Az MNB alelnöke megszólalt, küszöbön a szigorítás!
Gazdaság

Az MNB alelnöke megszólalt, küszöbön a szigorítás!

Portfolio
Nagy Márton, az MNB alelnöke egy bécsi konferencián elmondta, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását - számolt be a hírről a Reuters. Nagy szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá. Ez elég erős üzenet az MNB részéről, hogy hamarosan nekivágnak a monetáris politika szigorításának.
Nagy Márton a bécsi Euromoney konferencián nagyon erős üzenetet küldött a piaci szereplőknek arról, hogy az MNB közel került a monetáris szigorítás megkezdéséhez.

Amennyiben az adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az bizonyítékot jelentene az MNB számára, hogy az infláció tartósan elérte a jegybank célját.

- fogalmazott.

Emlékeztetésképp: tegnap tette közzé a tavaly decemberi inflációs adatokat a KSH, amelyből kiderült, hogy az éves maginflációs index értéke 2,6%-ról 2,8%-ra emelkedett. Ezt követően az MNB is nyilvánosságra hozta az általa számított, inflációs alapfolyamatokat nyomon követő mutatóit: ezek alapján az adószűrt maginfláció decemberben 2,7%-ról 2,9%-ra gyorsult.

Vagyis nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy bekövetkezzen az az esemény, amihez Nagy a monetáris szigorítás kezdetét köti.

Az alelnök hozzátette, hogy várakozásaik szerint már az idei első negyedévben elérheti a 3%-ot az adószűrt maginfláció, azonban meg akarják várni, amíg ez valóban bekövetkezik.

A normalizáció első lépéseként Nagy az FX-swap állomány leépítését, illetve a kamatfolyosóval való "manőverezést" nevezte meg. Ez nem újdonság, hiszen a piaci szereplők közül mindenki arra számít, hogy az irényadónak tekintett (0,9%-os) kamat helyett először a nem konvencionális eszköztárához fog hozzányúlni a jegybank.

Végezetül az alelnök azt is leszögezte, hogy az MNB számára az inflációs cél tartós elérésének biztosítása az elsődleges döntési szempont, és úgy gondolja, hogy "ezt a piaci szereplők is megértik". Ez a kijelentés összhangban van azzal a kommunikációs fordulattal, amelyet először a tavaly decemberi kamatdöntés követően kiadott közleményben alkalmazott a jegybank. Akkor ugyanis egyértelműen jelezték a döntéshozók, hogy az EKB első kamatemelésével kapcsolatos piaci várakozások kitolódásánál fontosabb döntési szempont a hazai inflációs folyamatok alakulása. Márpedig ez utóbbi a szigorítás irányába mutat.(Reuters)
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
koronvavirus