Túlélheti May a ma esti szavazást - De mi jön utána?
Gazdaság

Túlélheti May a ma esti szavazást - De mi jön utána?

Portfolio
Széles körben arra számítanak, hogy a ma este 8 körüli bizalmatlansági szavazást megnyeri Theresa May kormánya, azaz továbbra is neki kell levezényelnie a Brexit-folyamatot, de közben konszenzust is kell keresnie a pártján kívül a Brexit tartalmát illetően - foglalja össze helyzetjelentésében a Reuters.
A többségi kormányzáshoz szükséges északír unionisták (DUP) több képviselője is jelezte az elmúlt órákban, hogy a ma este 8-kor sorra kerülő szavazáson támogatni fogják May kormányát. Ahhoz, hogy May és kormánya túlélje az ellenzéki Munkáspárt által benyújtott bizalmatlansági indítványt, az kell, hogy a Konzervatív Pártból csak nagyon kevesen szavazzanak saját kormányuk ellen (bizonyos szavazási szabályok miatt néhány ellenzéki képviselő nem szavazhat ma este, így az még "belefér", ha pár konzervatív párti képviselő szembemegy a kormányfővel). May túlélésére a pártlogika miatt jelentős az esély, hiszen azt még a May-ellenes és befolyásos Jacob-Rees Mogg is jelezte, hogy összezár a kormányfő mögött az esti szavazáson.

Amint azt már a tegnapi forgatókönyv-elemzésünkben jeleztük: a bizalmatlansági indítványt tehát egyelőre várhatóan elbukja a kezdeményező Jeremy Corbyn Munkáspárti vezér, de fontos tudni, hogy a következő napokban-hetekben bármikor kezdeményezhet újabb és újabb bizalmatlansági indítványokat és ezzel nehezítheti a parlamenti munkát, illetve szűkítheti a kormány manőverezési képességét.

A bizalmatlansági indítványok szabálya szerint a 650 fős parlamentben legalább 318 támogató szavazatot kell kapnia Maynek ahhoz, hogy túlélje a támadást (bő egytucatnyi képviselő különböző okok miatt nem szavaz). A vita most délután 2-től zajlik a brit alsóházban a bizalmatlansági indítványról, este 8-kor szavaznak és negyed 9 körül várható az eredmény.

Miután Maynek sikerül túlélni a szavazást, akkor a tegnapi parlamenti kudarca miatt január 21-én éjfélig (jövő hétfő) elő kell állnia egy továbbhaladási javaslattal (B-tervvel), hogy a Brexit ügyében merre akar menni az Európai Bizottsággal. Ehhez nyilván addig (informálisan) egyeztet az ellenzékkel is, hogy olyan irányba haladjon az "újratárgyalás" során, amelyről később esély lesz egy második parlamenti szavazáskor többséget elérni. A May által hétfőig bemutatandó továbbhaladási javaslatról a parlamentnek szavaznia kell és ehhez is lehet képviselői módosító indítványokat "tűzni".

Ha May ma este elbukik, akkor egyelőre nem kell lemondania, hanem a brit szabályok szerint elindul egy 14 napos intervallum, amely alatt bármelyik párt kiállíthat egy kormányt és ha valamelyik formáció többséget kap az alsóházban, akkor az a formáció folytathatja a kormányzást. Az is elképzelhető tehát, hogy a Konzervatív Párt marad hatalmon, de May nélkül, de az is, hogy Jeremy Corbynék kerülnek a kormányrúdhoz. Ha viszont egyetlen formáció sem kapja meg a parlament többségének bizalmát a 14 nap alatt (esélyes), akkor jutunk el ahhoz, hogy előrehozott választásokat kell kiírni.

Ennek lebonyolítási időigénye miatt március eleje-közepe körül lenne leghamarabb új kormánya Nagy-Britanniának és csak ezután kezdene el érdemben újratárgyalni bármit is az Európai Bizottsággal. Így ebben a második esetben nagy valószínűséggel az "ügyvezető" May-kormány már napokon belül kezdeményezi az 50-es cikk szerint március 29-én lejáró brit kétéves kilépési időszak meghosszabbítását.

Ha viszont May nyer, akkor is esélyes ez, mert a következő hetekben kérdéses, hogy érdemben milyen más tartalmú Brexit-megállapodást tudna kiharcolni a brit kormány az EU-val, amit a brit parlament többsége még március 29. előtt el is fogadna. Március 22-23-án EU-csúcs lesz, a feszültség annak környékén kifejezetten nagy lehet és ha addig nincs más megoldás, legkésőbb azon az ülésen történik majd meg a brit kilépési időszak kinyújtása.

Címlapkép forrása: AFP PHOTO / PRU
tarlós-karácsony
Frankfurt Stock Exchange
kivánd190916
shutterstock_1077839366
A worker adjusts a control valve at the delayed coker unit of the Duna oil refinery operated by MOL  Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
wizzairshutterstock
mobilfizetés shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
tarlós-karácsony