Elbukott a brit kormány Brexit-terve, hogyan tovább?
Gazdaság

Elbukott a brit kormány Brexit-terve, hogyan tovább?

Portfolio
Pontosan az történt tegnap este Nagy-Britanniában, amire a Brexit nevű tragikomédiát figyelők számíthattak. Nem csak abban a tekintetben, hogy Theresa May Brexitje elbukott, hanem abban is, hogy a következő órákban a brit belpolitika egyre súlyosbodó válságát figyelhetjük meg. A lehetőségeknek se szeri, se száma, de a bénult politikai szereplők egyelőre tovább robognak a rendezetlen kilépés mély szakadéka felé.
Ahogyan azt korábbi cikkünkben jeleztük, az előzetes várakozások is arról szóltak, hogy a Theresa May által összehozott megállapodás bukásra van ítélve, annak csak a mértéke a kérdéses. Miután a szavazás eredménye megsemmisítő erejű lett a kormányzó Konzervatív Pártra nézve, ezért - ahogyan az várható is volt - egy bizalmatlansági indítványt kell túlélnie Theresa Maynek és kormányának. Ha a bizalmatlansági indítvány, amit az ellenzéki Munkáspárt azonnal kezdeményezett, átmegy (a mai szavazás után ennek esélye megnőtt), akkor előrehozott választások felé menetelne az ország, ami tovább fokozza majd a belpolitikai bizonytalanságot.

A befektetők szavazásra adott azonnali reakciója sem meglepő. Ahogyan azt korábbi cikkünkben jeleztük: valószínűbb, hogy rövid távon a piacok örülni fognak, ha elbukik May és a sorsdöntőnek mondott Brexit-szavazás, mert ez növelné a valószínűségét annak, hogy az Egyesült Királyság az EU-ban marad. A Brexit-megállapodás leszavazása után jól láthatóan belevettek az amerikai tőzsdékbe és az angol font is hirtelen erőre kapott. Ugyanakkor a May-terv bukása nem csak a bennmaradás, hanem a rendezetlen kilépés esélyeit is növeli (jól látható, hogy az első európai reakciók is az erre való felkészülést hangsúlyozzák), vagyis a következő hetekben, hónapokban is nyugtalan marad a hangulat a tőkepiacokon.

Ennél nagyobb jóslásokba egyelőre korai lenne belemenni a rendkívül sok bizonytalansági tényező miatt. Ami biztos: rövid távon a bizalmatlansági indítvány eredményére érdemes figyelni (az ebből fakadó előrehozott választási esélyekre) és az Európai Unió vezetői felől érkező reakciókra. A bizalmatlansági szavazás eredménye útelágazás lesz az évek óta zajló kilépési történetben. Ha Theresa May megússza, akkor a jelenlegi keretrendszer farigcsálása mentén haladhatnak tovább (kinyújtják a 2 éves kilépési intervallumot), ha megbukik a kormány, akkor egy előrehozott választás mentén akár a Brexit belső tartalma is jócskán változhat. Nagy-Britanniát azonban továbbra is köti egy népszavazás eredménye, korlátozza őt az EU-val szembeni egyenlőtlen tárgyalási pozíció és egyelőre arra sincs senkinek elképzelése, hogy egy új választás hogyan lenne képes véget vetni annak a belpolitikai krízisnek, amelybe a politikai vezetők bravúrosan lavírozták magukat.
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
brexit0115