosít a kormány elleni bizalmatlansági indítvány megvitatására. Ezt egyébként Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki párt, a Munkáspárt vezetője jelentette be a szavazás eredményét követően azonnal.

A hírek szerint erre szerda este sor is kerülhet.

Így reagáltak az amerikai tőzsdék a brit szavazásra

Kedvező hangulatban indult a kereskedés a tengerentúli részvénypiacokon, majd a Brexit-szavazás előtt nem sokkal megmozdultak a tőzsdék. Tovább a cikkhez

Itt az eredmény

Csak 202 alsóházi képviselő szavazta meg a brit kormány Brexitre vonatkozó megállapodását, ezzel Theresa May javaslata elbukott.

432 képviselő szavazott a Brexit-megállapodás ellen. Ez a mostani a legnagyobb arányú vereség egy brit kormány számára a történelemben.

Elindult a nagy Brexit-szavazás

A dokumentumhoz érkezett első módosítást nagy fölénnyel elutasították, így ezt a brit miniszterelnök, Theresa May sikerének is lehet értékelni.

A szavazásról folyamatosan frissülő cikkünkben számolunk be.

A lehetséges forgatókönyvekről itt írtunk:

Címlapkép forrása: HO / PRU / AFP

Theresa May felszólalása a nagy szavazás előtt

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeit tartalmazó megállapodás elfogadásának csak két alternatívája van: a Brexit-folyamat leállítása vagy a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. Tovább a cikkhez
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock