Merkel aggódik, szerinte nem jó irányba haladnak a dolgok a világon
Gazdaság

Merkel aggódik, szerinte nem jó irányba haladnak a dolgok a világon

Portfolio
Angela Merkel német kancellár szerint a világon egyre elterjedtebbé válik az a hozzáállás, miszerint minden ország csak és kizárólag a saját érdekeit nézze, figyelmen kívül hagyva ezzel annak a világrendnek az alapjait, amire az elmúlt évtizedekben a nemzetközi együttműködési rendszer épült. Merkel erősen kételkedik benne, hogy ez a befelé fordulás hosszú távon a világ érdekeit szolgálja majd, szerinte inkább a meglévő nemzetközi keretrendszer intézményeit kellene megreformálni.
A német kancellár a davosi World Economic Forum konferencián felszólalva aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt időszakban egyre több ország választotta a befelé fordulást és a nemzetek közti együttműködést nélkülöző politikai döntéshozatalt.

Véleménye szerint ez az új politikai irány, amelynek középpontjában a saját érdekek kizárólagos figyelembe vétele áll, nem a helyes út. Merkel úgy véli, hogy nem lehet a másik érdekeit figyelmen kívül hagyva, befelé fordulva döntéseket hozni, majd erre alapozni egy nemzetközi együttműködési rendszert.

Úgy gondolom, hogy amikor a nemzeti érdekek érvényesítéséről van szó, akkor nem szabad elfelejtenünk azt, hogy másoknak is megvannak a saját érdekei, amelyeket figyelembe kell venni, és ezek alapján kell egy olyan nemzetközi együttműködési rendszert kialakítani, ami mindenki számára győztes helyzetet teremt.

- fogalmazott.

A kancellár szerint szükség van a nemzetközi intézményekre épülő világrend reformjára, teljesen felrúgni viszont nem szabad őket.

Csak akkor haladhatunk előre, ha elhagyjuk azt a gondolkodásmódot, miszerint egyedül is képesek vagyunk rá.

- tette hozzá, rámutatva, hogy az együttműködést tekinti a világ fejlődésének zálogának.

Angela Merkel egy évvel ezelőtt (a tavalyi davosi fórumon) nagyon hasonló üzenettel állt a világ elé. Akkor is a a világ problémáinak közösen történő megoldása mellett érvelt, hangsúlyozva, hogy a szabadkereskedelmet korlátozó, befelé forduló, protekcionista intézkedések nem orvosolhatják a világ problémáit, azokra csak közösen lehet megoldást találni.(CNBC)
(Címlapkép: Tobias SCHWARZ / AFP)
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
kórház