A gazdasági összeomlás után újabb katasztrófa fenyegeti Európa fekete bárányát
Gazdaság

A gazdasági összeomlás után újabb katasztrófa fenyegeti Európa fekete bárányát

Portfolio
Alig sikerült kiszabadulnia a nemzetközi hitelcsomag béklyójából, Görögországnak máris újabb krízissel kell szembenéznie: kilenc év alatt 355 ezerrel csökkent az ország népessége, amelyben a születésszám durva visszaesése, illetve az elvándorlás is szerepet játszott - hívja fel a figyelmet friss tanulmányában Giorgos Rachiotis egyetemi professzor. A University of Thessaly szakértője szerint egyértelmű kapcsolat van a súlyos gazdasági válság és a kialakulóban lévő népesedési válság között. A számok valóban őt igazolják.
Tavaly augusztusban nyolc év után kiszabadult a nemzetközi hitelcsomag béklyójából Görögország, amivel egy nagyon nehéz, súlyos megszorításokkal teli időszakot sikerült háta mögött hagynia.Már másfél éve (éves bázison nézve) töretlenül növekszik Görögország gazdasága, azonban egyelőre nagyon messze van még attól, hogy a GDP-szintje visszatérjen a válság előtti csúcsához, 2008-2016 között ugyanis közel harmadával zsugorodott a kibocsátási szint.

A teljes gazdasági összeomlás mellett volt még egy nagyon súlyos következménye az elmúlt éveknek: a kibontakozóban lévő demográfiai katasztrófa.

Giorgos Rachiotis egyetemi professzor friss tanulmányában rámutatott, hogy kilenc év alatt (2008-2017 között) 355 ezerrel csökkent az ország népessége.

A gazdasági összeomlás után újabb katasztrófa fenyegeti Európa fekete bárányát
Ebben egyértelműen szerepe volt a modern kori történelem egyik legsúlyosabb (békeidőben bekövetkező) összeomlásának. A fenti ábrán is látszik, hogy a népesség egészen 2011-ig gyarapodott, az euróövezeti adósságválság azonban fordulópontot jelentett a folyamatban. Ahogy a görög gazdaság bajai (ezzel együtt pedig a megszorítások) egyre nagyobb méreteket öltöttek, úgy csökkent az ország népessége.

  • Ez egyrészt az elvándorlásnak volt a következménye, munkalehetőség híján ugyanis rengeteg fiatal hagyta el Görögországot.
  • Másrészt viszont ijesztő trendváltozást hozott a természetes népességváltozásban is a gazdasági krízis: a halálozások száma emelkedni, a születések száma gyorsan csökkenni kezdett.


A gazdasági összeomlás után újabb katasztrófa fenyegeti Európa fekete bárányát
A professzor szerint azonnali tervre van szükség a kormány részéről, hogy miképp lehetne hazacsábítani az elvándorolt fiatalokat az országba. Emellett gyerekvállalást ösztönző lépéseket is be kell vezetni, hogy minél előbb helyreálljon a demográfiai egyensúly, különösen az ország azon területein ( Kelet-Makedónia és Thrákia régióban), ahol a legrosszabbá vált a népesedési helyzet.




(Címlapkép: Angelos Tzortzinis / AFP)
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652