Kiderült, mennyivel keresnek többet a külföldi VW-dolgozók a győri audisoknál
Gazdaság

Kiderült, mennyivel keresnek többet a külföldi VW-dolgozók a győri audisoknál

Portfolio
Csütörtökön egy hetes sztrájkot kezdtek a győri Audi-gyár dolgozói a jelentős bérkülönbségekre hivatkozva, szerintük ugyanis a magyar fizetések jócskán elmaradnak a Volkswagen-csoport más régiós gyáraiban látott szintektől. Úgy tűnik közben, hogy a győriek csehországi kollégái is akcióba lendülnek - írja a Bloomberg.
A hazai járműipar kilátásai is terítékre kerülnek a Portfolio-MAGE Járműipar 2019 konferenciáján. Részletek itt:


Az Audi Hungária Független Szakszervezet csütörtökön közölte: a motor- és a járműgyár szinte száz százalékosan leállt a győri Audi-gyárban. Csalogány György, a szakszervezet elnökhelyettese arra mutatott rá, hogy a VW-csoport prémium márkájának egyik kiemelkedő gyártóhelyét érinti a mostani leállás. A dolgozók 18%-os béremelést várnak el 2019-re, miközben az Audi 10%-ot ajánlott az idei és a jövő évre is.

Friss fejlemény, hogy a cég vezetése és a szakszervezet szombat este sem tudott megállapodni a béremelésről, ezért folytatódik a sztrájk.A hírügynökség cikke szerint a mostani sztrájk is ráirányítja a figyelmet a kelet-európai gazdaságokban zajló bárnyomásra, miközben a régió évekig az olcsó, jól képzett munkaerejével vonzotta magához a külföldi tőkét.

Csalogány György a sztrájk mögött húzódó magyarázatként a Bloombergnek nyilatkozva kiemelte:

nem magyarországi bérviszonyokban gondolkozunk, mivel ebben a tekintetben itt az egyik legmagasabb a kereset, hanem régiós viszonylatban.

A szakszervezeti vezető által megismert adatok szerint egész Európában a magyar dolgozók keresik a legkevesebbet a VW gyáraiban. "Ha ez azt jelenti, hogy a mi béremeléseink magasabb béreket eredményeznek az egész magyar gazdaságban, akkor nekünk úgy is jó" - mondta.

Csalogány György ismertetése szerint a cseh VW-dolgozók 25%-kal, a szlovák munkások 28%-kal, a lengyel VW-munkavállalók 39%-kal, míg a belga dolgozók 3,6-szor keresnek többet a magyar társaiknál.

Az Audi nem kommentálta a szakszervezetek által közölt adatokat - írja a Bloomberg.

Jól látható, hogy a szakszervezeti vezető az európai összehasonlításban alacsony magyar béreket sérelmezi. Nem belemenve a részletekbe, kijelenthetjük, hogy ez nem véletlen alakult így, és - ez bármennyire is fájdalmas - ennek logikus gazdasági okai lehetnek. Legutóbb ebben az írásunkban fejtettük ki ennek hátterét, vagyis hogy miért nem lehetnek egységesek a bérek az Európai Unióban. Kezdetnek érdemes feltenni két kérdést az üggyel kapcsolatban: 1) indokolt-e, hogy az országok közötti bérkülönbségek a termelékenység ("fejlettség") függvényében alakuljanak és 2) valóban megfigyelhető-e, hogy a bérkülönbségek fő befolyásoló tényezője a gyakorlatban a termelékenység (vagyis nincsen további "gonoszság" a relatíve alacsony béreink kialakulásában)? Aki kíváncsi a válaszra és a magyarázatra, az kattintson ide.

Közben a szintén a VW-csoporthoz tartozó csehországi Skoda Auto AS dolgozói üzenték meg csütörtökön, hogy sztrájkra készülnek, ha a hamarosan kezdődő kollektív tárgyalások nem a várakozásaik szerint alakulnak. Tavaly áprilisban 20%-os béremelésről állapodtak meg a csehek.

Kiderült, mennyivel keresnek többet a külföldi VW-dolgozók a győri audisoknál
Szimacsek Tibor szakszervezeti elnökségi tag, Németh Sándor, a szakszervezet elnöke és Csalogány György, a szakszervezet elnökhelyettese (b-j) sajtótájékoztatót tart az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egyhetes sztrájk megkezdéséről a győri Audi Hungaria Zrt. épülete előtt 2019. január 24-én. A szakszervezet 168 órás sztrájkot hirdetett a sikertelen bértárgyalások miatt. Kép és címlapkép forrása: MTI/Krizsán Csaba
A hazai járműipar kilátásai is terítékre kerülnek a Portfolio-MAGE Járműipar 2019 konferenciáján.
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
nyugdijas getty stock