Bajban vannak a németek és velük egész Európa - Rég nem volt ilyen rossz a helyzet
Gazdaság

Bajban vannak a németek és velük egész Európa - Rég nem volt ilyen rossz a helyzet

Portfolio
Úgy tűnik, egyre nagyobb bajban van az euróövezeti gazdaság, legalábbis ez olvasható ki a Markit kutatóintézet legfrissebb beszerzésimenedzser-indexeiből, illetve a mögöttes indikátorokból. A német ipari aktivitás januárban közel hatéves mélypontra esett, a franciák pedig a sárgamellényes tüntetések miatt gyengélkednek. Emellett felütötte a fejét egy aggasztó vélemény az euróövezeti vállalatok körében: egyre többen tartanak egy általános gazdasági lassulástól.
A Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexei (bmi) a piac által egyik legjobban figyelt konjunktúramutatók, hiszen már az adott hónapban megjelennek, így viszonylag hamar képet adnak a gazdasági aktivitás alakulásáról. A kutatóintézet ma közölte januári (előzetes) adatait az euróövezet két legnagyobb gazdaságának aktivitásáról, illetve az ezeken alapuló összesített övezeti mutatót.

Az elemzői várakozások alapján arra lehetett számítani, hogy megáll az a gazdasági lejtmenet, ami tavaly egész évben jellemezte a kontinens, és végre elindulhatnak felfelé a gazdasági aktivitást mérő indikátorok. Ez nem igazán következett be.

A német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (bmi) értéke a decemberi 51,5 pontról 49,9 pontra esett, ami közel hatéves mélypont.

Ez azt jelenti, hogy a német feldolgozóipari aktivitás közel hat év óta először zsugorodott, hiszen a bmi értéke a bővülés és zsugorodás határát jelző 50 pontos érték alá került. Ez egészen drámai visszaesés, ha azt nézzük, hogy egy évvel korábban még sokéves csúcson, 60 pont felett tartózkodott a mutató.

Eközben a francia feldolgozóipari bmi értéke a várakozásokat meghaladó mértékben tudott emelkedni januárban, 49,7 pontról 51,2 pontra.

Bajban vannak a németek és velük egész Európa - Rég nem volt ilyen rossz a helyzet
A két legnagyobb euróövezeti gazdaság szolgáltatói szektorában szintén ellentétes folyamatok zajlottak le.

  • A francia szolgáltatói bmi értéke 49 pontról 47,5 pontra, ötéves mélypontra esett. Ebben fontos szerepet játszhattak az országot hetek óta sújtó sárgamellényes tüntetések, illetve ezeknek a szolgáltatói ágazatra gyakorolt negatív hatása.
  • A német szolgáltatói bmi értéke közben 51,8 pontról 53,1 pontra emelkedett, meghaladva ezzel az elemzői várakozásokat.


Bajban vannak a németek és velük egész Európa - Rég nem volt ilyen rossz a helyzet

A német szolgáltatói szektor jó teljesítményének köszönhetően az összesített német (kompozit) bmi értéke a decemberi 51,6 pontról 52,1 pontra kapaszkodott fel, az elmúlt öt év átlagához képest azonban ez még mindig nagyon gyenge üzleti aktivitásra utal. Vagyis egyelőre túl sok ok nincs az optimizmusra.

A Markit elemzése kiemeli Németország kapcsán, hogy bár az összesített aktivitási mutató kis mértékben javulni tudott, aggasztó, hogy a tavaly átmenetinek tekintett gyengélkedés a 2019-es év elején is kitartani látszik. A vállalatok pesszimistábbá váltak, óvatosabbak lettek munkahelyteremtéseikkel, miközben az új megrendelések alakulása sem ad okot túlzott optimizmusra.

Bár az összesített francia bmi értéke tovább esett, Franciaország helyzete talán kicsit jobbnak tűnik, ugyanis a vállalatok körében nagyobb optimizmus uralkodik a jövőt illetően, mint német társaiknál. Ugyanakkor egyéb előre mutató indikátorok, mint például az új megrendelések alakulása, arra utalnak, hogy a következő hónapokban is fennmaradhat ez a visszafogott üzleti aktivitás. Arról nem is beszélve, hogy a sárgamellényes tüntetések változatlanul rontják a szolgáltatói szektor kilátásait.

A nem túl acélos német és francia adatok miatt az euróövezeti összesített bmi értéke tovább csökkent: 51,1 pontról 50,7 pontra, öt és fél éves mélypontra.Bajban vannak a németek és velük egész Európa - Rég nem volt ilyen rossz a helyzet
A feldolgozóipari és a szolgáltatói ágazat aktivitását nyomon követő bmi nagyon közel került a stagnálást jelző 50 pontos szinthez, ami rossz jel az euróövezeti gazdaságra nézve. Az új megrendelések csökkenése (főleg az exportmegrendeléseké), a munkahelyteremtés ütemének lassulása, illetve a nem túl optimista várakozások mind arra utalhatnak, hogy többről van szó, mint átmeneti gyengélkedésről.

A Markit kutatóintézet vezető közgazdásza szerint az övezeti gazdaság lassulása széles bázisú, amely a német autóipar gyengélkedésével (környezetvédelmi szabvány bevezetésének nehézségei), a francia sárgamellényes tüntetésekkel, a Brexittel kapcsolatos bizonytalansággal, illetve a kereskedelmi háborús feszültségekkel magyarázható. Legalábbis eddig ez volt a helyzet, most azonban valami még aggasztóbbra hívja fel a figyelmet a szakértő:

A felmérésre adott válaszok alapján az látszik, hogy valami komolyabb baj van a háttérben. A vállalatok aggódnak egy széles bázisú, általános gazdasági lassulás miatt, amelyet a politikai bizonytalanság csak súlyosbít.

Összességében egyre inkább úgy tűnik, hogy a tavalyi drasztikus euróövezeti gazdasági lassulás több, mint csupán átmeneti tényezők szerencsétlen összjátéka. Aggasztó fejlemény, hogy átmeneti negatív tényezők mellett a vállalatok elkezdtek egyre komolyabban aggódni egy általános gazdasági lassulás miatt. Ebben a helyzetben nem nagyon látszik, hogy az Európai Központi Bank miképp tudna akár már idén kamatot emelni. Ma délután lesz az EKB kamatdöntő ülése, érdemes lesz rá figyelni, hogy a döntéshozók helyzetértékelésükben elismerik-e az erősödő negatív kockázatokat.(Címlapkép: JOHN MACDOUGALL / AFP)
huawei mobiltelefon
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652